Annons:

Sök

Annons:

UTFRÅGNING #3: Öppnar dörren för SD och försvarar Ingela –

Peter Karlsson är Centerpartiets förstanamn i Vimmerby. Han öppnar nu dörren för SD och skulle gärna se en politisk comeback av Ingela Nilsson Nachtweij. Foto: Simon Henriksson

UTFRÅGNING #3: Öppnar dörren för SD och försvarar Ingela – "Gärna sett att hon kom tillbaka"

Det är halvtid i mandatperioden. Vi har gjort längre intervjuer med alla förstanamn för partierna. Här kommer vår utfrågning av Centerpartiets Peter Karlsson. Den bjöd på en hel del intressant.

Med Centerpartiet finns det många frågor att ställa och många svar att få. Partiet, som gjorde ett historiskt ras i förra valet, är mycket mindre än man är vana vid i den här kommunen.

Mycket av det kan nog förklaras med hur valvinnaren från 2018 – Ingela Nilsson Nachtweij – behandlades i inledningen av den mandatperioden. Styvmoderligt är nog ett snällt uttryck för vad många kommuninvånare känt.

Peter Karlsson, partiets toppnamn nu och vice ordförande i kommunstyrelsen, är inte nöjd med hur hela den situationen hanterades. Vimmerbyalliansen offrade till slut Ingela Nilsson Nachtweij och hon lämnade politiken.

– Det blev inte bra. Jag är inte nöjd efteråt. Det blev press från alla håll, men vi kunde ha löst det betydligt bättre. 

Vad hade det varit?

– Att Ingela hade varit kvar. Vi hade kunnat lösa det som jag ser det, men tyvärr lyckades vi inte med det. Jag hade gärna sett att Ingela varit kvar. 

Känslan var att Ingela hade många tankar och ville förändra mycket. Vilket läge hade kommunen varit i om ni inte offrat henne?

– Det är väldigt svårt att sia i det, men hon hade fokus på mycket och var både engagerad och intresserad. Vimmerby hade inte varit sämre.

Varför blev det så här?

– Jag har inget bra svar på varför alla vände sig mot Ingela, det blev en konstig situation. 

Men du vände dig inte mot henne?

– Jag var på hennes sida hela tiden, men det blev till slut omöjligt att ha henne kvar.

Fanns det en stor splittring i partiet kring det här?

– Vi var eniga om Ingela och hade gärna sett henne, men då hade majoritetssamarbetet spruckit. Det var mycket det som det handlade om i slutändan. Vi gjorde det som var bäst för partiet och landade i att byta ut henne. 

Ni straffades väldigt hårt för det här i valet. Tror du att ni fortfarande bär med er det?

– Jag hoppas att vi har gått vidare. I partiet känner vi att vi har fått en nytändning med lite nya namn, så jag hoppas att vi kan tvätta bort det här. 

Skulle du vilja se en comeback av henne?

– Vi pratar ibland och hon säger sig vara färdig, men jag hade gärna sett att hon kom tillbaka. 

Vimmerby har feber

Hur mår då kommunen just nu? Vimmerby har lite feber, menar Peter Karlsson.

– Det är inte helt friskt, men det finns en bra botten i det. Vi har en bra grund att stå på och vi är inte fattiga. Pengarna är inte slut. Problemet är att vi gör av med mer än vi får in i skatter och statliga bidrag. Vi måste göra något åt det och därför har vi gått in i prislappsmodellen. Det är ett nytt sätt att titta på budgeten och det har gjort att vi fått upp andra ögon på det. Det är lättare att förstå hur pengarna går och det är lättare att sätta press på tjänstemännen. Det handlar om att jämföra, jämföra, jämföra. Precis som den dåliga reklamen.

Varför har Vimmerby hamnat i ett läge med feber?

– Vi är inte unika, andra kommuner har också problem. Men vi har haft höga ambitionsnivåer och haft en väldigt bra skola och omsorg. Nu minskar både elevunderlaget och skatteunderlaget. Då får vi mindre pengar för att hålla kvaliteten uppe. Socialen har gått plusminusnoll enstaka år på hela 2000-talet. Vi har en för dyr omsorgsverksamhet och det är maten och personalen som gör oss dyrare än andra. Det håller vi på med nu. 

Kommer vi få en sämre välfärd här på sikt?

– Jag hoppas att vi kan ta främst de hårda sakerna. Vi har dyra lokaler och vi har för många. Vi borde klara oss på mindre ytor och det ger inte sämre välfärd. Vi måste titta på allting. Krisstämpeln har funnits länge, men ni skrek väldigt högt i opposition för ett antal år sedan.

Har ni tillsammans varit för dåliga på att kommunicera hur läget ser ut i själva verket?

– Vi har alltid blivit räddade av finansen, börsen och statliga bidrag som räddat upp det. Oftast har vi haft plus på sista raden. Men vi har inte haft tillräckligt stort plus vilket inte har gett oss en buffert. Nu har vi lagt en budget med en halv procent i överskott.

Vad talar för att ni kommer klara det?

– Jag tror vi klarar det, men det kommer krävas ett stort arbete ute på våra förvaltningar. Det gäller att lägga budgeten rätt och vi har haft ett stort problem de interkommunala ersättningarna år efter år. Nu har vi höjt upp budgeten där och ligger mer i fas. Det är liknande med placering av barn och unga. Man måste ta höjd för det och det går inte att tro att det bara ska bli bra. 

Men varför har ni låtit finansen rädda er år efter år när ni hela tiden känt till de underliggande siffrorna?

– Det finns olika förklaringar till det. Ofta har man i nämnderna sagt att man har för lite budget och att den inte är tillräcklig.

Du är ju en av dem?

– Jag vet. Vi har blivit räddade av finansen, men nu när finansen inte går bra så måste vi dra ned. 

Har ni slagits för hårt ute i nämnderna?

– Nej, det tycker jag inte. Vi har velat gå långt, men samtidigt har vi sett att det finns pengar i kommunen totalt sett. Nu kanske i alla fall jag fått mer förståelse för att det behövs ett större överskott för att klara alla investeringar. Det är så mycket underhållsarbete vi ligger efter med. Det har jag kanske inte helt förstått tidigare och för att klara det behövs överskott. 

"Är inte så dåligt"

Ansvaret och skuldbördan för varför kommunen befinner sig i detta ekonomiska läge vilar tungt på Centerpartiet. I Vimmerby kommun har det varit det dominerande partiet i alla tider. S och M styrde kommunen efter valet 2018 i en mandatperiod, men annars har Centerpartiet alltid funnits med. Ofta som den ledande parten.

– Vi har ett stort ansvar som alla andra.

Är det inte större än för alla andra?

– Jag vill betona att det inte är så dåligt som det kanske skriks om nu. Jag vill inte hävda att det är så. Det är inte en så stor kris och vi har en bra grund att stå på. Vi har välmående industrier, ett starkt föreningsliv och bra turistnäring. Många, många har det mycket tuffare än oss. Vi har fått höra hur Högsby har det och i jämförelse har vi det inte dåligt. 

Men kommunen tillhör de fyra i hela landet med sämst riskvärde enligt Kommuninvest?

– Jag håller inte riktigt med om det. Vi har förvisso en hög skuld per invånare, men vi har mycket tillgångar. Jag tycker inte att Kommuninvest tar hänsyn till alla våra tillgångar. 

Så Kommuninvest har fel, riskvärdet borde inte vara så högt?

– Nej, inte så högt som det är i förhållande till alla tillgångar vi har. Jag tror att de inom kort, efter den här budgeten vi har lagt, kommer räkna fram ett nytt och då hamnar vi på en helt annan nivå. 

Hur långt tillbaka går den här krisen enligt din upplevelse?

– Jag har inget år att säga så, men sedan jag har varit med har socialen haft problem. Det är något enstaka år på 20 år som man gått plus och kommunens ekonomi har blivit sämre och sämre med åren. 

En del affärer som ni som parti varit med och fattat har inte varit gynnsamma. Vad tänker du om det i backspegeln?

– Vissa avtal hade inte jag gått in i, men det kanske var rätt då. Jag har inte den kunskapen och var inte med om de besluten, men det är klart att vi har fått jobba med Krönsmon och VTT bland annat. Jag tycker vi ska vara försiktiga med sådana avtal framåt. 

S och M försökte sanera ekonomin och driva igenom hårda besparingar. Vad gjorde egentligen ni med alliansen förra mandatperioden?

– Vi hade ett annat ekonomiskt läge och en pandemi att ta hänsyn till. Vi gjorde besparingar, men kanske inte så tuffa. Det är klart att vi påverkades av pandemin och det jobbiga vi hade inom partiet. 

Men under den förra mandatperioden var avvikelsen runt 50 miljoner. Nu är den över 70. Du har varit nämndsordförande under den här tiden. Hur har det blivit så här?

– Standardkostnaden handlar om hur bra vi borde klara oss och det är inte roligt att den blir högre och högre, men borde vi klara oss så mycket bättre? Vi måste titta på det här och vad det är som sticker ut. Det är skolskjutsar, mat, undervisning och lokaler. Vi behöver grotta ned oss i varje område framöver. Det är ni politiker som pekar ut riktningen och säger att de här pengarna finns. Därefter hålls aldrig budgetarna.

Vad beror det på?

– Vi har inte haft budgetdisciplin i den här kommunen. I andra kommuner håller man budget. Så är det bara där. Här har vi haft en annan tågordning, men nu vill vi se tätare uppföljningar och dialoger. Vi måste styra upp så man håller sin budget. Kommer vi till ett läge där vi håller budgeten så är det inget problem. Nu tror jag att vi kommer hålla budgeten. Det kommer bli tufft, men vi har fördelat ut cirka 20 miljoner till varje nämnd. När vi pratar om det nu är vi inställda på att vi ska klara det. 

Budgetdisciplinen kan säkert ha varit för dålig, men det återspeglar väl sig även på er som låtit finansen rädda er i flera år?

– Vi har inte fått press uppifrån. Det är något vi måste få in. Hur gör man när överskrider sin budgetprognos? Det är sådant vi tittar på nu. 

Hur stort ansvar bär tjänstemännen för det här?

– Lika stort som politikerna. Det är ett delat ansvar.

Ni kan straffas i ett val, det går att rösta bort er. En vd i ett företag där resultaten inte går åt rätt håll år efter år skulle väl inte få förnyat förtroende av styrelsen. Vad är skillnaden här?

– Jag har förtroende för den högsta ledningen. Vi har en bra dialog, men det är mycket politikens sak att sätta spelreglerna, följa upp och trycka på kring vad som ska göras. En stor del ligger på politiken att visa på vad som ska göras. 

Så den högsta tjänstemannaledningen bär inte så stort ansvar?

– Jo, det gör man. Men lösningen är inte att byta ut den högsta ledningen. I fotboll eller hockey byter man ofta tränare och hittar en ny. Det är ett sätt.

Och även i företagsvärlden?

– Ja, men det är inte aktuellt här. Vi pratar om alla lösningar som är bra för kommunen tillsammans och majoriteten står enigt bakom vår ledning. 

När kommer vi se en effekt av åtgärder och befinna oss i ett annat ekonomiskt läge?

– Nu är det halvtid. Jag hoppas att vi till nästa val kan se en effekt. Tittar man exempelvis på matdistributionen har vi haft ett system med kylmat, varm mat och mottagningskök. Vi har haft tre olika system. För ganska länge sedan gjorde vi en utredning och då kom man fram till att vi kunde välja vilket system som helst, men inte alla tre. Vi har haft alla tre. Nu efter nyår tar vi bort kylmaten och det tror jag kommer få stor effekt ekonomiskt. 

Valde V före SD

Intervjun måste gå vidare. Vi lämnar ekonomin och rör oss in på ett ganska intressant område. Det har länge känts som att Peter Karlsson inte har velat ha den roll han har nu. Varför har han den plötsligt?

– Det har inte passat i mitt privata liv tidigare. Jag har ett eget företag och det är mycket därför. Jag har inte velat jobba politiskt på heltid, så det här blev en bra möjlighet med 65 procent. 

Men Centerpartiet måste väl ha mycket högre ambitioner än så?

– Ja, det är klart. Det kanske ändrar sig privat.

Det innebär att du släpper jordbruket?

– Ja, kanske. Det är självklart att jag siktar på att jobba heltid med politiken efter nästa val. 

Ni backade kraftigt senast och mycket handlade säkert om hur ni behandlade Ingela. Efter det har ni övergett de borgerliga. Vad talar för att ni får tillbaka stödet?

– Vi var ingen vinnare efter senaste valet och var ganska snabba med att säga att vi skulle sätta oss i opposition. Men ingen kunde lösa en majoritet utan Centern. Då blev vi ganska snabbt en medlare. Vi är i mitten och får ofta den rollen. Det hade inte blivit någon majoritet oss.

Men ni valde V före SD?

– Det kan man säga. 

Uppskattas det av borgerliga centerpartister tror du?

– Det tror jag absolut inte, men på kommunal nivå handlar det inte så mycket om partier. Det handlar mer om personer.

Tror du väljarna tänker på det när de står vid valurnorna?

– Nej, det tror jag inte. Vi kan bli straffade för det, men vi kommer inte göra något gemensamt valprogram. Vi går till val själva och efter valet får vi se. Det viktigaste är att det blir en stark majoritet, annars är det svårt att ta de svåra beslut som ska tas. 

Peter Karlsson säger att han till och med kan tänka sig en typ av samlingsregering.

– Med alla partier nu när det är kristider. Alla partier vill ju någonstans bara Vimmerbys bästa. 

Men då kanske inte ni borde ha gått så hårt 2015 vid den krisen?

– Tänker du på skolfrågan så var den så dåligt skött av majoriteten. Det fanns inget alternativ. 

Öppnar för SD

Det oväntade samarbetet med S och V firar två år. Peter Karlsson hade trott att det skulle bli svårare än det har blivit för de tre att komma samman.

– Det har varit enklare än jag trodde. Vi hamnar väldigt sällan i kollisionskurs. Vi tycker lika och egentligen är det rätt sällan vi är oeniga i kommunstyrelsen heller. Det finns en stor samsyn överlag. Det såg vi nu med budgeten, det var inga stora avvikelser från M, KD eller SD. 

Att man tidigare velat ha Vimmerbyalliansen har Centerpartiet varit tydliga med. Nu kan Peter Karlsson inte säga att man kommer trycka hårt i valrörelsen för fyra nya år för de rödgröna. 

Är det inte ärligare att gå ut och säga att ni vill ha fyra år till?

– Vi kanske kommer göra det. Jag bestämmer inte det själv och vi har inte diskuterat det inför nästa val ännu. Samarbetet har gått över förväntan. 

Men i nästan samma andetag medger Peter Karlsson att han lockas av den andra sidan.

– Jag känner mig mer hemma där. Jag är mer borgerlig än jag är lagd åt vänster. Men allt beror på valresultatet och mycket handlar om personkemin och hur väl man kan samarbeta. 

Har du svårt att samarbeta med de personerna som företräder dessa partier menar du?

– Nej, det tycker jag verkligen inte. Vi har en väldigt öppen relation jag och Niklas (Gustafsson, oppositionsråd för M, reds.anm). Vi har ganska stor samsyn i många politiska frågor. 

Men sannolikt kommer ett parti till behövas, Sverigedemokraterna. Har ni ändrat syn på SD?

– Det finns stora ideologiska skillnader och det är det parti vi har svårast för, men ska kommunen få en stark majoritet kan det bli så att vi även styr med dem.

Plötsligt kommer ett helt nytt besked från Centerpartiet i den här halvtidsintervjun. Efter senaste valet var dörren ordentligt stängd och låst mot SD. 

Nu öppnar du dörren?

– Nej, jag stänger inga dörrar säger jag. Emil (Larsson, KS-ledamot för SD, reds.anm) är jätteduktig som politiker och väldigt intresserad. Som jag sagt handlar det mest om personer. 

Fast ni stängde dörren senast, så nu öppnar du ju den?

– Då var det inget alternativ, vi kom inte fram till en stark majoritet tyvärr. 

Men nu går det?

– Jag stänger inte dörren, jag är öppen. 

För Vimmerbyalliansen och SD?

– Det är ett förslag och det finns andra mittenkonstellationer också. Sist försökte vi jobba med alla lösningar. 

Utom SD?

– Ja, den gången. Men från början måste man vara öppen för allt. Vi såg direkt att vi inte kunde lyckas och då stängde vi dörren, men nu kommer vi vara öppna. 

Största misstaget

Den rödgröna majoriteten har nu knappt två år på sig att övertala väljarna om att man inte skött Vimmerby för dåligt.

– Vi måste börja få ordning på ekonomin och jag tror vi kommer hinna se en förbättring. Jag tycker redan vi ser att vissa saker blivit bättre. Vi har ett par hundår nu med pensionsavtalet och exempelvis avtal som VTT, men när det går ut så kommer det ge oss en del pengar. 

Några nya sådana avtal kommer inte fattas?

– Vi aktar oss för att gå in i sådana avtal. Sedan är det klart, om en industri vill komma hit, så måste kommunen ställa upp på några sätt. 

Vilket är ert största misstag hittills?

– Det senaste nu är i alla fall ALV-infarten och att vi inte hade en dialog innan det. Just det blev väldigt olyckligt. 

Med folket i Kohagen?

– Ja, där skulle vi haft en dialog först.

Jag tänkte på ett annat, löftet om att ingen skola skulle röras. Ångrar du det?

– Det var inte bra det här med att vi blev tvungna att titta på skolorna ur en ekonomisk aspekt. Det var inte roligt. Men jag tycker att vi skulle ha infört kriterier tidigare kring x antal elever och om det inte finns tillräckligt med behöriga lärare eller om eleverna inte får bra undervisning. För då kan vi inte ha skolorna kvar. Men när vi nu tar fram sådana kriterier så vet föräldrarna vad de har att jobba med. 

När kommer de här kriterierna?

– I början på nästa år. Efter det kommer vi gå ut och diskutera om man inte uppfyller kriterierna. Det kan handla om att ge chansen till idéer innan det blir nedläggning.

Är det enklare att stänga Brännebro än Rumskulla eller Tuna?

– Det är betydligt enklare sett till avstånd. Vi har redan sett föräldrar som flyttat sina barn till Södra Vi för att de annars inte skulle ha lekkamrater. Det finns en nedre gräns och det ska alltid vara eleven som sätts i fokus. Har vi ingen bra undervisning så ska vi inte ha skolan där. 

Kan man stänga Brännebro och Djursdala och göra en storskola av Södra Vi?

– Det är svårt att inrymma båda där utan ombyggnationer. Då blir det inga besparingar. En skola skulle få rum där utan ombyggnationer. 

Svag opposition

Oppositionens insats är inte Peter Karlsson imponerad över under mandatperioden.

– Jag hade förväntat mig mer. Tittar vi på budgetarbetet nu så har man haft väldigt mycket insyn och en stor chans att lägga en egen budget. Det enda de kom med var 600 000 kronor i skillnad på nämnderna. Jag hade förväntat mig mer, speciellt eftersom Niklas uttryckt att han har lösningarna men inte berättar om dem. Jag trodde vi alla jobbade för kommunens bästa, så det har han fått höra. 

Hur tolkar du det?

– Som tomma ord. Eller så har han något han inte berättar. Väntar han på att bli KSO? Jag tycker det är väldigt konstigt. Vi har nämligen inte tid att vänta med besparingsidéer. Har han lösningarna så vill vi ta del av dem nu. 

Men Peter Karlsson trycker ändå på att läget inte är så illa för kommunen på sikt.

– Vi har världens möjligheter med den sommarturism vi har. Vi har större möjligheter än andra och även om SCB:s prognos är dyster, så ska vi jobba för att fler ska flytta hit. Vi kommer initiera ett nytt projekt om inflyttning nästa år ihop med Astrid Lindgrens Hembygd. Det handlar om att titta på ödehus tillsammans med byalagen och få fart på detta. Det finns fler ödehus än man tror i kommunen. 

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: