Annons:

Sök

Annons:

BARA TRE KOMMUNER GÖR VIMMERBY SÄLLSKAP I ABSOLUTA BOTTEN

Det är total kris i Vimmerbys ekonomi, igen. Foto: Simon Henriksson

BARA TRE KOMMUNER GÖR VIMMERBY SÄLLSKAP I ABSOLUTA BOTTEN

Kommuninvest har dragit i nödbromsen och höjt riskvärdet för Vimmerby kommun från 4,5 till 9,5 på sin 13-gradiga skala. Så dåligt värde har endast fyra av landets 290 kommuner.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

36 av de 290 kommunerna har ett riskvärde över 6,0 – men så långt ned som 9,5-10,0 har Vimmerby enbart sällskap av tre andra kommuner. Sämre har ingen alls.

Det framgår av den kommunanalys som Kommuninvest tagit fram för Vimmerby.

Förra året fick Vimmerby ett riskvärde på 4,5 – men sedan dess är det mängder av faktorer som pekat åt helt fel håll. Vi ska här försöka redogöra för de mest centrala bitarna i analysen.

 Bland de sämsta nästan överallt

Krasst kan man säga att Vimmerby är bra i en "liga" – man har ett relativt bra skatteunderlag. Med 211 137 kronor per invånare ligger man precis i mitten av landets kommuner.

Inom alla andra tio faktorer är Vimmerby som bäst bland de 30 procent sämsta kommunerna. När det gäller verksamhetens resultat per invånare är det enbart 8 procent av kommunerna som ligger sämre till. 2022 var det 41 procent.

Vimmerby har legat riktigt dåligt till när det gäller belåningsgraden och låneskulder per invånare mellan 2021-2023. Den stora förändringen mellan 2022 och 2023 handlar om kostnadsvolymen och det ursvaga resultatet 2023 – samtidigt som nettokoncernskulden per invånare ökat från cirka 120 000 per invånare till nära 140 000.

Endast 9 procent hade ett sämre resultat i förhållande till omsättning och 24 procent hade en sämre utveckling när det gäller nettokostnaden.

Kommenterar inte enskilda kommuner

Kommuninvest jämför också Vimmerby med övriga landsbygdskommuner och rikssnittet. Där framgår det att Vimmerby haft en klart bättre befolkningsutveckling än landsbygdskommuner på befolkningssidan – men överlag klart sämre resultat för verksamheten.

Kommuninvest, som ägs av kommuner och regioner, lämnar inga kommentarer om enstaka kommuner. 

"Vi har en intern policy att vi inte kommenterar enskilda kommuners riskvärde externt. Riskvärdet bygger på en intern modell som vi visar den enskilda kommunen, men som sagt tyvärr inte till övriga externt. Det är flera kommuner som har ett tuffare ekonomiskt läge nu jämfört med tidigare år", skriver kommunikationschefen Victoria Preger i ett mejl. 

En intervju med tillförordnade ekonomichefen Camilla Johansson kan du läsa här. 

Gårdagens artiklar om ekonomin kan du läsa här: 

Kommunalrådet efter beskedet: "Kommer göra radikala saker"

Oppositionsrådet kräver kraftfulla åtgärder: "Ger dem inte mina lösningar"

M SLÅR LARM: KOMMUNEN FÅR INTE LÅNA MER PENGAR

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: