Annons:

Sök

Annons:

INRIKTNING PÅ GYMNASIET TAS BORT – 1-2 TJÄNSTER BERÖRS

Inga fler elever kommer ta studenten från samhällsprogrammet med inriktning på samhäll i framtiden. Inriktningen läggs ned. Foto: Arkivbild

INRIKTNING PÅ GYMNASIET TAS BORT – 1-2 TJÄNSTER BERÖRS

Vid skolstart hösten 2025 försvinner en inriktning som funnits länge på Vimmerby gymnasium. Det rör sig om det samhällsvetenskapliga programmet med inriktning på samhällsvetenskap.
– Det kommer givetvis bli en besparing, säger nämndsordförande Lars Sandberg (C).

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Tidigare har Vimmerby gymnasium haft tre inriktningar på samhällsprogrammet. Det har handlat om samhäll, media och beteende. Nu plockas samhällsprogrammet på inriktning samhäll bort. 

– Programmen vi har är för 60 elever, men det är bara 30 elever som söker numera. Det har minskat successivt genom åren och då har vi pratat om att vi måste ta bort en av inriktningarna och anpassa kostymen efter verkligheten. Då är det samhällsamhäll som tas bort, säger Lars Sandberg (C), ordförande i barn- och utbildningsnämnden. 

Att det blir just samhällsinriktningen som försvinner beror på ett lägre söktryck.

– Intresset har ebbat ut. Vi ser att intresset är större för beteende och media. Även när det gäller media har vi sett att det blivit uppmärksammat, inte minst genom Frizon. Det här är de två inriktningar vi tror lockar mest elever. 

Kommer bli uppsägningar

Eleverna som går samhällsinriktningen kommer förstås få gå klart, men till nästa höst när eleverna som nu snart börjar söka gymnasiet ska påbörja sin utbildning tas alltså inriktningen bort. 

– Det här är egentligen ett led i uppdraget vi har lagt om att titta över programstrukturen och lokalfrågorna på Vimmerby gymnasium. I kväll har vi öppet hus på gymnasiet och då var det lämpligt att ta det här redan nu. Annars ska förvaltningen återkomma i februari med en delrapport. Det kommer säkerligen bli fler förändringar, men det återkommer vi till i februari. Vi tycker att det är bra att få ut det här redan nu så att det inte är några som ska söka och tror att inriktningen ska finnas kvar. 

Innebär det uppsägningar?

– Det är klart att det kommer påverka antalet tjänster, men om vi har utrymme för 60 elever och det bara är hälften som söker linjerna är vi tvungna att göra något. Annars blir det för få elever. 

Hur många tjänster kan försvinna?

– Det kan jag inte säga nu. På sikt är det säkerligen en eller två tjänster kanske. Det kommer bli en besparing givetvis när en inriktning försvinner. 

Men något belopp för vad ni föväntar er i besparing kan du inte säga?

– Nej, jag kan inte säga någon summa nu. Vi har tittat på det praktiska i det här skedet och av besparingarna vi måste göra, så blir en del på gymnasiet. Det är där vi har legat högt och vi gör allt för en ekonomi i balans.

Studie- och yrkesvägledaren Lena Åström är naturligtvis besviken.

– Det är ett jättetråkigt besked. Vi har sparbeting på oss och möjligheten att gå samhällsprogrammet finns ändå kvar, uttrycker hon.

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: