Annons:

Sök

Annons:

Ilska i Vimmerby och Hultsfred efter beskedet:

Lars Rosander (C) är mycket kritisk mot beskedet om Stångådalsbanan. Foto: Arkivbild

Ilska i Vimmerby och Hultsfred efter beskedet: "Det är bedrövligt"

Centerpartiet i både Vimmerby och Hultsfred är ilskna efter beskedet kring Stångådalsbanan. Partiet menar att tågbanan är en viktig livsnerv för båda kommunerna. 

Annons:

Det var på tisdagen som beskedet kom att Trafikverket får 200 miljoner i anslag än man äskat. I och med det drar man in statsbidraget för Stångådalsbanan på 18 miljoner kronor. 

Det här sker redan från årsskiftet. 

Centerpartiet i både Vimmerby och Hultsfred är väldigt kritiska. "Tågbanan är en oerhört viktig livsnerv för våra bägge kommuner och nedläggning av banan kommer bli ett oerhört hårt slag mot oss", skriver man i ett pressmeddelande.

– Vi har många kommuninvånare som använder tåget dagligen för att pendla till sitt arbete och inte minst många unga som tar sig till och ifrån sina studier med tåget. Banan knyter oss närmare Linköping som är ett tillväxtcentra, det blir ett hårt slag för Vimmerby om trafiken försvinner, konstaterar Peter Karlsson (C), 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen i Vimmerby kommun. 

Allt hopp inte ute

Lars Rosander (C) kallar det hela för "bedrövligt". 

– Banan är viktig för stora delar av kommunens näringsliv och pendlingsmöjligheten mot våra grannkommuner längs banan är viktig för kommunens tillväxt. Vi får en väldigt viktig kommunikationslänk med omvärlden avskuren, säger Lars Rosander (C), kommunstyrelsen ordförande i Hultsfreds kommun. 

Även om man nu anser att det ser mörkt ut vill man inte döma ut allt hopp. 

– Regeringen har ju möjlighet att tänka om och skjuta till de pengar som Trafikverket behöver. Men det krävs ett aktivt handlande, inte minst av infrastrukturminister Andreas Carlsson (KD), fortsätter Peter Karlsson. 

Även Rosander går på Kristdemokraterna. 

– Jag hoppas att Kristdemokraterna i Kalmar län i allmänhet och i Hultsfreds- och Vimmerby kommun i synnerhet nu agerar, de har en direktlänk in till infrastrukturministern. Jag krokar gärna arm med dem och att vi jobbar gemensamt i denna för våra kommuner väldigt viktiga fråga, säger Lars Rosander. 

Fotnot: Trafikverket har, till Barometern, dementerat att ett beslut om statsbidraget fattats. Mer om det kan du läsa här. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: