Annons:

Sök

Annons:

Viktigt steg mot parkeringsövervakning taget:

Nu har kommunen tagit ett stort steg mot att kunna återuppta parkeringsövervakningen. Foto: MostPhotos

Viktigt steg mot parkeringsövervakning taget: "Vi har gjort fel"

Hela sommaren har det gått att parkera som man vill i Vimmerby kommun utan risk för böter. Åtminstone där kommunen ska sköta parkeringsövervakningen. Nu är den tiden snart förbi. 

Annons:

Det var runt midsommar som Dagens Vimmerby avslöjade att kommunen saknat rätt att utfärda parkeringsböter. Kort senare framkom det att kommunen aldrig haft rätt tillstånd. 

En bild kommunen inte har delat med polisen, men det är de sistnämnda som har vunnit får man säga. Det som har saknats för ett giltigt beslut att bedriva kommunal parkeringsövervakning är att ange det geografiska området och det minsta antalet parkeringsvakter som behövs. 

Kommunen utfärdade cirka tusen anmärkningar, eller parkeringsböter som det heter i folkmun, till ett värde om cirka en halv miljon kronor under det första halvåret i år. 

Stort steg taget

En parkeringsanmärkning kan endast överklagas i sex månader från och med att beloppet betalats. Totalt är det nu ett 90-tal som bestridit sina anmärkningar. De som bestridit den felaktiga boten inom den lagstadgade tiden, alltså sex månader, kommer få sin parkeringsanmärkning undanröjd och pengarna återbetalda av Transportstyrelsen. 

Vad den här fadäsen kommer att kosta kommunen i slutändan är ännu okänt. Det hänger på hur många böter som bestrids och vad beloppen är på. 

Nu, den 11 september, sker fortsatt ingen övervakning i kommunal regi. Ett stort steg mot att kunna återuppta parkeringsövervakningen togs dock av kommunstyrelsen under tisdagen. 

Trots att kommunens inställning är att det tidigare lagakraftvunna beslutet från 2003 ännu gäller och ger kommunen rätt att utfärda parkeringsanmärkningar, så har man nu tagit ett nytt beslut i kommunstyrelsen i enlighet med polisens syn. 

Kommunen kan inte överklaga polisens beslut.

– Det är en rad vi missat och det är lite petigt, men vi har inte rätt att överklaga det här. Vi har gjort fel enligt polisen och nu har vi lagt till de här meningarna, säger kommunalrådet Helen Nilsson (S).

Slutet av september

Beslutet i kommunstyrelsen går nu vidare till kommunfullmäktige. Nästa fullmäktige är den 23 september och sedan ska det protokollet justeras. Därefter kan kommunen påbörja parkeringsövervakning igen. 

– Så fort det är justerat och polisen gett sitt godkännande kan vi gå igång igen. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: