Annons:

Sök

Annons:

Kommunalrådet inte nöjd över budgeten:

Helen Nilsson (S) jublar inte över regeringen och Sverigedemokraternas höstbudget. Bilden är ett montage. Foto: MostPhotos

Kommunalrådet inte nöjd över budgeten: "Ger inte mycket till Vimmerby"

Riksdagsledamöterna från länet som företräder regeringen menar att det är en bra budget för Kalmar län. Det håller inte kommunstyrelsens ordförande, Helen Nilsson, med om.
– För Vimmerby ger den inte mycket, säger S-politikern.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Pö om pö har regeringen och Sverigedemokraterna släppt budgetnyheter under hösten. Under torsdagen släpptes budgeten i sin helhet. Den innehåller satsningar för 60 miljarder kronor och i länet innebär det bland annat 129 miljoner till sjukvården och 56 miljoner till skolorna. 

Nästan hälften av regeringens satsningar går till sänkt skatt på lön, pension, sparande och bensin. Det är en budget som kommunstyrelsens ordförande i Vimmerby, Helen Nilsson (S), inte ger mycket för. 

– Det känns inte som att den ger oss speciellt mycket, varken i länet eller i kommunen. Det kommer inte bli särskilt mycket pengar till Vimmerby och jag tänker att vi behövt betydligt mer tilldelning. Barnfamiljerna får inte speciellt mycket heller. Det blir väldigt mycket sänkta skatter som vanligt och det till fel grupper, säger hon. 

En kritik från oppositionen har varit att budgeten ger mest till de som redan tjänar mycket pengar, däribland Helen Nilsson själv. 

– Det är en budget som är bra för höginkomsttagare och inga stora summor till dem som i själva verket behöver det. Jag vill hellre lägga pengar på det gemensamma än på varje enskild individ. De som redan har det gott ställt klarar sig, men det är när det händer saker, när man blir arbetslös, sjuk eller inflationen kommer, som man behöver stöd och hjälp. Nu hamnar inte pengarna där de borde. Man drar in på bidrag och man drar in på det gemensamma samtidigt som man sänker skatter. 

"Får skylla oss själva"

Vimmerby kommun ska på måndag anta sin rambudget för 2025. Majoritetens budgetförslag kommer innebära stora neddragningar. Med en S-ledd regering kunde det ha blivit annorlunda menar kommunalrådet. 

Hade ni inte behövt ta tag i problemen med era kostnader oavsett?

– Klart vi behöver och det har jag sagt länge att vi behöver se över kommunens budget. Vi behöver tänka nytt och ändra, men vi kanske inte hade behövt göra det så drastiskt och i den takt vi tvingas göra nu. Det kommer drabba människor i kommunen.

Hade du väntat dig något mer till kommunerna?

– Man går alltid och tänker och hoppas på det, men det har inte varit mycket med den här regeringen. Vi behöver dra ned på våra kostnader och har lagt en återhållsam budget för 2025 och det kommer behöva fortsätta. Vi får skylla oss själva, men det blir otroligt märkbart med den här regeringen.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: