Annons:

Sök

Annons:

Ordföranden: ”Fullt förtroende för Olle Fogelin”

Bolagets ordförande Peter Fjällgård (V) har fullt förtroende för vd Olle Fogelin, trots den massiva kritiken.

Ordföranden: ”Fullt förtroende för Olle Fogelin”

VEMAB får kraftig kritik av sina medarbetare i den undersökning som gjordes under 2023. Ordföranden Peter Fjällgård (V) tror att situationen förbättrats.
– Vi har jobbat ganska hårt sedan dess, vi är på rätt väg och har en bättre arbetsmiljö, säger han.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Enkätundersökningen genomfördes i samma veva som det kommunala bolaget hanterade en arbetsmiljösituation på Återvinningscentralen som slutade med att den personalgruppen upplöstes. Peter Fjällgård (V) tror att det mycket försämrade resultatet till stor del kan kopplas till situationen på ÅVC.

– Det är väl inte så oväntat när den kom i den situationen som var då, men vi har jobbat ganska hårt sedan dess, vi är på rätt väg och har en bättre arbetsmiljö idag.

Reagerade du på något särskilt i resultatet?

– Nej egentligen inte. Dels så är det en omorganisation som görs också och att olika individer uttrycker frustration… Det är så det är.

Har styrelsen haft några kontakter med medarbetare på lägre nivå eller med fackliga organisationer?

– Nej, vi har konsulter som gör det, det är ingen uppgift för styrelsen. Vi har haft en kille som är inne på HR som stöd som har samtal med alla medarbetare. Vimmerby är litet och alla känner alla, därför tog vi beslut om att sköta det externt. Alla ska få en helt neutral person att ventilera med.

Hur ser du på att resultatet blivit så pass mycket sämre?

– Som situationen var så är det inte konstigt, men det är alltid tråkigt, vi vill ha så bra som möjligt och ska ha det så bra som möjligt. Nu var det fortfarande godkänt, men vi är inte nöjda med det och därför vi sätter in resurser på att vända på det här. Vi kommer få signaler på var det brustit.

Vad är din bild om bristerna idag?

– Vi har inte någon sådan bild. Det som kommer är kritik om ledarskap och styrning, men vi kommer få ut det när allt är färdigt. Nu får alla prata med en neutral person också och det finns ingen anledning att springa iväg innan det är klart. Vi väntar in resultaten och ser var det tar vägen.

Vad har ni fått till er hittills?

– Vi har fått rapporten och hur arbetet fortgår givetvis.

Hur ser du på Olle Fogelins sätt att leda bolaget?

– Han leder bolaget på styrelsens uppdrag när det gäller omorganisationen, vi har fullt förtroende för Olle. Han kommer in med lite andra ingångar än vi haft traditionellt och omvärlden har ändrat sig drastiskt och fort.

 "Sätter sitt namn på dokumentet"

Med perspektiv på situationen på Återvinningscentralen säger sig Peter Fjällgård inte ångra någonting.

– Nej, det gör jag inte. Beslutet tas utifrån det som finns där och då och det finns ingen anledning att ångra någonting. Man kan inte leva livet så.

Hur ser du på hur man hanterade den situationen?

– Det hanterades av en extern aktör och till sist sätter Olle sitt namn på dokumentet.

Men det var ju Fogelin som tog beslut om att upplösa arbetsgruppen?

– Det var det som kom fram i den externa utredningen, men Olle är ju vd och måste stå för beslutet.

Det stod ju ingenting om det i utredningen?

– Efter resultatet så pratade vi med externa resurser och arbetsmarknadens parter och då blev det den lösningen.

 "Det bästa för alla parter i långa loppet"

I en uppmärksammad intervju i DV nyligen sa Olle Fogelin att flera medarbetare pressats att sluta på grund av kompetensbrist.

– Vi ska inte ha några kompetensbrister, men sedan kan det vara så att man är otroligt kompetent på elmarknad men inte ska ha hand om personalfrågor. Jag vet inte vad han menar riktigt.

Han menar väl att medarbetare pressats att sluta?

– Så kan det ju vara, jag är inte insatt i alla personalärenden, det hanteras ju av företaget. Hittar du inte sysselsättning utifrån den kompetens som finns så kan den lösningen behövas.

Är det rätt att pressa medarbetare att sluta?

– Det vet jag inte, trivs du inte med de uppgifter du har eller att man inte hittar andra arbetsuppgifter kan det bli så. Jag vet inte om någon pressats till något.

Det var ju så han sa själv?

– Är man inte nöjda med varandra så kan det bli den lösningen, men jag kan inte detaljfrågorna så jag kan inte uttala mig om det.

Det har gjorts tre utköp på arbetsgivarens initiativ på ett års tid. Hur ser du på det?

– Finns det ingen annan väg så är det arbetsmarknadens parter som avgör och man kanske kommer fram till att det är det bästa för alla parter i det långa loppet. Vi ska vara en bra arbetsgivare och värnar lika mycket om de som lämnat som de vi har. Det är en generell hållning vi har.

Behöver Olle Fogelin förändra sitt ledarskap?

– Jag vet inte om det är honom eller någon annan ledare man är kritisk till. Det är ju en generell bild så man kan inte säga det. Enkäten kom i en turbulent tid och det var inte så konstigt att det blev som det blev. Nu jobbar vi brett med en ny organisation, det tar lite tid och är en process, men min känsla är att det är lugnare och lite mer avspänt.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: