Annons:

Sök

Annons:

Restauranger stängs och flera tjänster kan försvinna – oklart hur mycket besparing det blir

Kommunstyrelsens ordförande Helen Nilsson (S) och vice ordförande Peter Karlsson (C). Foto: Simon Henriksson

Restauranger stängs och flera tjänster kan försvinna – oklart hur mycket besparing det blir

Flera besparingar som slår mot de äldre har tagits av kommunstyrelsen. Restaurangerna på Granen, Frödala och Solgläntan stängs. De äldre i hemtjänsten kommer få färdigrätter i stället för lagad mat i portionsförpackningar och tillagningsköket på Vidala blir ett mottagningskök.
– Det är tuffa beslut att ta och genomföra, men vi hoppas komma ut på andra sidan med något bra, säger kommunstyrelsens ordförande Helen Nilsson (S). 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Restaurangerna – eller de öppna matsalarna – för äldre som bor i lägenheter på Granen, Frödala och Solgläntan stängs från och med årsskiftet. Beslutet togs av kommunstyrelsen i veckan. 

Beslutet togs enhälligt av de styrande politikerna i kommunen.

– Det är tråkigt att göra det här, men vi ser att kostnaden är alldeles för dyr. Det är över 300 kronor per portion och det är inte ekonomiskt försvarbart. Sedan vet vi att det är en viktig del för våra äldre som bor i de här lägenheterna, men det är alldeles för dyrt. Det är tuffa beslut att ta och genomföra, men vi hoppas komma ut på andra sidan med något bra, säger Helen Nilsson (S), ordförande i kommunstyrelsen. 

Reaktionerna har varit många sedan förslaget blev känt. 

– Men vi ser att allt färre äter i de här restaurangerna över tid. Det har successivt gått ned för varje år. Att hålla öppet restauranger för allt färre kostar allt mer. Vi måste därför fokusera med de pengarna vi har på de särskilda boenden vi har. Där är det vård dygnet runt och där måste vi ha bra mat och bra tillagning för dem. Vi har valt att göra det här och eftersom att vi vet att samvaro och mötesplatser är viktiga, så har vi ändå valt att behålla lokalerna. Det är inget vi måste ha, men vi ser att det är viktigt. 

Bland annat kommunala pensionärsrådet ser risker för undernäring, den sociala samvaron och äldre som mår sämre. Ser ni också de riskerna?

– Vi vet att det är så och har tagit med det i vårt risktänk, men det är allt färre som äter där. Vi behöver koncentrera oss rätt med de pengar vi har och måste därför ha fokus på våra vård- och omsorgsboenden. Men ändå har vi valt att ha lokalerna kvar för att man ska kunna mötas, ta del av underhållning och äta tillsammans om man vill. 

Hur ser ni på risken för undernäring?

– Det är hemtjänsten som sköter den biten och som har ansvaret för att sköta om dessa äldre och att de får i sig mat. 

2015 backade ni från det här förslaget. Vad är skillnaden nu?

– Då var det också en besparingstanke, men på den tiden var det fler som åt. Nu finns det inget försvar ur ett ekonomiskt perspektiv. Det är redan i dag ett fåtal som bor där det finns en matsal. De flesta har leverans hem till lägenheten. De här tre ställena är egna lägenheter där man bor, så det är egentligen precis som att bo i ett vanligt hyreshus. 

KPR säger att det är 17 i snitt som äter på Granen. Kunde man inte ha behållit den öppna matsalen i alla fall?

– Det är upp och ned, och väldigt olika. De flesta äter på helgen och då är det absolut dyrast. Då står vi med en restaurang hela veckan.

Per år räknar kommunen med att spara 1,4 miljoner kronor på den här åtgärden. 

Vidala blir mottagningskök

Ett annat stort beslut är att tillagningsköket på Vidala omvandlas till ett mottagningskök. All mat till kommunens särskilda boende ska lagas i köket på paviljongen Lilla Lunden. Kostnaden för att hyra det blir 960 000 kronor per år. 

– På totalen blir det en stor besparing även om 80 000 kronor per månad kan låta mycket. Alla beslut hänger ihop och det blir en kedja för att få effekt, säger Peter Karlsson (C), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Det här beror delvis på att det inte blivit något nytt vård- och omsorgsboende i Nybble. 

– Det skulle ha blivit ett tillagningskök i Nybble med varm mat, men under tiden fortsätter vi att hyra en del av Lilla Lundens paviljong. Det köket kan vi använda för att laga eftersom vi inte ser att det kommer kunna bli ett nytt vård- och omsorgsboende under budgetöverskådlig tid. Vi har inte möjlighet för det. 

Den varma maten från Lilla Lunden kommer att gå till Vimarhaga, Borghaga, Kvillgården och Vidala. Tillagningsköket i Vidala försvinner och blir ett mottagningskök. 

– Den förra majoriteten tog ett inriktningsbeslut om att bara ha ett kostystem. Nu har vi tre system och det blir väldigt dyrt på totalen. Vi ska ha varmt lagad mat och ingen kylmat, så det här är ett helhetsbeslut med förändringar utifrån den inriktningen, säger Lars Johansson (V). 

Tjänster försvinner

Kommunen sparar därmed in cirka tio miljoner kronor i ombyggnad på Vidala som inte behöver ske. 

– Det var stora pengar som behövde investeras och det kan därför läggas till som en del i besparingen. 

Hur många tjänster påverkas av det här?

– I storleksordningen handlar det om tolv tjänster. Det är sex till åtta heltidstjänster på kostavdelningen, men även socialen påverkas. Vi har haft omsorgspersonal som gjort en del matlagning och vi ska inte ha undersköterskor som lagar mat. Det är en renodling av roller och en besparing på arbetstid, säger Lars Johansson. 

Inom kostverksamheten ska det dock inte leda till några uppsägningar.

– Det finns pensionsavgångar och vakanser som kommer lösa det här, säger Peter Karlsson. 

Men är det upp till sex tjänster som kan försvinna inom socialen?

– Det är arbetstid som försvinner, men det är upp till socialen. De har möjlighet att lägga om det här eller effektivisera. 

Färdigrätter till äldre

Den tredje stora delen är att man upphör med matdistribution till äldre med hemtjänst. Dessa ska nu i stället få färdigrätter från affären i stället för portionsförpackningar från kommunens centralkök.

– Vi byter hela matsystemet och ska inte köra kyld mat längre. Det här flyttas över från kosten till socialnämnden att ombesörja. Socialnämnden kommer se till att det köps in. 

Kommunen ska nu ta en diskussion med butikerna.

– Vi ska ta en diskussion med de lokala handlarna om det går att utöka utbudet ännu mer för att tillgodose det här behovet. På landsbygden har vi redan hemleveransbidraget och det är totalt 158 brukare som har fått kylmat hem till sig. Intäkterna täcker inte ens kostnaderna. Vi ligger 140 000 kronor minus. Vi har försökt höja priset för matportioner, men det räcker inte, säger Peter Karlsson. 

Det här införs från 1 april 2025. 

– Vi kommer inte bevilja fler från februari nästa år. 

Hur ser ni på risken att antalet hemtjänsttimmar ökar till följd av ett sådant beslut?

– Vi har ställt frågan och just vad gäller biståndshandläggningen så ingår det i hemtjänstsysslan. Det ska inte ge någon ökad kostnad. 

Hur ser ni på risken att man inte kommer äta färdigrätterna?

– Vi har redan fått både ris och ros på den nuvarande maten. Vissa tycker att den är jättegod, vissa tycker inte att den är ätbar. Vi tror att det här kommer fungera och vi måste se till att det fungerar. Det är kommunens ansvar att se till att man får hjälp med sin mat om man behöver det. 

Kan inte säga exakt vad besparingarna ger

Även om det är stora beslut som har fattats kan de ledande politikerna inte säga exakt vad besparingen blir.

– Vi har ingen exakt siffra, men det är tjänster plus att vi undviker en del investeringskostnader. Det blir många miljoner. 

Men även om allt hänger ihop, så kan ni inte säga vad ni förväntar er att spara totalt?

– Det kan vi snart.

Snart – men inte i dag?

– Det beror på. Minskar socialen ned med det antalet tjänster, så blir det en viss besparing. Väljer socialen att ha kvar personalen för omsorgssysslor, så blir det en mindre besparing. Socialen får avgöra sin bemanning, men det är en förbättring med tolv tjänster i arbetstid eller pengar, säger Lars Johansson. 

Kommunen kommer inte köra maten med egna bilar.

– Det är enklare att köra varm mat än kyld mat. Det här kan ställas in skåpvis i taxibilar och skulle kunna gå med samma fordon som kör våra elever. Vi ska upphandla det, säger Peter Karlsson. 

– Det här är tuffa beslut och det blir tufft. Vi förväntar oss inget annat, säger Helen Nilsson. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: