Det var Per Åke Svensson, dåvarande centerpartist, som skrev avtalet med Leijonram 2010. Hon fick då rätt till sex månaders uppsägningstid och 24 månader i fallskärm om hon sparkas efter att hon fyllt 55 år.
När hon i tisdags entledigades har hon därmed rätt till 30 månadslöner, cirka 3,5 miljoner kronor, och kostnaden för kommunen väntas landa runt fem miljoner.
Kommunen kommer nu titta på att istället ta fram ett förordnande för rollen som kommundirektör.
– Vi tänker oss att det ska bli något förordnande på exempelvis fem plus tre år eller liknande. Vi kommer inte att skriva såna avtal som gjordes på den tiden. Det ställer vi oss ju inte bakom att kunna göra nåt sånt nu. Men på den tiden så var det sådana avtal som skrevs. Totalt sett måste vi bli bättre på att teckna avtal i kommunen, det har ju fattats väldigt många som blivit dyra och såhär kan vi inte hålla på, säger Peter Karlsson och tar bland annat upp det dyra VTT-avtalet med Vimmerby Tidnings tidigare ägare Bengt Ingemarsson.
Hur ser ni på fallskärmen som Leijonram får?
– Det är ju ett avtal som har ingåtts så det är inte mycket att välja på.
Du kan väl ha en åsikt om det?
– Idag skulle man ju inte ha tecknat ett sånt avtal, men då var det såna avtal som förekom på det viset.
Lars Johansson (V):
– Jag tycker att det är frikostigt i sak och vi kommer inte teckna så frikostiga avtal framöver. Vi ser gärna tidsbegränsade förordnanden för att ha flexiblare organisation.
"Har ingen exakt finansiering"
Kostnaden på fem miljoner blir en grannlaga uppgift för den politiska ledningen att hantera.
– Vi har ingen exakt finansiering, men det kommer inte innebära att vi tar bort något annat om man säger så, det kommer inte ske.
Många kommuninvånare har reagerat på fallskärmen i olika kommentatorsfält.
– Det är väl naturligt att man kan reagera över de beloppen, men jag tror också att det finns en stor förståelse för att det är ett avtal. Det är inte någon valfri verksamhet och att det finns också en hel del människor som tycker att det är positivt med en nystart.
Hur kommer nästa avtal se ut?
– Det är rätt troligt att det blir ett förordnande, det har vi sett att andra kommuner kör och det kommer vi att titta på, säger Karlsson.
"Väldigt hög löneutveckling"
På de här 14 åren har Leijonrams lön ökat med över 90 procent, från 61 000 till 116 000. En utveckling som Per Åke Svensson inte såg framför sig när fallskärmen konstruerades.
– Det har ju följt utvecklingen bland kommunchefer. Vår kommundirektör har ju inte haft högre lön än motsvarande i andra kommuner. Det har varit en väldigt hög löneutveckling bland kommundirektörer, det är inget att sticka under stol med, men det är ett påfrestande jobb så jag förstår att det kräver en bra lön, säger Peter Karlsson.
När kommunen kommer att ha en ny kommundirektör på plats är oklart, men det lär handla om flera månader.
– Vi vill ha en permanent lösning så snabbt som möjligt, men det där kan man ju aldrig veta. Det beror ju mycket på både hur snabbt vi kommer ut med annonsen, men sen också vilka som söker och vilka kandidater vi har, säger Lars Johansson.
Jobbar på flera olika fronter
Tills vidare kommer Marie Halldén kliva in som tillförordnad kommunchef.
– Övergångslösningen är första steget och parallellt med det här drar vi igång med rekryteringen av en ny permanent lösning. Det är olika steg i det här och det är ju mycket att landa i stadshuset. Av naturliga skäl kommer ju det här som en chock för en del.
Hur länge Halldén ska kliva in som tillförordnad är okänt.
– Det är ju en väldigt kortsiktig lösning och vi har inte satt något slutdatum för det. Drar det ut på tiden så måste det ju till flera bitar, men det får vi återkomma till. Vi kommer inte ha den halvlånga lösningen klar denna vecka.
Fortsätter huskonsulten?
Carolina Leijonrams täta samarbete med konsulten Erica Grawé granskades av Dagens Vimmerby under 2021. Det mycket ifrågasatta ramavtalet med Grawé går ut 2027.
– Deras samarbete kan jag inte uttala mig om, men vi har ju upphandlat kring ledarstöd.
Kommer ni fortsätta avropa på samma sätt?
– Det är ingenting som vi har diskuterat.
2021 kom den externa granskningen fram till att en fördjupad granskning behövde genomföras. Det sa dåvarande kommunstyrelsen nej till. En erfaren konsult kommenterade kommunens agerande runt ledarskapsprogrammet såhär:
– Jag har varit i situationer där jag stämt upphandlade myndigheter, men jag är inte jurist. Den sannolika jävsituationen skulle kunna vara ett brottsligt förfarande. Bevisligen är det ingen som lägger anbud och det här är tillrättalagt för en spelare. Här är det så uppenbart och det är väldigt oprofessionellt. Vill man manipulera en upphandling kan man göra det på ett betydligt mer sofistikerat sätt. Man kan ge sken av att det varit en saklig upphandling i alla fall. Vi säger ofta att vi inte har någon korruption i Sverige och det kanske är sant – men hur är det med vänskapskorruptionen? När det finns regler får man rätta sig efter dem.
Peter Karlsson (C) ångrar inte att kommunen avstod en fullständig granskning.
– Vi ska inte älta det mer. Vi diskuterade ju det väldigt mycket på den tiden och jag tror inte vi hade kommit fram till mer grejer. Det hade kostat oss ännu mer pengar för att titta på det och nu kommer det vara upp till nya kommundirektören att titta på vårt ledarskapsprogram framöver.