Annons:

Sök

Annons:

  • UTFRÅGNING #2: Oppositionsrådet saknar beslut:

    Niklas Gustafsson (M) har en tavla på sitt kontor med alla motioner och interpellationer. Foto: Simon Henriksson

  • UTFRÅGNING #2: Oppositionsrådet saknar beslut:

    Niklas Gustafsson visar stolt upp sin matta på sitt kontor.

UTFRÅGNING #2: Oppositionsrådet saknar beslut: "Tjänstemännen är jättefrustrerade”

Det är halvtid i mandatperioden. Vi har gjort längre intervjuer med alla förstanamn för partierna. Här kommer vår utfrågning av Moderaternas Niklas Gustafsson.  

Det finns en stor frustration bland tjänstemännen. Det hävdar Niklas Gustafsson (M) i vår artikelserie mitt i mandatperioden med partiernas tyngsta företrädare.

Det ska bero på den sittande majoriteten, enligt honom.

– Det finns en jättefrustration i stadshuset med tjänstemän som vill ta tag i saker och ting. Det får jag till mig dagligen. Det handlar om att de säger att de måste få beslut, så att de kan börja jobba med frågorna. Det finns ett stort sådant missnöje, säger Niklas Gustafsson.

Enligt moderaten handlar det om brist på beslut.

– Organisationen står och väntar på att politiken ska peka ut vad som ska göras. Vi vet hur ekonomin ser ut och det visste vi före valet till och med. Även om det här är är en tuff mandatperiod, så krävs det handling och bildar man majoritet måste man ha en gemensam vilja. De gick ut och sa att skolorna inte skulle röras och att man skulle få en budget i balans. Vi ser inga beslut som pekar i den riktningen. 

Niklas Gustafsson menar att kommunen kunde mått mycket bättre.

– Det har varit avvaktande från majoritetens sida och det har jag framfört i många debatter. Jag vill ha mer handling och krafttag. Det krävs faktiska beslut för att komma någonstans. 

Var ni verkligen mer handlingskraftiga under er tid?

– Jag har svårt att betygsätta oss själva, men nu är läget väldigt akut. Vi hade lite flyt med att finansen gick bättre och det var inte lika tufft ekonomiskt, men är det tufft måste man våga ta beslut. Vi hade också viss turbulens under inledningen av mandatperioden och därefter en pandemi. Det var mycket annat att hantera och politiken fick stå tillbaka. De här bitarna tog väldigt mycket tid och kraft. 

Har det rödgröna styret blivit som du trodde?

– Det bjuder inte på några överraskningar. De har svårt att komma ihop och komma överens i vissa sakfrågor. Det är inte så konstigt med två partier som tydligt gick ut med att skolorna skulle vara medan Socialdemokraterna stod på andra sidan fram till folkomröstningen. Nu ser vi att frågan har väckts två gånger på kort tid. De har det tufft och kämpigt att komma överens. 

De var ute på orterna innan något förslag till beslut kom. Beslutet blev sedan att behålla alla skolor också. Hanterade de inte det här bättre än vad ni och S gjorde?

– Man har lärt sig från när vi var i det läget. Det blev inte bra och både vi och Socialdemokraterna fick stryk av det i efterföljande val. Alla har lärt sig en läxa av det och det handlar om att man behöver prata med invånarna och förankra sina beslut. Framför allt när det är tuffa och svåra frågor. 

Niklas Gustafsson tycker att vi fått ett sämre Vimmerby med det rödgröna styret. Utvecklingen går åt fel håll, menar han.

– Vi har större nettokostnadsavvikelse än för två år sedan. Det har ökat med cirka 20 miljoner. Riskvärdet från Kommuninvest är alarmerande och en varningsklocka. Företagsrankingen var ett litet kliv uppåt, men det finns mycket kvar att jobba med. Vi har ett bra näringsliv i Vimmerby och måste se till att stötta det och fortsätta utvecklas framåt. 

"Värre situation nu"

Många av de här intervjuerna kommer att kretsa mycket kring det ekonomiska läget. Det är kanske inte direkt remarkabelt. Krisrubrikerna har varit många det senaste året om kommunens dystra situation.

Samtidigt är det lätt för Niklas Gustafsson och hans parti att skuldbelägga den sittande majoriteten. Men Vimmerbys ekonomiska läge sträcker sig långt tillbaka i tiden. Under dessa perioder har Moderaterna ofta varit med och styrt.

– Vi är i en värre situation nu än när vi drog i handbromsen 2014. Då var avvikelsen 30 miljoner och beskrevs som alarmerande. Det var tvärstopp för allt. Nu är vi uppe i 74 miljoner. Demografin har också blivit mycket tuffare och vi har större utmaningar nu än tidigare. Men du har rätt i att vi har styrt i flera omgångar och vi har såklart också ett ansvar. Det har alla som är med och styr, även om man sitter i opposition. 

Varför har ni inte fått ordning på ekonomin?

– Jag tror att hela politiken blev handlingsförlamad efter folkomröstningen. Det gäller alla partier. Man vågar inte ta de svåra frågorna eftersom man är rädda för ett drev. Det har suttit i länge nu. Men Vimmerbyborna förtjänar ett bättre Vimmerby och ett tydligare ledarskap. Vi behöver politiker som vågar ta de svåra besluten. 

Men ni vågade väl inte det under er tid?

– Nej, det har varit ett vakuum efter folkomröstningen. Men nu är vi beredda att ta ansvaret och trycker på för att man ska våga ta besluten. Det är majoriteten som måste lägga fram dem. 

Hockeyfrågan hypotetisk

Ett beslut i somras som väckt en del kritik var det faktum att kommunen gick vidare med investeringarna som krävdes för att Vimmerby Hockey skulle kunna spela i Hockeyallsvenskan. Det handlade om 5,6 miljoner kronor och ska finansieras via en höjd hyra för föreningen. Den här satsningen drev majoriteten igenom tillsammans med Sverigedemokraterna. Både Moderaterna och Kristdemokraterna deltog inte i beslutet.

– Vi var inte emot, vi röstade aldrig nej. Vi deltog inte i beslutet.

Men om ingen hade deltagit hade det ju inte blivit något beslut?

– Så kan man se det, men vi var inte nöjda med hur det skulle finansieras. 

Hur tror du signalerna i övriga Sverige hade varit om kommunen stoppat Vimmerby Hockey från spel i Hockeyallsvenskan?

– Det hade inte alls varit bra, men det är inte signalerna om att man är bland de fyra sämsta kommunerna hos bankerna heller. Vi har ingen finansiering för det. Det är roligt att Vimmerby gått upp i Hockeyallsvenskan, men pengarna finns inte. Sedan är det ett jättetråkigt beslut att ta, men det finns inte finansiering.

Hade ni verkligen sagt nej om ni satt i majoritet?

– Det är en hypotetisk fråga som är svår att svara på. Jag hade velat tro att läget inte sett likadant ut. Jag är inte säker på att vi sagt ja i alla fall. 

Mest politikens fel

De senaste månaderna har mycket fokus i debatten legat på ”ramtrohet” och ”budgetdisciplin”. Kommunen har infört den nya prislappsmodellen till 2025 och det är ett faktum att vissa budgetar aldrig hålls.

Vems är det felet?

– Den största tyngden ska hamna på politiken som tillåter det. Det finns en låt gå-mentalitet från politiken och ställer man inte kraven så är det svårt att göra något åt det. Budgetdisciplin ska gälla och man har sagt det tidigare, men inte levt efter det. 

Hur stor del av det här ligger på tjänstemännen?

– Presenterar tjänstemännen förslag som politiken inte vill ta, så är det inte tjänstemännens fel. Det är så det har varit enligt min upplevelse. Tjänstemännen har ett ansvar, men det största ligger på politiken. Får vi en prioriteringslista måste vi också våga ta besluten. 

Niklas Gustafsson har haft ett hårt tonläge i media mot det rödgröna styret. Hårdare än någon annan i opposition. Det i sig är inte särskilt orimligt eftersom han är oppositionsråd. Men han har fått kritik från majoriteten. Detta eftersom partiets gemensamma budgetförslag med KD knappt märkbart skilde sig från majoriteten. Det är dock ingen befogad kritik, anser han.

– Nej, då är majoriteten dåligt insatt. Det är detaljbudgeten vi har börjat med nu och det är där vi göra prioriteringar och plockar ut detaljerna. Nu har vi bara tagit ramarna och där gör vi i princip samma som majoriteten. Vi kunde ha gjort en annan fördelning, men vi tyckte att det var viktigt att ligga nära majoriteten. Vi kommer ligga på för att våga ta de svåra besluten och kommer vara med att göra det. 

Så det är inte ramfördelningen du är kritisk mot?

– Nej. Det vi är mest kritiska mot är att överskottsmålet är så lågt kommande år. Det hade vi också uppe i debatten. Vi behöver komma upp i högre överskottsmål för att klara av de investeringar vi behöver göra. 

Du uttryckte någon gång att du har lösningar, men inte vill dela med dig av dem. Varför inte?

– För att vi skulle våga ta besluten. Det är det som saknas. Vi har prioriteringslistor och det finns fina underlag från tjänstemännen. Det är bara att kryssa i ja eller nej och få ett resultat. 

Ett ganska lätt motargument då är ju att ni inte tog de här besluten under era år?

– Vi fick plusresultat och var hjälpta av finansen. Det var en annan tid och behövdes inte på samma sätt. 

Men ni låg ju väldigt fel då också?

– Ja, vi har legat fel sedan innan jag ens var aktiv. Då är det klart att vi måste ta besluten. Först politiker och sedan tjänstemännen.

Har du någon form av självrannsakan där?

– Vi kunde ha gjort det bättre. Absolut. Så är det. 

Gick fram mest 

Om vi blickar tillbaka till förra valet tappade Moderaterna makten i kommunen tillsammans med alliansen. Det berodde dock mest på Centerpartiets ras. M gick framåt och fick 19,9 procent.

– Vi ökade mest i Vimmerby, säger Niklas Gustafsson.

Varför tappade ni då makten?

– Vi lyckades inte bilda majoritet i förhandlingarna efter valet. Vi började förhandla med såväl C, KD och SD, men vi kunde inte få ihop en majoritet. Centerpartiet ville inte sitta i ett minoritetsstyre. Vi kanske kunde ha förhandlat bättre kanske, men det är den stora förklaringen. Vi var ett starkt lag i valspurten och gick framåt.

Det var dock inte självklart att Niklas Gustafsson skulle leda partiet. Per-Åke Svensson, som M värvat från C, fick fler personkryss. Ändå valde partiet internt att satsa på Niklas Gustafsson.

– Vi har en jättebra relation och hörs av varje vecka. Vi stämmer av frågor och har ett bra samarbete. Jag fick stödet av gruppen och är väldigt tacksam för det. 

Men han fick fler röster?

– Det fick han.

Är du trygg med att du har väljarna med dig?

– I den här branschen är man aldrig trygg. Det gäller att leverera och ha stöd i gruppen. Annars blir man aldrig omvald.

Är ditt mål att bli kommunstyrelsens ordförande om två år?

– Jag kommer kandidera för det och det är mitt mål. Sedan är det en nomineringsprocess i partiet och ingenting som är klart, men jag jobbar för det. Allt arbete vi gör i opposition är för att kunna jobba dag ett med de frågor vi vill. En del sparar vi till närmare valet och jag räknar med ett bra valmanifest. Det ska vara tydligt vad vi vill och att vi har drivit samma frågor den här mandatperioden. 

Vilka frågor blir viktigast i valet 2026?

– Ekonomin. Vimmerbyborna är trötta på så här dålig ekonomi och att ingen tar ansvar. Vimmerbyborna förtjänar en bättre ekonomi och just ansvarsbiten kommer det hänga på. 

Men kommer det inte kosta mycket för Vimmerbyborna också?

– Man kommer inte kunna ha allt vi har nu. Så är det och demografin ser ut som den gör. Det finns många utmaningar att jobba med. 

Hur ska en majoritet bildas?

Hur ska då Moderaterna kunna bilda en majoritet efter valet? Centerpartiet har bytt sida – precis som på riksnivå.

– Jag har haft ett bra samarbete med Centern nu i opposition och vi ligger nära varandra i många frågor. 

Hur ska ni locka tillbaka dem?

– Det är få igenom mer politik som gynnar båda. 

Ni har haft en budgetteknisk samverkan med KD. Varför har ni inte bildat ett lag även med SD?

– Vi har sagt, för att ha så stor chans som möjligt i nästa val, att vi ska agera självständigt. Sedan ska vi samarbeta där vi kan och där vi är överens, men vi är olika partier. 

Hur ser du på förutsättningarna att kunna bilda majoritet med er tre?

– Det får vi ta på valdagen. När vi ser ett resultat kommer vi prata med SD.

Men står SD så nära er då? Ibland stöttar de sittande majoritet?

– Vi och KD står närmare varandra, så är det. SD har andra tankar ibland. Men det får bli en förhandling i sådana fall och för oss handlar det om att få ut så mycket moderat politik som möjligt av ett samarbete. 

Varför presenterade inte ni tre en gemensam budget?

– Sverigedemokraterna vill gå lite snabbare fram när det gäller överskottsmålet. SD röstade också ja till ishallen för pengar som inte finns. Jag tycker att SD har mognat och är med mer i budgetdebatten än tidigare. 

Kommer ni inte behöva både C och SD för att kunna bilda majoritet?

– Det avgörs på valdagen och utefter hur mandaten fördelas. Jag tror vi kan lyckas utifrån att många är väldigt missnöjda med hur kommunen styrs nu. Jag vet inte hur nöjda Centerpartiet är av sitt samarbete med två partier till vänster om dem nu.

Får du sådana signaler från dem?

– Det får de uttala sig om. Det är inget jag ska prata om. 

Men ser du att C och SD kan bli kompatibla?

– Det finns styren i Sverige med M, C och SD. 

Stolt över sin vägg

Niklas Gustafsson är nöjd med hur hans parti skött uppgiften i opposition.

– Jag tror det är sällan ett parti lämnat in så många interpellationer och motioner, säger han och pekar stolt mot väggen på sitt kontor där han hängt upp dem:

– Vi försöker pressa på och vill synas så mycket som möjligt.

Hur tycker du att ert lagbygge ser ut?

– Skolfrågan gjorde att det blev stor ruljangs inom alla partier. Vi har haft en del som flyttat och några som gått bort, men jag tycker att det ser hyfsat ut. Vi har några yngre med oss och det är nu under andra halvan av mandatperioden som man börjar forma laget inför nästa val. Vi vill stärka upp ytterligare och kommer sitta med det nu.

Tror du att ni tjänar på den ekonomiska kris som råder?

– Så ser jag det inte. Vi kan inte vara passiva, ducka eller gömma oss. Vi måste vara med och ta de svåra besluten. Det får inte vara som det har varit, utan vi måste pressa majoriteten till att ta de tuffa besluten. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: