Annons:

Sök

Annons:

Trafikverket om utspelet: ”Det är lite egendomligt”

Diskussionen om framtiden för Stångådalsbanan lär fortsätta framöver. Foto: Ossian Mathiasson

Trafikverket om utspelet: ”Det är lite egendomligt”

Majoriteten i regionen gick ut stenhårt igår och hävdade att statsbidraget för Stångådalsbanan dragits in. Problemet är att det inte stämmer – åtminstone inte ännu.
– Det är absolut inga beslut fattade, säger Anna Lif, presstalesperson på Trafikverket.

Annons:

Socialdemokraternas, Vänsterpartiets och Centerpartiets gemensamma utspel om Stångådalsbanan under gårdagen rörde om i länet. Partierna gick ut och sa att statsbidraget för Stångådalsbanan dragits in. Bidraget ligger på 18 miljoner kronor – och de tre majoritetspartierna i regionen varnade för tågtrafikens framtid.

– Jag är bedrövad och vansinnig över detta beslut! Återigen får vi ett bevis på att regeringspartiernas tal om hela landets utveckling i valrörelsen inte var något annat än tomma ord. Inte minst Kristdemokraterna hade hög svansföring i sitt tal om "Hjärtlandet” och nu sitter deras infrastrukturminister Andreas Carlsson och slår undan benen på den regionala tågtrafiken, säger hon i ett pressmeddelande.

 "Måste göra en ordentlig analys" 

Det beslut Katsanidou hänvisar till har dock inte fattats. Åtminstone inte ännu. Konsekvenserna av regeringens infrastrukturproposition utreds.

– Det är absolut inga beslut fattade, vi måste göras en ordentlig analys innan vi kan komma dit. Vi håller på med det vi vet att detta brådskar. Vi är väl medvetna om att det är kort om tid, men vi har inget beslut i den här frågan och det är lite egendomligt att man går ut och säger det, säger Anna Lif.

Majoriteten säger att det ska vara tydligt att statsbidraget kommer dras in i minnesanteckningar från ett möte.

– Jag har ingen insyn i det, jag vet bara att inget beslut fattats.

När fattas ett beslut?

– Så snart som möjligt.

Vad tittar ni på i er utredning?

– Vi har en utmaning i de tilldelade medlen och de som inte blivit tilldelade och vi måste titta på hur vi ska hantera det och vad det får för effekter. Vi måste göra den här analysen innan ett beslut kan fattas.

Sant i frågan är dock att Trafikverket fått mindre medel inom området trafikavtal än man begärt. Anslaget för 2025 ligger på 1 miljard – men myndigheten hade äskat 1,2 miljarder. Situationen är inte unik för Stångådalsbanan, utan flera linjer hotas av indragna eller minskade medel. Mer om det kan du läsa i DN:s artikel här.

Fotnot: Vi har begärt ut minnesanteckingarna från mötet mellan Region Kalmar och Trafikverket.

Artiklar i ämnet kan du läsa här.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: