Under de senaste veckorna har vi publicerat flertalet artiklar om kommunens energibolag, Vimmerby Energi & Miljö AB. Artiklarna har fokuserat på bolagets hantering av arbetssituationen på Återvinningscentralen som slutade med att bolaget upplöste hela arbetsgruppen och köpte ut en av medarbetarna för miljonbelopp.
I samma veva som den turbulensen genomfördes en intern medarbetarundersökning som utfördes av ett externt bolag. I den här artikeln berättade vi om de kraftigt försämrade resultaten. Kort sammanfattat kan man säga att VEMAB:s arbetsmiljö får sämre betyg på i stort sett alla områden som mättes och inte sällan handlade det om rejäla förändringar.
– Nu är det ju ett tag sedan som den gjordes och det är ju naturligtvis så att det är inte så roligt när en medarbetarundersökning blir sämre än vad det var tidigare. Det är ju inte det som arbetsgivaren önskar. Vi har jobbat på med en hel del saker sedan mätningen gjordes och jag tror att det har lagt sig en lugnare tillvaro i vår verksamhet och det jag hör är att man tycker att det är lugnare än på väldigt länge. Men det är min bedömning och förhoppningsvis så kommer nästa medarbetarundersökning bli bättre, säger Olle Fogelin.
”Hade interna utmaningar”
Precis som flera gånger under den här sommaren tar Fogelin upp förändringarna inom energibranschen under de senaste åren.
– Det händer ju ganska mycket i vår bransch. Det är en ganska stor omställningsresa som vi håller på med och det har jag pratat om i många olika sammanhang. Vi hänger ju med i omvärldens påverkan med allt ifrån kompetensbrist totalt i branschen, att vi har stora rörelser på priser och intäkter, vi har en stor förändring i lagkraven och så vidare. Det är en ganska stor förändring som har skett ganska snabbt och det ställs högre krav på oss idag.
Är det något särskilt i resultatet som gör dig extra orolig?
– Det finns ju en hel del saker som jag naturligtvis inte tycker är så kul personligen och vi har ju också tagit tag i att försöka göra en mängd olika aktiviteter för vi har en del utmaningar hos oss. Vi har startat ett arbete där vi involverar alla medarbetare på olika sätt och resultatet av det vet vi inte än utan det är ett pågående arbete. Men helt klart så kan vi ju liksom inte fortsätta nedåt i en sådan här undersökning framöver utan vi gör ett antal olika insatser för att det ska bli bättre.
Är du förvånad när du själv ser resultatet? Det är ju så pass mycket sämre och det är sämre rakt över.
– Att det skulle bli sämre än tidigare var kanske inte så oväntat eftersom den här undersökningen gjordes när vi hade rätt många interna utmaningar och det tror jag avspeglar sig i resultatet. Vi är ju inte alltför stort företag och vi påverkas ju naturligtvis av saker och ting som händer i bolaget och det påverkar ju även medarbetare som kanske inte direkt är inblandade heller.
”Absolut en bidragande del”
Konkret tror Fogelin att den stormiga situationen med Återvinningscentralen avspeglar sig i resultatet.
– Det finns en massa saker att jobba med fortsättningsvis också, men de sakerna som vi höll på med där och då är väl ingen hemlighet. Det handlar ju om utredningen och situationen vi hade på Återvinningscentralen.
Du läser in mycket av det i resultatet?
– Vid den tidpunkten så var det ju en pågående arbetsinsats av den här externa partnern som vi har tagit hjälp av och en massa aktiviteter kopplat till det. Så det tror jag absolut är en bidragande del. Sen kan ju inte jag sitta och säga att det bara är det, men det är min tro och tidsmässigt så faller det rätt så väl in och sen i kombination med det som jag sa inledningsvis att vi lever i en omvärld där det ställs högre krav på oss. Vi måste på ett mycket tydligare sätt göra egna analyser och dra egna konsekvenser av de analyserna och det har vi inte behövt göra historiskt på det sättet. Tidigare har det fungerat att höja taxorna med ett par procent och så blir det bra.
Vilka bitar tycker du är mest oroväckande?
– Jag vill nog inte gradera de bitarna, vad som är bättre eller sämre. Jag kan väl konstatera att jag inte är nöjd med att vi har blivit sämre än vad vi var innan. Enligt den här leverantörens sätt att se på det så är vi ju fortfarande på en godkänd nivå, men det är ju med nöd och näppe får man väl säga och det är ju naturligtvis inte bra. Nu tar vi tag i detta och tillsammans med medarbetarna ska vi se till att det går åt rätt håll.
Hur har resultatet mottagits hos medarbetarna?
– Det är klart att det är olika uppfattningar. Vi har många medarbetare som känner att man inte känner igen sig i resultatet och så finns det andra som tycker att vi behöver förbättra oss. Jag tror att undersökningen säkert avspeglar stämningen vid den tidpunkten.
Hur ser du på ditt ansvar för att resultatet har försämrats så mycket under din tid i bolaget?
– Jag som högsta tjänsteman har ju det yttersta ansvaret för allt som sker i företaget på något sätt, så är det ju. Jag kan ju inte sitta här och säga att jag inte har ett ansvar och jag tror säkert att mycket av resultatet här är kopplat till att vi nu har påbörjat en förändringsresa som vi har berättat om tidigare och det får jag ju naturligtvis ta ansvar för.
Ser du resultatet som en kritik mot dig personligen?
– Nej, det gör jag inte, men därmed inte sagt att det finns, eller fanns vid den tidpunkten, medarbetare som tyckte att jag drev på olika saker på ett sätt som inte var i linje med deras tankar, absolut.
Känner du att du själv hade gjort saker annorlunda i efterhand?
– Nej. Alltså det som jag håller på med är ju att jobba efter styrelsens instruktioner, vad vi ska göra. Jag har ett antal lagar och regler att förhålla mig till som styr mitt arbete och som vi måste följa. Sedan ska vi ha roligt på jobbet och vi ska göra massa roliga saker också, men det är liksom inte så att jag bara kan släppa alla saker. Den här undersökningen sammanföll i tid med vår externa utredning och det är klart att under en sådan utredning så måste man som ledare vara lite mer tydlig än vad man är i andra sammanhang. Det är klart att det finns individer som vid den tidpunkten tyckte att jag inte gjorde det som de hade förväntat sig och att jag kanske drev på för hårt eller hade för många bollar i luften etcetera. Går du ut idag och frågar så finns det säkert medarbetare som tycker att jag borde göra det på ett annat sätt, absolut, men jag tror att flertalet tycker att jag gör ett hyfsat jobb.
Upplever du att du har förtroende internt?
– Ja.
Konsult arbetar med arbetsmiljön
Fogelin anser inte att han förändrat sin ledarstil utifrån det låga resultatet i mätningen.
– Nej det skulle jag inte säga. Däremot så kan man ju som ledare jobba mer situationsanpassat så att säga. När man är i ett läge där man måste lösa saker och ting så kanske man ibland behöver vara mer tydlig som ledare. Man kanske måste göra på ett sätt så att vi kommer framåt, men är man ett antal personer i rummet så finns det ju ett antal personer som har olika åsikter och då faller det ju någonstans ytterst på högsta chefen att ta ett beslut så att vi kommer framåt. De besluten är man inte alltid helt överens om, så är det ju varje dag på jobbet. Vi kan inte alltid tycka lika om allting, men förhoppningsvis så hittar man en väg framåt och kan hitta en kompromiss i de flesta frågorna. Idag är jag inte detaljfokuserad som ledare överhuvudtaget och det tror jag att du kan få svar på av många medarbetare som jobbar här idag, men vi har haft ett behov av mer detaljstyrning i vissa frågor.
Men det upplever du är passerat?
– I mångt och mycket, ja. Vi har fortfarande en del utmaningar där vi inte är riktigt på banan.
Vilka bitar handlar det om?
– Ja, jag vill egentligen inte gå in i alla detaljer, men vi har ju gjort en mängd olika arbetsinsatser. Som du vet har jag ju hjälp av externa medarbetare med en del arbeten och de är ju här av en orsak och det är för att vi saknar kompetens och resurser i vissa frågor och det arbetet är ju inte slutfört.
Är det någon av de externa medarbetarna som har tagits in för att stärka din roll?
– Absolut inte för att stärka min vd-roll, men om du kopplar det till medarbetarundersökningen så har vi en konsult som har bedrivit workshops med alla medarbetare och där har den här medarbetarundersökningen varit en del i diskussionerna. Det handlar om hur vi kan skapa en bättre gemensam arbetsmiljö och lyckas bättre med jobbet vi gör. Det arbetet pågår. Jag har inte fått någon fullständig rapport om det ännu utan det arbetet pågår och det är ju någonting vi kommer jobba vidare med under hösten. Det är ett ganska omfattande arbete och slutsatserna har jag inte framför mig idag. Utifrån vad man kommer fram till kommer vi titta på nya åtgärder.
”En öppen fråga just nu”
Arbetet kring arbetsmiljön som en konsult håller på med väntas vara klart under hösten.
– Det är ju inte så att vi kommer att lösa allting på en gång utan nu får vi ju ta reda på vad förslagen är utifrån alla de workshops som vi haft. Det är en öppen fråga just nu, men det är klart att vi måste ta tag i de här sakerna.
Vad tänker du själv att ni behöver göra?
– Det är massa saker, men jag känner inte att jag vill spekulera i det här och nu för det är ju mina tankar och jag vill avvakta utredningen som pågår, säger Fogelin och fortsätter:
– Det är ju många olika faktorer som gör att man inte är nöjd på jobbet. Jag vill inte gå in på detaljer i resultatet för jag tycker att jag ska fokusera på helheten, men självklart är det många delar i detta. Alla som jobbar här har ju ett uppdrag att bidra och vi har olika roller. Det har varit lite otydligt och vi har ju gjort en omfattande omorganisation där vi har tagit ett omtag i befattningsbeskrivningar för att skapa en tydlighet i vem gör vad. Vi håller också på att utveckla vårt verksamhetssystem.
”En brist helt enkelt”
VEMAB har inte haft någon person anställd med ansvar för personalfrågorna.
– Det ser jag som en brist. Vi har ju inte haft någon HR-person här utan historiskt har vi haft en ekonomichef som hållit ihop dokumentationen kan man säga. Sedan är det kommunen som sköter utbetalning av löner och så vidare. Hur det här ska fördelas har varit en diskussion under ganska lång tid, men jag tycker att det är en brist att vi inte haft en person lokalt hos oss som sköter HR-frågorna. Nu har vi en ny organisation och då är det en medarbetare som har funnits tidigare i verksamheten som kommer att stötta i det här arbetet. Ju närmare en HR-person finns medarbetarna desto bättre är det.
Räcker den lösningen framöver?
– Det tror jag väl. Nu har vi ju extern hjälp, alltså en konsult, på HR-området också och det är ju en av alla de här konsulterna som är inne av tillfällig karaktär. När den HR-konsulten har hjälpt till att lösa upp de stora knutarna så att säga så blir det lättare för vår organisation att förvalta, gå vidare och utveckla. För vi har haft lite för lite rutiner kring de här sakerna och det är en brist helt enkelt.
Du tycker inte att fördelningen med kommunen har fungerat?
– Det beror på hur du ser det. Gäller det lönebitarna och allt det fungerar det hur bra som helst, men i alla organisationer så tror jag det är viktigt att man har en närvaro och särskilt om man får utmaningar i organisationen och det kommer i alla företag till och från. Då behöver man ha en person på plats. Det har kommunen inte haft möjlighet att stötta med.