Det var bara detaljer som majoritet och opposition inte var överens om kring den politiska organisationen. Men nu går Gudrun Brunegård (KD) fram med stora sågen.
– Socialdemokraterna och moderaterna förordar en politisk organisation som i själva verket innebär maktkoncentration och en inskränkning av demokratin. Det är djupt beklagligt, säger KD-politikern.
På måndag ska kommunfullmäktige ta ställning till förslaget till ny politisk organisation för kommande mandatperiod.
– Vi har denna mandatperiod varit kritiska till att nämnderna krymptes ned så att oppositionen bara disponerar två platser i kommunstyrelsen, barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden. Det utestänger flera partier från inflytande och information i dessa viktiga organ. Vi välkomnar därför att majoriteten nu går oss till mötes och utökar kommunstyrelsen till elva ordinarie och elva ersättare. Läget kvarstår dock i de övriga nämnderna, säger Gudrun Brunegård.
Med förslaget väljer majoriteten att självmant avstå från kompetens utanför "den trånga kretsen", säger hon.
– På senare år har såväl kultur- och fritidsnämnden som samhällsbyggnadnämnden lagts ned. Ansvaret har lagts på kommunstyrelsen, som dock inte har tillräcklig tid att fördjupa sig i frågorna. Därför har vi föreslagit att motsvarande nämnder inrättas igen. Majoriteten tycks också ha insett att frågorna i nuläget blir styvmoderligt behandlade. Deras lösning är dock att ansvaret ska fortsätta att ligga inom kommunstyrelsen, med beredande utskott på tre personer. Som utskott till kommunstyrelsen kan det bara ingå ledamöter från kommunstyrelsen. Det innebär att majoriteten självmant avstår från att ta vara på kompetens utanför den trånga kretsen.
"Sannolikt bättre"
Mest kännbart är det nya förslaget för de mindre partierna.
– Särskilt för de mindre partierna, som bara har en ledamot eller ersättare i kommunstyrelsen, blir detta kännbart. Det är inte säkert att den person som fått förtroendet att representera partiet i kommunstyrelsen är den i partiet som har störst kompetens i kultur- och fritidsfrågor. Därför hoppas jag att majoriteten tänker ett varv till och lägger de nya organen som nämnder istället för utskott. Då blir urvalet större och sannolikt bättre. Då undviker man också den maktkoncentration man är på väg mot, där några få personer sitter på alla poster, avslutar Gudrun Brunegård (KD).