Annons:

Sök

Annons:

Stor oro efter budgetförslaget – ser risk för mer kriminalitet och droger

Kommunals ordförande Petra Dahlström ser med stor oro på det lagda budgetförslaget från majoriteten. Foto: Arkivbild

Stor oro efter budgetförslaget – ser risk för mer kriminalitet och droger

Kommunal känner en väldigt stor oro inför den rödgröna majoritetens budgetförslag. Ordförande Petra Dahlström ser risk för personalflykt.
– Färre vuxna kommer öka risken för att barn och unga hamnar i problem, gäng, droger eller kriminalitet, säger hon. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

I veckan släppte den rödgröna majoriteten sitt budgetförslag inför 2025. Som vår tidning rapporterat om i flertalet artiklar får de tunga nämnderna fjärran från vad de sagt sig behöva. 

Blir budgeten verklighet väntas nedskärningarna bli stora och yxan lär gå brett över de olika verksamheterna. 

Kommunal i Vimmerby ser med fasa på den föreslagna budgeten. 

– Vi känner en väldigt stor oro inför budgetförslaget som ger mindre pengar till förvaltningarna. Det är redan tungt för många av våra medlemmar och jag tänker då främst på dem inom barn- och utbildningsförvaltningen och socialförvaltningen. Inom socialen fattas det utbildad personal och en neddragning skapar väldigt mycket oro. Så tänker både vi och våra medlemmar. Hur ska man orka rodda det här? frågar sig Petra Dahlström, ordförande för Kommunal, uppgivet.

Inom förskolan och grundskolan försvann 25,5 heltidstjänster inför höstterminen efter det här årets sparåtgärder. 

– Det har redan varit en stor neddragning och nu är man jätteorolig för att det ska bli mer. Vi har suttit med dem nu och det finns verkligen en jätteoro för att det ska dras ned ännu mer. 

Ser stora risker på sikt

Blir det fallet, att man åter väljer att säga upp tjänster, ser Petra Dahlström allvarliga konsekvenser på sikt.

– Vi vet hur viktigt det är med vuxna inom barnomsorgen. Att det finns vuxna som hör, ser och som gör innebär en skillnad i barnens liv. De ska växa upp till vuxna människor så småningom och dras det ned ytterligare på personal är det ännu färre vuxna. Det kan göra att barnen inte lär sig vad som är rätt och fel, och hur vi beter oss mot varandra. Vi ser redan i dag mycket kriminalitet och droger i samhället. Färre vuxna i förskolan och skolan gör att risken ökar för att våra barn och unga hamnar i problem, gäng, kriminalitet och droger. Vad kommer det kosta kommunen? Vi får till oss en väldigt stor oro för det här från våra medlemmar. 

Petra Dahlström ser en stor risk för personalflykt. 

– Och det har vi inte råd med, men det gör jag absolut. Det är många som säger att de inte orkar mer om man fortsätter att dra ned. De börjar jobba inom industrin, fast de inte vill det. De har valt det här yrket, men de orkar inte mer. Kostnaderna för sjukskrivningarna kommer då också öka igen. 

"Så går tongångarna"

Majoriteten trycker på att kommunen ligger 74 miljoner över standardkostnaden för jämförbara kommuner. Men att för mycket personal skulle vara problemet, tror inte Petra Dahlström.

– Var lägger man pengarna? Jag kan inte svara för det eller hur man prioriterar, men det går inte att tulla mer på välfärdens arbetare. Då stannar kommunen. Det gäller alla förvaltningar i kommunen. Utan lokalvård kan vi inte arbeta. Då kommer alla vara jättesjuka och ingen kan jobba. Det kan inte vara personal som är de största posterna. Det är klart det kostar, men det behövs för framtiden. 

Är det här den värsta budgeten på länge?

– Det kan jag inte uttala mig om, det känns så här varje år. Men det är klart, med tanke på neddragningarna som redan varit inom barn- och utbildningsförvaltningen, så är det kanske det. Man ser och märker det på arbetsplatserna. Det finns en oro överallt och alla tänker att "är det vi nästa gång?". Det går inte. Önskvärt vore att alla kände wow för att komma till Vimmerby och jobba. Vi vill bara ha det bra och ha vår personal kvar, så att alla medarbetare får göra sitt jobb. 

Vad vill du att man ska dra ned på i stället?

– Det måste gå att hitta stora kostnader som det går att dra ned på. Pratar man med medlemmarna, så handlar det om att se över cheferna. Det är vad medlemmarna säger, sedan kan inte jag uttala mig om det är rätt eller fel, men det är så tongångarna går. Man ifrågasätter om vi måste ha alla underchefer. Det har vi fått höra senast i dag. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: