Ibland går man med den rödgröna majoriteten. Ibland övriga oppositionspartier. Vilket ben står egentligen Sverigedemokraterna på lokalt här i Vimmerby?
Det var det viktigaste vi ville bena ut med partiets förstanamn Jimmy Rödin. Bland annat gick man med den rödgröna majoriteten i somras i frågan kring investeringen i ishallen. Det finns en rad andra exempel där man också stöttat den rödgröna majoriteten vilket det sannolikt inte jublas över bland moderater och kristdemokrater.
– Vi röstar på det som är det bästa beslutet för Vimmerby och går på den linje vi tycker, svarar Jimmy Rödin.
Men det känns som ett ovanligt politiskt spel om ni vill bygga broar och skapa en vänskap med M och KD?
– Vi tycker att det är bättre att vi röstar på det vi tycker än att vi ska rösta på något för att reta upp andra.
SD har funnits representerat i kommunfullmäktige sedan 2010. Partiet har vuxit i val efter val, men aldrig varit med och bestämt på riktigt. Nu är man redo att sitta med och styra efter valet 2026.
– Vi vill öka ytterligare och helst vill vi vara med och styra. Vi är öppna för alla förslag och är beredda att vara med nu. Vi har inga problem med några partier. Först och främst handlar det om att få fram våra frågor och får vi det så kan vi jobba med vilka som helst.
Ni samarbetar med M och KD på riksplanet, men här säger båda partierna att de inte riktigt vet var de har er. Det beror på att ni ibland röstar med dem, ibland med majoriteten. Hur tänker du kring det?
– Vi kommer fortfarande gå på de frågor som vi tycker är viktiga och som passar oss bäst. Det som är det bästa beslutet enligt oss. Det får de ta. Skulle vi samarbeta med dem efter nästa val, då får man göra som man gör. Det handlar om att jämka, göra upp i vissa frågor, säga nej till andra. Det är så det går till i politik.
Är det mest troligt att det är med M och KD ni kan bilda majoritet?
– När den stunden kommer får vi se vem vi har mest gemensamt med. Frågor kan ändras och kan vi bara komma överens, så kan vi jobba med vilka som helst.
Men det är med M och KD ni helst gör det?
– Vi får diskutera det. Det är inte mitt beslut helt och hållet, men just nu ser det ut som det gör. Då kan vi gärna sitta med dem.
Beskedet från Centerpartiet är att man inte stänger dörren helt. Vad tänker du om det?
– Vi är öppna för allt. Är det så får vi sätta oss ned och diskutera längre fram och se om det kan finnas gemensamma nämnare.
Rödin har varit mest längst
Han har blivit en veteran, Jimmy Rödin. Han är nämligen den i den nuvarande gruppen som varit med allra längst i partiet. Han kom in i fullmäktige redan 2014 och har suttit tillsammans med bland andra Sandor Högye och Anneli Jakobsson. På den tiden var behandlingen av honom och hans parti helt annorlunda.
– O, ja. Det är en jätteskillnad. I början var det helt sjukt. Då tittade folk verkligen snett på en och ville inte ha med en att göra. Nu har vi fått vara med lite och då inser folk att vi inte är så dumma ändå.
Då, när SD fortfarande var gröna i kommunpolitiken, avlöste skandaler och tveksamma uttalanden varandra. Jimmy Rödin har dock aldrig riktigt själv varit i blåsväder.
Varför är det inte mycket skandaler kring er nu?
– Det har kommit in mycket nytt folk och vi har en helt annan organisation nu. Sedan är det som i alla partier att vi behöver ännu mer folk, så vi är inte ensamma om att behöva fler.
Under en period i mitten av 10-talet dominerades också nyheterna om partiet, förutom skandaler, om interna stridigheter. Det är en bortglömd tid, menar Jimmy Rödin.
– Vi trivs väldigt bra ihop i laget vi har nu. Vi kommer väl överens och det finns inga splittringar mellan oss. I stort sett tycker vi likadant om allt.
Hur mår ni lokalt?
– Vi mår bra lokalt, men som jag sa behöver vi fler som engagerar sig. Vi ligger ungefär på samma medlemsantal som de senaste åren. Alla behöver ungdomar och vi har kommit en liten bit på väg med Alexander (Esping) och Kevin (Whidotti).
Vissa kanske tycker att ni hållit en väldigt låg profil?
– Allt vi gör behöver inte synas i media. Vi jobbar åt båda håll. Sedan kanske vi skulle behöva någon som är lite mer talför och som vill synas mer. Om man nu ska vara självkritisk.
Trots allt är det väl via tidningarna man når ut till den breda massan i kommunen?
– Vi jobbar hela tiden med att utveckla vår politik, men det senaste året har jag inte själv kunnat vara så engagerad på grund av sjukdom.
Det handlar om att Jimmy Rödin drabbades av postcovid vilket satt i under nästan sju månader.
– Sedan plötsligt var jag frisk igen över en dag. Jag mådde mycket bättre direkt. Nu har det blivit lugnare på jobbet också och jag kan engagera mig mer igen. Jag har haft mycket att göra med en renovering av mitt hus också, men nu försöker jag trappa ned så jag bara jobbar heltid. Det har slitit på mig.
Hur har resan varit för dig som varit med längst i partiet?
– Det var jobbigt i början. Man fick en hel del hot, vilket gjorde att man höll rätt låg profil. Det var väldigt jobbigt.
Var det något du polisanmälde?
– Nej.
För att?
– Jag tänkte inte på att göra det då. Det var mer bara att det var jobbigt. Nu har det slutat helt kan man säga.
"Svåra beslut"
Eftersom Jimmy Rödin inte varit lika aktiv det senaste året har han svårt att betygsätta majoritetens insats.
– Majoriteten har otroligt tuffa beslut framför sig, det går inte att säga något annat. Situationen ser ut som den gör. Är man beredd att ta de svåra besluten? Det hänger på det. Ekonomin här kunde ha varit bättre. Det är väl det som är mest på tapeten just nu.
Hade det varit bättre för Vimmerby med en annan majoritet?
– Det är svårt att sia om, men visst kunde det ha sett bättre ut. Allt är en gissning och det beror på vilken konstellation det hade varit annars. Jag tror det hade sett annorlunda ut om någon som haft ett företag styrde kommunen. Då hade det nog sett bättre ut.
Hur illa ställt är det?
– Det är sjukt tajt och inte kul att ha de här summorna framför sig. Sedan går det inte bara att skylla på den sittande regeringen. Det är inte regeringens fel att en del dåliga avtal har fattats här. Sedan finns det en hel del områden som kan förbättras. Vi har en ganska så dyr tjänstemannaorganisation.
Vad vill ni se ska hända där?
– Då får man gå in i nämnder och lägga upp riktlinjer över hur det ska se ut. Vill man se hur vi gör får man rösta fram oss.
I ett längre perspektiv – varför har vi hamnat här?
– Det är Emil (Larsson, sitter i kommunstyrelsen, reds.anm) bättre att svara på än vad jag är, men bland annat handlar det om de här avtalen. Det är fastigheter som bara tickar pengarna. Det handlar bland annat om VTT och så vidare. Det är en stor bit. Sedan går det kanske att kolla i organisationen och göra en total genomlysning av alla tjänster.
Vill ni se färre chefer?
– Jag skulle behöva sitta med i en konsekvensanalys där man går igenom det här för att kunna svara på det. Vi vill gå igenom allting och se vad som fungerar och inte gör det, och varför kostnaderna har skenat.
Ni vill se en genomlysning av hela organisationen?
– Det hade behövts.
Vem bär ansvaret för att det ser ut så här?
– Det är inte bara en period, utan flera perioder, det handlar om. Politiken får nog ta ett samlat ansvar över det som hänt. Det är möjligt att vända det, men det kommer krävas många riktigt tuffa beslut. Det ser vi nu och då blir det inga glada miner.
Det Jimmy Rödin syftar på är beslutet att stänga de äldres matsalar på Granen, Frödala och Solgläntan, som nyligen togs av kommunstyrelsen.
Men ni stod ju bakom det beslutet?
– Hade fler varit och utnyttjat tjänsten, så hade det gått att behålla det. Då var så jag fick det förklarat för mig. Jag har också förstått det som att lokalerna ska vara kvar och då kan man gå dit och äta ändå. Då ska inte gemenskapen försvinna.
Och då kunde ni stå bakom beslutet?
– När jag läste det första gången var jag inte så nöjd, men sedan har jag fått det förklarat för mig. Det var för få som använde tjänsten. Det är ett tufft beslut och absolut inget man vill behöva göra, men det behövs en beläggning för att det ska gå.
Hur väger ni att oppositionsmässigt kunna tjäna på något när opinionen är arg kontra att stå bakom majoritetens beslut?
– Varje beslut får övervägas. Det gör vi i vår grupp och sedan samsas vi om en inriktning. Därefter tas beslut.
Vill fråga föräldrar
Jimmy Rödin tror att skolfrågan, om den ännu inte är avgjord, kommer dominera valrörelsen tillsammans med ekonomin om knappt två år.
– Det handlar om att sikta på att ta de svåra besluten och bli av med de här konstiga avtalen.
Vad är viktigast för er?
– Vi kommer hålla samma linje som innan. Jag skulle gärna se ett fokus på landsbygden och att den får leva. Till exempel alla skolor.
Ni vill behålla alla skolor?
– Ja. Ett gratis tips som jag kan lämna är att skolbussen går att köra åt båda hållen. Det går att fråga föräldrar om de kan tänka sig att ha barnen i mindre klasser på landet, där det är lugnare. Man kan ställa frågan till föräldrar i alla fall om det är möjligt och om de vill. En levande landsbygd är viktigt. Vi består inte bara av Vimmerby tätort. Vi behöver ha ett större fokus på hela kommunen. Jag har varit ute och sett våra kransorter och det är väldigt fina orter vi har.
Historiskt och fortfarande är invandringsfrågan er stora profilfråga. Här kan ni inte göra så mycket åt den frågan. Är det säkert att väljarna vet vad ni står för lokalt?
– Vi är ganska etablerade nu, så jag tror att väljarna vet vad vi står för.
Vad är det viktigaste för er lokalt?
– Det måste jag diskutera med de andra innan jag svarar på, om du vill att vi ska rangordna allting. Men det är viktigt alla har det bra och att vi har en levande landsbygd.
Kan ni ha slagit i taket för hur många röster ni kan få?
– Nej, jag tror att vi har mer att ge.