Annons:

Sök

Annons:

Kraftigt ras i Vimmerby – så har skolresultaten förändrats

Skolresultaten i Vimmerby är ingen rolig läsning. Foto: Bildbyrån

Kraftigt ras i Vimmerby – så har skolresultaten förändrats

Förra året var skolresultaten i Vimmerby kommun relativt bra. I år är det en kraftig tillbakagång.
– Det är inte roligt men det blir upp till rektorerna att titta på det här, säger nämndens ordförande Lars Sandberg (C). 

Annons:

Nyligen redovisades skolresultaten i Vimmerby för 2024 i barn- och utbildningsnämnden. Förra året återhämtade sig resultaten något överlag i grundskolan. I år är det däremot ett kraftigt ras. 

2021 uppnådde 84 procent kunskapskraven i samtliga ämnen i årskurs nio. 2022 var det 68 procent och ifjol var det 70 procent. I år är det nere på svaga 65 procent. Det genomsnittliga meritvärdet ligger på 207,6 att jämföra med 214,7 förra året. 

– Rektorerna får titta på det här och gå in i detalj på vilka ämnen det rör sig om och varför. Musik är till exempel ett ämne som sticker ut och där få uppnår kraven, säger Lars Sandberg (C), ordförande i nämnden. 

Andra ämnen som sticker ut är teknik, bild samt idrott och hälsa. 

– Vad det beror på är svårt att säga. Det kan handla om mycket frånvaro exempelvis eller vara vad som helst. 

"Inte bra"

Förra året var 94 procent av eleverna behöriga till ett yrkesprogram. I år var det klart lägre. Det var endast 87 procent av eleverna som slutade nian som var behöriga. 

– Det har varierat rätt mycket genom åren. 2017 var det 75 procent, så det här är inte det sämsta som har varit. Sedan är det aldrig bra när det går åt fel håll och det finns saker att titta på. 

Hur alarmerande är det?

– Det är inte bra när det går åt fel håll, men man ska inte dra jättestora växlar av enskilda år. Det är upp till rektorerna att bena ut det här och se vad man kan göra och varför det är som det är, säger Lars Sandberg (C). 

Stor minskning på högskoleförberedande

Även när det gäller elever som gick ut gymnasiet gick resultaten åt fel håll. När det gäller yrkesförberedande program uppnådde 78 procent examen. Förra året var det 83 procent. Det värsta raset kommer när det gäller högskoleförberedande. Där var det endast 76 procent att jämföra med hela 92 procent 2023. 

Åren innan har också varit på klart högre nivå. 2020 var det 91 procent, 2021 var det 93 procent och 2022 var det 88 procent.

– Det är inte roligt, men det är rektorerna som får titta på vad som ligger bakom det här. Jag kan inte säga något om det utifrån den här sammanställningen. Siffrorna för högskoleförberedande är nya och inget vi har sett tidigare. Det är lågt. Yrkesförberedande har hoppat mer upp och ned tidigare. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: