Annons:

Sök

Annons:

Lyckad satsning – så många Vimmerbyungdomar köpte busskort

Axel Tunek, vd Vimmerby Sparbank, Claes Roos, ordförande Sparbanksstiftelsen, Peter Karlsson (C), vice ordförande kommunstyrelsen samt Kent Skaate, företagschef Vimmerby Sparbank. Foto: Jacob Meijer/Meijer Media

Lyckad satsning – så många Vimmerbyungdomar köpte busskort

Vimmerby Sparbank och Sparbanksstiftelsen såg till att det blev sommarlovskort för Vimmerbys ungdomar. Detta trots att kommunfullmäktige nyligen sagt nej. Satsningen blev också lyckad.
– Vi är jättenöjda, säger Peter Karlsson (C), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Annons:

I maj månad, efter flera medborgarförslag i ärendet, sa kommunfullmäktige nej till sommarlovskort till Vimmerbys ungdomar. Busskorten gäller över sommaren och brukar kallas för sommarlovskort eller sommarlovsbiljetter.

Det är ett erbjudande Kalmar länstrafik, KLT, går ut med för elever. Om kommunen köpt biljetter till samtliga elever hade det inneburit en kostnad på cirka 860 000 kronor.

Men det mäktade kommunen inte med ekonomiskt. Bara tre veckor efter fullmäktigesammanträdet kom nyheten att det blev sommarlovskort – trots allt. 

Efter att Vimmerby Sparbank och Sparbanksstiftelsen också klivit in behövde kommunen bara täcka en tredjedel av kostnaden. Övriga två tredjedelar togs alltså av sparbanken och dess stiftelse. En biljett kostar egentligen 950 kronor och tack vare de tre aktörernas samarbete blir kostnaden för eleven endast 100 kronor.

I Vimmerby var det elever i årskurs åtta i grundskolan till och med tvåan på gymnasiet som fick chansen. Nu när sommaren passerat kan man summera en lyckad satsning. 240 ungdomar valde att köpa kortet.

– Vi är jättenöjda med det. Det blev ett bra upplägg och vi har inte hört något negativt. Det har bara varit positiva reaktioner. En del kunde använde det när man jobbade, andra för att ta en dagsutflykt till Kalmar eller Öland. Det har gett stora möjligheter, säger Peter Karlsson (C), vice ordförande i kommunstyrelsen. 

Så blev kostnaden för kommunen

Kommunens kostnad landade på drygt 70 000 kronor. 

– Då har vi fått väldigt bra utväxling av pengarna. Vi hoppas verkligen kunna erbjuda det igen, men just nu avvaktar vi lite och ser hur KLT reagerar. Vi har klagat lite på deras upplägg och jag vet att de ska titta på det. Någon form av liknande lösning även nästa sommar vore bra. 

Kent Skaate, vice vd för Vimmerby Sparbank, tycker också att det blev jättebra. 

– Det var kul att så många köpte ett kort och kul att ungdomen kunde ge sig ut och resa. Det var själva meningen, säger han.

Hur ser ni på en eventuell fortsättning?

– Vi kan inte säga att det kommer vara så för alltid. Jag har förstått det som att det fanns en problematik med KLT:s erbjudande och det är väl något vi får hoppas att de kan ta till sig. Visst ser vi att vi kan göra mer ihop med kommunen. Vimmerby är vår marknad och går kommunen bra, så går vi också bra. Det hänger ihop.

Positiv respons

Sparbanksstiftelsens ordförande, Claes Roos, säger att responsen varit väldigt positiv. 

– Det har vi fått från många olika håll i kommunen. Dels av alla som utnyttjat möjligheten och deras föräldrar men även av folk på stan helt enkelt. Det blev ett gott utfall och det ger oss anledning att jobba vidare, säger han.

Peter Karlsson (C) säger att kommunen nu har nya möten inbokade med Sparbanksstiftelsen.

– Det kan finnas fler områden och sätt vi kan samarbeta på. Vi får se vad det leder till. 

Claes Roos vill inte säga något kring det i det här skedet.

– Vi kommer träffas, men jag vill inte föregripa det alls. Vi ska byta bilder med varandra och det kan finnas andra delar där vi kan samarbeta, men hur det ser ut vet vi inte i det här läget. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: