Annons:

Sök

Annons:

Prognosen har varit oerhört dyster – så ser kommunens ekonomi ut nu

Kommunens ekonomiska läge för 2024 ser något bättre ut. I maj såg det ut att bli -30 miljoner gentemot nollbudgeten. Bilden är ett montage. Foto: MostPhotos

Prognosen har varit oerhört dyster – så ser kommunens ekonomi ut nu

Kommunen har budgeterat med ett nollresultat för innevarande år – men det har sett ut att bli enormt mycket sämre än så. Nu har kommunstyrelsen fått en kort rapport om läget.
– Vi har tagit kortsiktiga besparingar hela tiden, säger kommunstyrelsens ordförande Helen Nilsson (S).

Annons:

Inför det här året budgeterade den rödgröna majoriteten med ett nollresultat. Dessutom hade man lagt 14 miljoner kronor som ett odefinierat sparbeting under finansen. Det var en budget som i princip helt saknade nya satsningar på grund av det ekonomiska läget. 

Under året har det ekonomiska läget sett allt annat än bra ut. I maj månad visade prognosen -30 miljoner kronor gentemot budget. 

Nu är läget dock aningen bättre. 

– Tertialrapporten är inte färdig, men det ser bättre ut än i våras, säger Peter Karlsson (C), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Finns flera skäl

Skälen till det är flera. 

– Vi har tagit kortsiktiga besparingar hela tiden och sålt en del mark och så vidare. Vi har strävat på för att sänka prognosen, säger kommunstyrelsens ordförande Helen Nilsson (S).

Dessutom har en ny skatteunderlagsprognos gett en förbättring med 4,8 miljoner kronor för helåret. Jämfört med den senaste prognosen är det 2,3 miljoner kronor bättre. 

– Det ser bättre ut totalt sett för kommunen och det beror också på att det ser lite bättre ut för nämnderna, säger Peter Karlsson.

Inga generella bidrag

Men hur mycket bättre än minus 30 miljoner kan man inte säga i det här skedet, men det är en viss ljusning för helårsprognosen.

– Vi har tittat på budgetpropositionen och det är inga generella bidrag från regeringen att fördela. Vi kan söka riktade bidrag, men det är inte vad vi har varit vana vid tidigare, säger Nilsson.

Även skatteunderlagsprognosen för 2025 är förbättrad med cirka en miljon.

– Det är positivt, men det lägger vi inte in i budgeten. Det lägger vi bredvid så länge.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: