HR-chefen Marie Halldén får nu pengar från potten för att fortsätta med hälsofrämjande åtgärder.
Foto: Arkivbild
När den rödgröna majoriteten tillträdde i Vimmerby kommun berättade man att få ned de skyhöga sjuktalen var ett stort fokusområde. En arbetsgrupp med politiker, tjänstemän och fackliga företrädare tillsattes i februari förra året.
En miljon kronor avsattes för 2023 och lika myckt pengar för 2024. I december 2023 hade knappt några pengar använts.
– Jag är inte helt nöjd. Jag hade hoppats att vi gjort mer och kunnat presentera mer, men vi har heller aldrig trott att det ska bli enkelt, sa Lars Johansson i december förra året.
Då stod det också klart att HR-chefen Marie Halldén skulle leda ett pilotprojekt tillsammans med Suntarbetsliv. 400 000 kronor avsattes till detta och syftet var att arbeta mer aktivt med främjande åtgärder för ett hållbart arbetsliv och friska arbetsplatser.
Suntarbetsliv drivs gemensamt av de fackliga organisationerna och arbetsgivarorganisationerna SKR och Sobona. På kommunstyrelsens sammanträde under tisdagen tog man beslut om att projektet ska leva vidare. HR får medel från den här miljonen för att jobba vidare med frågan.
– Vi har haft en grupp som jobbat med det här men det har inte riktigt tagit den väg som vi trodde från början. Slutsatsen från början var kanske att man skulle se mer fysiska åtgärder eller kortsiktiga insatser för en grupp, men nu har man börjat prata mer om bemötande, medbästammande och transparens. I gruppen där vi jobbat har vi sett en god utveckling specifikt för den gruppen. Det här projektet vi har haft under våren ska nu leva vidare. Det ska implementeras och det har gått ut till alla enhetschefer och ska gå ut till alla arbetsgrupper. Det handlar om att fokusera på det friska, det som funkar bra och även prata om vad som gör att vi mår bra. Det handlar mycket om tydlighet, delaktighet, återkoppling, tillit och närvarande ledarskap. Det är sådant vi hört klagomål kring, säger Lars Johansson (V).
Öronmärks för HR
I miljonpotten finns ett antal hundratusen kronor kvar och dessa öronmärks nu för HR-avdelningen att använda i insatser tillsammans med Suntarbetsliv.
– Det handlar mycket om en kulturförändring. Vi är inte i hamn men vi är på god väg och ser resultat.
Just den här gruppen valde oppositionsrådet Niklas Gustafsson att lämna. Han var då kritisk till hur det hela har blivit i en intervju med Dagens Vimmerby och menade att det inte alls blivit som man tänkte.
– Vi pratade mycket konkreta insatser i arbetsgrupperna i början och det har inte blivit. Men vi har sett goda resultat, men eftersom Niklas inte varit med eller pratat något i de här arbetsgrupperna, så har han väl inte fått de här återkopplingarna. Det är hans val att inte vara med.
Niklas Gustafsson (M) säger i dag att arbetsgruppen blivit ett svek.
– Vi hade en pott och skulle satsa på två arbetsgrupper för att göra skillnad. Det här är ett svek mot hur det var utformat. Nu har det blivit mer av en pott för oförutsedda medel. Det har förvisso gått till arbetsmiljösatsningar utifrån våra höga sjukskrivningstal, men det är inte det man lovade, säger han.