Beslutet är fattat. Skolan i Gullringen ska stängas.
Foto: Simon Henriksson
Det har varit känt en tid att barn- och utbildningsnämnden haft för avsikt att stänga skolan i Gullringen. Detta trots det beslut som togs så sent som på alla hjärtans dag i år om att bevara samtliga de skolor som utretts.
Under sitt möte på onsdagen tog barn- och utbildningsnämnden beslut om att föreslå kommunfullmäktige att avveckla Brännebro skola från och med läsåret 2025/2026.
Fullmäktige kommer ha sista ordet vid sitt sammanträde i januari.
– Beslutet blev enligt liggande förslag och eleverna ska ingå i Södra Vi skolas upptagningsområde. Det är tänkt att ske en successiv överflyttning under våren, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Lars Sandberg (C).
När kan skolan stängas som det ser ut nu?
– Det är mycket frågetecken fortfarande. Det ska ordnas skolskjutsar och det är mycket som måste till, men skulle den här successiva överflyttningen fungera och det blir en väldigt bra och smidig övergång, så kan det kanske bli framåt försommaren eller i alla fall innan skolavslutningen.
Inte enigt
Skolan i Gullringen har, sedan det blev känt att det här beslutet skulle fattas, fortsatt att tappa elever.
– Jag tror man är nere på 16 nu. Det är ju fullmäktige som formellt ska ta det här beslutet, men just nu ser jag inte att det ska kunna bli något annat beslut. Förvaltningen har fått i uppdrag att göra det här så smidigt som möjligt med en successiv överflyttning. Det kan ge en lite mjukare övergång.
Nämnden var dock inte helt enig. Sju ledamöter röstade för förslaget medan två valde att inte delta i beslutet. Det rör sig om sverigedemokraten Mounir Zayane och centerpartisten Björn Tunek, som båda reserverade sig.
– Mounir reserverade sig blankt och Björn skickade in en motivering. Jag har inte de orden framför mig. Vi var i övrigt helt eniga.
Hur ser du på att det inte blev enigt?
– Jag ser att det här inte är en alldeles enkel fråga och att man kan tycka olika. Man får tycka olika, men i sak upplever jag att alla är överens om att det inte är optimalt som det är nu. Det fungerar inte som det borde när det blir så få elever kvar.
Det har varit en snabb utveckling från när ni i februari sa att alla skolor skulle vara kvar. Hur tänker du kring det?
– Jag tänker att det är bra att vi haft diskussioner och att alla har fått säga sitt. Vi har bearbetat frågan och varit så överens vi kan när beslutet skulle fattas. Nu är det så här det måste gå till. Det var också ett önskemål från föräldraföreningen på Mosippan om att det skulle gå skyndsamt och att man önskade ett beslut i nämnden före nyår.
"Till 99 procent"
Det är ännu oklart vad som händer med kringliggande lokaler, som idrottshallen och matsalen.
– Varken matsal eller gymnastiksal är inom BUN:s område. Men jag har till 99 procent fått löfte om att gymnastiksalen ska bevaras för att förskolan men även föreningsliv och samhälle ska kunna använda den. Det får jag lita på.
Under 2025 räknar nämnden med att spara 1,3 till 1,9 miljoner kronor.
– Det är inte av ekonomiska skäl det här sker, utan det är på grund av elevantalet. Det fortsätter att sjunka och har sjunkit en tid.
Vad blir helårseffekten från 2026?
– I slutändan blir det någonstans mellan 2,2 och 2,9 miljoner. Det är besparingen för BUN, men utöver det får ju kommunstyrelseförvaltningen lite andra kostnader gällande kost och lokalvård. Samtidigt ökar skolskjutsarna. Det är svårt att säga exakt.
Vad som händer med tjänsterna är också något ovisst framåt.
– Det är för tidigt att säga exakt hur det blir. Förvaltningen har precis börjat jobba med det här och det är inplanerat ett möte med vårdnadshavare i början av januari. Det har varit fyra anställda på Brännebro och tre av dem är visstidsanställningar. Vi vill att personalen ska vara med över den här smidiga överflyttningen.