Annons:

Sök

Annons:

Nytt system på gång – då ser Vimmerby inte ut att få i närheten av grannkommunerna

Lars Johansson (V) tycker att kommunen får förvånansvärt lite i det kommunala utjämningssystemet. Foto: Simon Henriksson

Nytt system på gång – då ser Vimmerby inte ut att få i närheten av grannkommunerna

Ett nytt kommunalt utjämningssystem är på gång. Men det ser inte ut att ge särskilt många miljoner till Vimmerby kommun. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Det kommunala utjämningssystemet är statens sätt att utjämna skillnader och skapa likvärdiga förutsättningar mellan landets kommuner. Förenklat kan man säga att rika och välmående kommuner betalar för kommuner med svag befolkningsutveckling och tuffare utgångsläge. 

Just nu finns ett förslag om ett nytt utjämningssystem. Regeringen tycks vara enig i frågan och det ska sedermera upp i riksdagen. Ett nytt system skulle kunna bli infört från och med 2026. 

Beräkningar från SKR, Sveriges kommuner och regioner, visar att Vimmerby kommun skulle tjäna en del på ett nytt system. Men inte i närheten av vad grannkommunerna Hultsfred och Västervik skulle tjäna. 

Hultsfred skulle få cirka 35 miljoner kronor och Västerviks kommun knappt 68 miljoner kronor. För Vimmerbys del skulle det handla om 8,5 miljoner ytterligare i ett nytt utjämningssystem.

– Vi får förvånansvärt lite tycker jag jämfört med andra. Vi ligger lite lågt och har inte haft jättehög tilldelning tidigare heller, säger Lars Johansson (V). 

"Styvmoderligt behandlade"

Totalt finns det ett 70-tal parametrar som viktas. Stor vikt läggs vid socioekonomiska faktorer, demografi och geografi. 

– Vi är lite styvmoderligt behandlade, säger kommunstyrelsens ordförande Helen Nilsson (S). 

Hade ni trott på mer med ett nytt system?

– Något mer hade jag tänkt. Sedan vet vi inte om vi får det. Det förändrar sig hela tiden och även de stora städerna kommer se en befolkningsminskning. Det kan innebära att de opponerar sig och då vill de ha mer och att vi får mindre. Det är ett spel, men vi hade hoppats på det i alla fall. 

Enligt årsredovisningen för 2023 fick Vimmerby kommun drygt 254 miljoner i utjämningssystemet. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: