Annons:

Sök

Annons:

Så ser kommunalrådet på utköpet:

Kommunalrådet Helen Nilsson (S) säger att det inte är så konstigt med utköp i offentlig sektor. Foto: Arkivbild

Så ser kommunalrådet på utköpet: "Ingen gräver i stora företag"

Gatuchefen Roger Lindell har blivit utköpt från sin tjänst efter en överenskommelse. Slutnotan för kommunen kan landa på en bit över 700 000 kronor.
– Det är inte så konstigt i offentlig sektor, men tråkigt i sig när det händer, säger kommunstyrelsens ordförande Helen Nilsson (S). 

Annons:

I måndags avslöjade Dagens Vimmerby att gatuchefen Roger Lindell slutade på stående fot. Detta efter en överenskommelse, där Roger Lindell blivit utköpt. Han är nu arbetsbefriad året ut med full lön och har därefter rätt till ytterligare lön i sex månader. 

Ersättningen för de sex månaderna ska jämkas med eventuell ny förvärvsinkomst. Lindell har haft en månadslön på 59 900 kronor och med sociala avgifter kan slutnotan för kommunen hamna på över 700 000 kronor. Då är inte pensionsavsättning och semesterersättning inräknat i beräkningen. 

– Jag går inte in och kommenterar enskilda fall. Vi har kommit fram till att det var det bästa i det här läget. Det har väl funnits olika synsätt på saker och ting. Jag går inte in och kommenterar sakfrågor, svarade samhällsbyggnadschefen Klas Svensson i måndags. 

Kommunstyrelsens ordförande Helen Nilsson (S) konstaterar att det inte är hon som anställer eller avskedar medarbetare.

– Det här har samhällsbyggnadschefen på delegation och jag vet att det har hänt. Utköp är aldrig roligt och det drabbar ofta personligen, men det är inte ovanligt i offentlig sektor. Det händer då och då. Vi är i en politiskt styrd organisation och då handlar det om hur man ska leda och styra, men om det är det som det handlar om kan inte jag säga. 

Vad det är som lett fram till utköpet vill hon inte kommentera.

– Jag vill inte gå in på det. Jag leder en politiskt styrd organisation och det är Carolina (Leijonram, kommundirektör) som är chef över cheferna. Jag går varken in på anställningar eller avsked. 

Tycker du att uppgörelsen i sig är rimlig?

– Så här blir det ibland. Det är en stor arbetsplats och ibland tycker man och vill olika. Då får man gå olika vägar. Det är inte så konstigt, men det är tråkigt i sig när det händer. 

Hur ser du på den ekonomiska uppgörelsen?

– Den har jag frågat efter. Vi jobbar med budget dagligen och vi måste hålla igen. Så jag tänker att det här inte ska ske utöver budget. 

Uppgörelsen ska täckas inom budget?

– Så är det och det har jag varit tydlig med. Budget är något vi lever med hela tiden och det här ska ligga inom budgeten. 

"Ingen gräver i stora företag"

Kommunen har en väldigt ansträngd ekonomi och Helen Nilsson (S) har förståelse för att sådant här kan väcka mer reaktioner i besparingstider. 

– Men det gör det alltid oavsett. Så fort det gäller löner till chefer inom offentlig sektor så svider det i ögonen på skattebetalare. Det är alltid så. Ingen gräver i stora företag, men i offentlig sektor ska allt vändas ut och in. Men man driver inte en kommun utan chefer, det går inte. 

Men med tanke på exempelvis era beslut kring neddragningar för äldre, tror du inte att skattebetalarna reagerar extra när det kommer ungefär samtidigt?

– Det är inget som är ad hoc. Det är saker som diskuterats länge och vi går säkert efter det regelverk som finns. Klart det är olyckligt när det krockar, men vi gör vad vi måste utifrån budgetläget. Om det gått några månader emellan spelar ingen roll. Utköp händer då och då och det är alltid två parter inblandat. Det är inte något man bara gör, utan det görs när man prövat allt annat och diskuterat tillsammans. Precis som stora företag får vi som stor, offentlig sektor hantera sådant.

"Månar om arbetsmiljön"

Vad det här utköpet säger om arbetsmiljön vill inte Helen Nilsson kommentera.

– Jag anställer inte och jag avskedar inte. Den enda chefsrekrytering jag lägger mig i är den som är närmast mig och det är Carolina. Vi månar om arbetsmiljön och pratar alltid om arbetsmiljön. Vi fokuserar på att det ska fungera bra i alla led, men är man inte enig, så får man komma fram till något.

Så det här är inte ett tecken på att arbetsmiljön inte är som den ska?

– Nej, det tycker jag inte och jag är inte förvånad över att det händer i offentlig sektor. Vi är det största företaget i kommunen sett till antalet anställda. 

Vår tidning har fått uppgifter om att det finns – och har funnits sedan tidigare – en övergripande kritik mot Klas Svenssons ledarskap. Något Klas Svensson själv inte ville kommentera.

– Det kan inte jag svara på för jag vet inte. Det är ingen som har diskuterat det med mig, säger Helen Nilsson (S).

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: