Annons:

Sök

Annons:

Kommunen lägger miljonbelopp på uppdaterat ekonomisystem

Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Kommunen lägger miljonbelopp på uppdaterat ekonomisystem

Ekonomin är allt annat än bra. Ändå känner sig kommunen nödgade att lägga miljonbelopp på att uppdatera sitt ekonomisystem. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Ekonomiavdelningen får nu i uppdrag att starta upp projektet "uppdatering av ekonomisystem". Det tog kommunstyrelsen beslut om i veckan. 

"Leverantören av systemet levererar uppdateringar av systemet med jämna mellanrum, dessa uppdateringar har Vimmerby kommun historiskt inte genomfört med den frekvens som krävs för att säkerställa ett stabilt, säkert och modernt system", står det i beslutet. 

Avsaknaden av uppdateringar har exponerat stora risker för kommunen. Inte minst då supporten på den gamla uppsättningen inte längre finns. 

"Leverantören har under flera år påtalat behovet av uppdateringar och vi har nu hamnat i ett läge där en uppdatering av systemet är akut", skriver man. Bedömningen är att stora säkerhets- och stabilitetsrisker föreligger.

Nytt system på gång

Kostnaden för att uppdatera ekonomisystemet ligger på cirka 1,5 miljoner kronor. Att kommunen inte köper in ett helt nytt har sina förklaringar.

– Vi har ett gammalt system och skulle behöva köpa ett nytt egentligen, men alla Itsam-kommuner ska göra en gemensam upphandling på området. Vi är inte där ännu, men vi behöver därför uppdatera vårt gamla. Det här mycket på grund av säkerhetsrisker och för möjligheter till effektiviseringar och automatiseringar, säger Peter Karlsson (C), vice ordförande i kommunstyrelsen. 

Att upphandla och implementera ett helt nytt ekonomisystem bedöms vara en flerårig process och kostnaden för ett sådant projekt beskrivs vara betydande. 

Så det kan bli så att ni skrotar det här systemet och byter helt inom ett par år? 

– Det beror på. Det kan bli samma system ändå, men då i en nyare version. Vi har en väldigt gammal version just nu, men ser ingen anledning att köpa nytt nu med det som är på gång framåt.

Tar av förbättrad skatteprognos

Förhoppningen är att uppdateringen ska kunna ske under hösten. Projektet kräver som tidigare nämnts en budget på 1,5 miljoner kronor. Den senaste skatteunderlagsprognosen var 2,5 miljoner kronor bättre för innevarande år och därför finansieras ekonomisystemet med en stor del av detta. 

– Det här är ett minst 15 år gammalt datorsystem som nästan helt slutat fungera. Så illa har det varit och därför behöver vi det, säger Helen Nilsson (S). 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: