Annons:

Sök

Annons:

Mångmiljonöverskott i socialens prognos för helåret – men kön oroar

Eva Berglund (S) är ordförande i socialnämnden.

Mångmiljonöverskott i socialens prognos för helåret – men kön oroar

Efter augusti månad ser socialnämnden ut att gå mot något ovanligt. Det prognostiserade överskottet ligger på 12,5 miljoner kronor.
– Underskotten finns där och skvalpar, men vi har ändå lyckats trycka ned det jämfört med för ett år sedan, säger socialnämndens ordförande Eva Berglund (S). 

Annons:

År efter år brottas socialnämnden med stora underskott. Men i år har man inte gjort det och budgetuppföljningen efter fem månader visade ett överskott på drygt 1,6 miljoner kronor. 

Situationen har fortsatt och prognosen är att hålla sig inom budgetramen innevarande år. Till och med ser det just nu ut att bli ett ganska stort överskott.

Efter augusti månad är prognosen 12,5 miljoner kronor i överskott. Mycket handlar om prestationsbaserade statsbidrag. 10,6 miljoner i statsbidrag flyttas också över till nästa år. 

– Vi har fått pengar för hur vi jobbar med att hålla heltidstjänster och minska antalet vikarier. Vi har också ett lite högre antal sjuksköterskor än vi behöver och där får vi prestationsbaserade bidrag, säger socialnämndens ordförande Eva Berglund (S).

Men samtidigt har nämnden fått ordning på en del saker man brottats med längre. Bland annat har kostnaden för placeringar av barn och unga minskat med runt sju miljoner sedan augusti för ett år sedan. 

– Vi ser också att vårt försörjningsstöd minskar. Det jag är mest positiv över är att man inom individ- och familjeomsorgen jobbar på ett sätt där man försöker hitta andra lösningar och vi har fått ned kostnaderna. Vi har inte det inflödet vi har haft av orosanmälningar heller. Sedan är det klart att underskotten finns där bakom och skvalpar, men vi har tryckt ned det. 

17 personer i kö

En oro framåt är att äldreomsorgen och inte minst hemtjänsten. Det är 17 personer i kö till särskilt boende som ännu inte fått beslut om plats. 

– Vi har ett antal månader på oss, men det är ändå 17 personer och det är rätt mycket. Det vi vet är att när människor fått beslut så kräver det mer av hemtjänsten. Behovet är större och då ökar trycket på hemtjänsten. Antalet brukare och timmar ökar för oss. 

Vad har ni för lösning?

– Just nu har vi ingen lösning. Vi har försökt och titta på det, men vi får avvakta och se hur det fortlöper. 

"Räddar upp sista raden"

Nu ska en mycket tuff budget antas av fullmäktige och socialnämnden är förstås inte nöjda med den tilldelning man ska få. 

Kan det här påverka er i positiv riktning och göra att ni slipper en del nedskärningar?

– Vi har inte pratat nedskärningar ännu. De här pengarna kan vi ha vid en akut situation och då har vi en buffert att ta av. Det är ju alltid bättre än ett underskott och det största plusset är ju för kommunen totalt sett. Det räddar upp sista raden i den totala budgeten. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: