Annons:

Sök

Annons:

Mounir engagerar sig i SD – tar roll i nämnden: ”Brinner för frågorna”

Mounir Zayane engagerar sig nu i SD och blir partiets ledamot i barn- och utbildningsnämnden. Bilden är ett montage. Foto: Privat/Mostphotos

Mounir engagerar sig i SD – tar roll i nämnden: ”Brinner för frågorna”

Morgan Esping har hoppat av uppdraget för Sverigedemokraterna i barn- och utbildningsnämnden efter att ha bytt jobb. Ny ledamot för SD blir Mounir Zayane, som nyligen engagerat sig.
– Vill man förändra saker, så måste man göra det på insidan, säger han.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Mounir Zayane utbildade sig till lärare i hemlandet i Tunisien. Han kom till Sverige på 1980-talet, men här har det inte blivit många lärarjobb för honom.

– Jag praktiserade i Tunisien, men sedan jag kom till Sverige har jag inte haft så mycket nytta av utbildningen. Jag jobbade lite grann här i Sverige, bland annat på Ludvigborgsskolan i Västervik. Jag har varit språklärare också, så det är nog där mitt intresse för frågorna föddes, berättar Mounir Zayane. 

Efter detta har Mounir nämligen bytt inriktning flera gånger.

– Jag gick från att vara lärare till kock. Jag har haft mina egna restauranger här och där, det har varit i Kalmar, Loftahammar, Västervik, Södra Vi och Gullringen. Jag har också jobbat som tolk och översättare. Jag har specialiserat mig för att kunna jobba i domstolarna, så det har jag också gjort.

"Min hjärtefråga"

Men det är frågorna kring barn och unga som lockat honom till politiken. Nu ersätter han alltså Morgan Esping som ledamot i barn- och utbildningsnämnden.

– Det är den fråga jag brinner för i politiken och min hjärtefråga kan man säga. Jag tycker att det känns spännande med det här uppdraget och för mig är det jätteviktigt med barn- och utbildningsfrågor. Jag har varit engagerad i frågor som rör skolan tidigare och varit aktiv utanför den politiska kretsen. Jag har haft ett engagemang i bygdeföreningen och försökt medverka till att förbättra skolan på min ort, Gullringen, sedan tidigare. 

Mounir har flera vänner inom politiken i både Kristdemokraterna och Moderaterna, men det är Sverigedemokraterna han valt att gå in i. 

– Petra (Whidotti) och jag satt ned och pratade och jag har upptäckt att min ideologi och min riktlinje stämmer mest överens med SD:s. Det är så att om man vill förändra saker, så måste man göra det på insidan. Då får man välja mellan att stå utanför eller gå in i ett parti. I ett parti är man flera som jobbar tillsammans och då blir det starkare. 

Aktiv inom SD har han snart varit i ett halvår. 

– Det jag tänker och det jag vill förändra i samhället stämmer med SD:s grunder. Jag tycker att det finns en hel del att göra gällande flyktingfrågor och integration. Jag önskar bland annat att metoden för SFI förändras. Man ska inte sitta där i tre, fyra år. Det ska finnas en motivation att lära sig språket och jag vill se lite hårdare krav för människor som kommer till Sverige. Jag vet inom förskolor bland annat att det finns barnskötare exempelvis som språkmässigt inte alls är bra. Jag önskar att en person med utländsk bakgrund innan anställning ska gå en snabb utbildning i bland annat konflikthantering och beteende. 

Kan ställa upp till fullmäktige

Om två år är det val till kommunfullmäktige igen. Ifall Mounir Zayane kommer stå på listan då har han inte bestämt.

– Så länge jag brinner för förändring och förbättring i samhället, så kör jag. Jag tror att jag kan vara med och göra skillnad och hoppas att jag kan tillföra något bra. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: