Conny Gunnarsson och Landsbygdspartiet oberoende har gjort två försök att komma in i fullmäktige. Om det blir ett tredje försök är osäkert.
Foto: Arkivbild
Inför valet 2018, när det hade folkomröstats om skolnedläggelse på landsbygden, presenterades Landsbygdspartiet oberoende som ett nytt alternativ för väljarna.
För att komma in i fullmäktige krävs två procent och i valet 2018 fick LPO 1,56 procent. På landsbygden fick man ett ganska stot stöd, men ratades helt inne i Vimmerby tätort.
I det senaste valet backade man och fick endast 1,4 procent. Det klart starkaste fästet var Gullringen, där partiet fick 6,5 procent.
Nu ska skolan i just Gullringen läggas ned, men om Landsbygdspartiet oberoende ställer upp i valet om knappt två år är inte säkert.
– Vi vet inte riktigt hur vi ska göra och om vi ska ställa upp igen. Vi har inte tagit något beslut ännu, säger toppnamnet Conny Gunnarsson.
Vad gör att ni tvekar?
– Alla har lite dåligt med tid och att göra det halvhjärtat är inte roligt.
"Många ryggdunkare"
Partiet ska snart ha årsmöte och just nu är det politiskt kaos i Vimmerby. Om LPO skulle kunna tjäna på det vill Conny Gunnarsson inte säga.
– Vi är villiga att jobba över partigränserna och vill jobba för kommunens bästa i fullmäktige. Inte för partiets bästa, som det är nu. Vi tycker att en idé som gynnar kommunen är bra oavsett om den kommer från höger eller vänster. Man ska inte titta på partipiskan. Om det här kan påverka är osäkert, men man kan väl hoppas att några får blodad tand.
Har ni sett någon medlemstillströmning den senaste tiden?
– Nej, det kan jag inte säga. Vi har många ryggdunkare, men ingen säger rakt ut att man vill ställa upp. Vi har väl en handfull namn och det är vi som försökte i senaste valet också.
Två misslyckade försök har förstås satt sina spår.
– Man tappar ju lusten lite, men visst nu kanske vi har större chans med den osämja som har varit och det som händer i kommunen. Vi ser ju att många ryggdunkar oss. Förhoppningsvis kan vi vara med och slåss lite, men det är inga beslut fattade ännu.