Annons:

Sök

Annons:

Skolpolitisk talesperson besökte Vimmerby – vill se mobilfri zon

Riksdagsledamoten Gudrun Brunegård (KD) tillsammans med partiets skolpolitiske talesperson Mathias Bengtsson under hans besök i Vimmerby. Foto: Pressbild

Skolpolitisk talesperson besökte Vimmerby – vill se mobilfri zon

Nyligen hade Kristdemokraterna i Vimmerby sin årliga höstfest. Inbjuden talare var KD:s skolpolitiske talesperson Mathias Bengtsson från Gagnef. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Under hans besök var det tre huvudteman som lyftes.

* Den psykiska ohälsan.

* Begränsning av skärmar i skolan för att barn ska "lära på riktigt". 

* Att ta tillvara föräldra som resurs. 

Mathias Bengtsson, 26 år gammal, är KD:s yngste riksdagsledamot. 

– Även som kommunpolitiker jobbade jag mycket med frågor om ungas psykiska ohälsa. Hos många bottnar den psykiska ohälsan i omöjliga krav och förväntningar via sociala medier. Hur skulle du själv påverkas, om det sista du läser innan du somnar på kvällen är nedlåtande kommentarer om hur ful eller korkad du är, och det första du läser på morgonen går i samma spår? Vi har länge drivit på för att skolorna ska vara en mobilfri zon. Då kan eleverna fokusera på skolarbetet istället för att splittra uppmärksamheten på allt som pågår på nätet. Vi kristdemokrater vill dessutom införa en elevhälsogaranti, så att man kan få kontakt med elevhälsan samma dag om man mår dåligt, säger Mathias Bengtsson efter sitt besök i Vimmerby.

"Papper, penna och böcker"

Han uppskattar de rekommendationer som kommit kring hur mycket, eller snarare hur lite, skärmtid barn i olika åldrar ska ha. 

– För att lära sig läsa och skriva behövs papper, penna och böcker. Vi vill återinföra lärobäcker i undervisningen för att det ska bli lättare att förstå sammanhang och linjer. Dessutom är det mycket svårare för föräldrarna att hjälpa till med läxorna om skolan bara hänvisar till en massa länkar på nätet, säger Mathias Bengtsson. 

Han säger att KD vill stärka föräldrarollen och göra föräldrarna mer delaktiga i barnets skolgång.

– Därför vill vi inrätta ett föräldrakontrakt, där det framgår vad som är föräldrarnas ansvar, elevens ansvar och skolans ansvar. Som förälder ansvarar man exempelvis för att barnet får mat, tillräckligt med sömn och sköter sina läxor. Om det börjar strula för barnet ska skolan och föräldrarna hjälpas åt. Vid behov kan även socialtjänsten kopplas in, för att ge föräldrarna stöd, så att inte barnet hamnar i dåligt sällskap.

Gav uppdatering om dramatiken

Gudrun Brunegård, riksdagsledamot från Vimmerby är vice ordförande för partiavdelningen, och var glad över att ha Mathias Bengtsson på besök.

– När jag kom in i riksdagen för snart sex år sedan blev jag partiets skolpolitiska talesperson och fick förtroendet att leda arbetet med att ta fram ett nytt utbildningspolitiskt program. Vi skrev där in ett helt nytt avsnitt om datorer kontra läroböcker och om skärmtid för barn, med hänvisning till forskning. Elevhälsan ligger mig också varmt om hjärtat, som gammal skolsköterska. Det gläder mig att Mathias fortsätter arbetet och att punkt efter punkt nu också är regeringens politik, säger Gudrun Brunegård. 

Ola Hammarbäck, gruppledare i kommunen, gav också en uppdatering om den dramatiska händelseutvecklingen i kommunledningen vid mötet.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: