Annons:

Sök

Annons:

Så många köar för plats på särskilt boende:

Vimarhaga är ett av kommunens vård- och omsorgsboenden. Foto: Simon Henriksson

Så många köar för plats på särskilt boende: "Lite besviken är jag"

Behovet av ett nytt vård- och omsorgsboende är stort i kommunen. På grund av det ekonomiska läget pausades jättesatsningen i Nybble förra hösten.
– Lite besviken är jag på att man pausade boendet, men vi har en ekonomi att förhålla oss till, säger socialnämndens ordförande Eva Berglund (S).

Annons:

Under många år har kommunen planerat för två jättesatsningar i området Nybble. En helt ny förskola kommer vara inflyttningsklar i höst, men vad gäller vård- och omsorgsboendet tog kommunen ett stort steg tillbaka förra året. 

I oktober förra året kom beskedet att satsningen på det nya vård- och omsorgsboendet sätts på paus. Totalt sett handlade det om en stor investering på närmare 200 miljoner kronor. Då var man tydliga med att det rörde sig om en paus och att boendet någon gång ska byggas. 

– Lite besviken är jag på att man pausade boendet, men vi har en ekonomi att förhålla oss till. Det fanns inte utrymme och i det läget såg man förskolan som viktigare, säger Eva Berglund (S), ordförande i socialnämnden. 

Hur stort är behovet?

– Det är stort. Vi vet att Kvillgården inte är det bästa vad gäller utrymmen och vi behöver ett relativt snabbt. Men innan ett sådant boende är klart för inflyttning tar det antal år. Planering ska bli klart och sedan ska det sättas igång. Jag har förhoppningar men inte under 2025. Frågan är om det ens går 2026. 

Riskerar vite

Att behovet är stort märks inte minst på kön till särskilt boende. Nyligen stod hela 17 personer på kölistan för att få en plats. 

– När vi inte har plats att erbjuda får vi öka på antalet hemtjänsttimmar många gånger. Det här kallar vi ytterfall och det finns en maxkostnad, men det kan handla om uppemot 700 000 kronor på ett år. 

Här har kommunen också en viss tid att förhålla sig till. Annars riskerar man vite. 

– Där ligger vi inte i farozonen nu. Vi har tre månader på oss, men innan vi får ett vitesföreläggande behöver det gå fler månader. Men det är viktigt att vi kan erbjuda plats så snart det bara är möjligt. 

Har du försökt lyfta det inför budgeten nu?

– Nej. Vi har dragit ned så mycket på investeringsbudgeten att det helt enkelt inte finns något utrymme. Vi får avvakta och det är inte mer vi kan göra. Självklart har jag haft det uppe och påtalat att behovet finns. Det är långt framskridet och mycket av förarbetet är gjort. 

"Inga små kostnader"

Majoriteten varnade själva innan man drog tillbaka satsningen för att antalet hemtjänsttimmar riskerar att öka markant. Med ett nytt vård- och omsorgsboende skulle man kunna korta ned kötiden. 

– Min förhoppning är att det här ska ske så snart som bara möjligt. Ökar kön och tiderna blir längre, då är vi snart i en situation där vi får börja betala. Och det är inga små kostnader det handlar om. Då får vi betala hela summan det skulle ha kostat om man haft en plats på ett vård- och omsorgsboende, säger Eva Berglund. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: