Kommunalrådet Helen Nilsson (S) ser allvarligt på läget. Bilden är ett montage. Foto: Arkiv/Bildbyrån
För snart tio år sedan slog Vimmerby kommun i sin bank Kommuninvests lånetak. Nu är vi där igen. Kommunens riskfaktor har ökat avsevärt och kommunen kommer inte få låna mer pengar från banken.
– Vår ekonomichef har varit i kontakt med Kommuninvest och pratat ekonomi, förhandling av lån och så vidare. Då kom man in på att vi har en för låg limit för att kunna låna upp. Om vi inte förbättrar vår ekonomi är det stopp. Vi ligger både för högt på driften i verksamheten och för högt på investeringar. Vi har haft för höga lån över tid. Det är ungefär det vi har pratat om hela vägen och det är därför vi gått in i prislappsmodellen, för att få upp våra kostnader på bordet, säger kommunstyrelsens ordförande Helen Nilsson (S).
Hur allvarligt är det att Kommuninvest säger det här?
– Det är allvarligt. Vi har varit i det här taket tidigare när vi satte dit bromsarna förra gången. Gör man inga radikala förändringar, så hjälper man bara upp sig kortsiktigt och så länge det ser bra ut på räntesidan. När det blir svårare tider så märks sådant här. Att inte få låna är ett dilemma, men vi har redan inför 2025 gått från låneupphandling till att finansiera alla investeringar till 100 procent själva. Vi har bantat ned listan ordentligt.
Radikala "saker" i höst
Kommunalrådet trycker bland annat på att man sagt helt nej till planerna på en ny skola och pausat bygget av ett nytt vård- och omsorgsboende.
– Vi har bromsat det här eftersom vi inte kan låna upp oss mer. Moderaterna var emot att vi sa nej till en ny skola. De tyckte vi skulle bygga nytt. Är det att ta ansvar? Vi har verkligen dragit i handbromsen och vi har hamnat i det läge jag har pratat om i många år. Det tycker jag vi får ta på oss alla politiker att vi inte tagit det här på tillräckligt stort allvar. Nu har vi tagit beslut om generell återhållsamhet, försökt att inte anställa för mycket folk och ställt om inom barn- och utbildning. Vi ser att socialnämnden också behöver ställa om, men där är demografin inte densamma. Vi har mycket mindre barnkullar, föder inte lika många barn och då blir det inte tillräckligt med tjejer i fertil ålder heller. Det här kommer påverka i många år, men vi är inne på den här resan nu. Så jag håller inte med Niklas. Vi har jobbat jättemycket med det här i ett års tid och släpper inte frågan.
Bör man räkna med ännu större neddragningar i höst?
– Det är driften som är avgörande och den är för dyr. Vi måste förhålla oss till andra kommuner och vi ligger 75 miljoner över. Vi har inte kunnat hålla oss inom ramen. Det är ett budgetarbete som pågår just nu, men vi kommer inte kunna godkänna alla önskningar.
Vad kan det handla om?
– Det kan jag inte gå in på nu, men vi kommer göra radikala saker i höst. Vi har kommunstyrelse i slutet av månaden och då kommer det.
Politikerna bär ansvaret
Helen Nilsson tycker att ansvaret vilar på politikerna och inte på förvaltningsledningen.
– Det är vi som tar beslut. Klart att det är ett gemensamt ansvar, men situationen är svår och ramtroheten har varit svår väldigt länge. Ytterst är det politikens sak att lösa det här med sina beslut. Just nu får vi sona för tidigare brott och det har jag ansvar för i opposition också. Det är ett gemensamt ansvar mellan majoritet och opposition.
Har du förtroende för att förvaltningsledningen kan vända det här?
– Ja, det har jag. Att jag har förtroende är en förutsättning och det har jag. Kan andra, kan vi också.
Kommer ni fortfarande kunna låna till löpande drift?
– Nej, det kommer vi inte göra. Indirekt lånar man av sig själv till löpande drift. Vi har haft ordning på finanserna och då blir det inte lika kännbart att inte hålla ramen. Vi har tagit från finansen för att rädda underskotten. Nu går inte det.
Finns det ett scenario där ni måste ställa betalningar till leverantörer eller liknande?
– Gör vi inget radikalt kan vi gå däråt. Vi kommer göra radikala saker i höst, men det kommer när vi släpper det.
Om du jämför med senaste gången ni slog i Kommuninvests tak, hur allvarligt är läget nu?
– Det är värre nu, men det är bara att jobba på.