Annons:

Sök

Annons:

  • Ex-kommunalråden vill se kriskommission:

    Micael Glennfalk, Ingela Nilsson Nachweij, Lars Johansson och Ola Hammarbäck ingick i panelen. Moderator var Anders Axklo. Foto: Simon Henriksson

  • Ex-kommunalråden vill se kriskommission:

    Lars Johansson (V) deltog i panelen.

  • Ex-kommunalråden vill se kriskommission:

    Så även Ingela Nilsson Nachtweij.

  • Ex-kommunalråden vill se kriskommission:

    Ola Hammarbäck.

  • Ex-kommunalråden vill se kriskommission:

    Micael Glennfalk.

  • Ex-kommunalråden vill se kriskommission:

    De fem som på något sätt deltog i panelen fick, precis som publiken, ta del av en jultallrik.

  • Ex-kommunalråden vill se kriskommission:

    Ett 20-tal fanns på plats för att lyssna.

Ex-kommunalråden vill se kriskommission: "Börja om med blankt papper"

"Krisen i stadshuset" var rubriken för panelsamtalet på Vimmerby Camping under onsdagen. Båda ex-kommunalråden Micael Glennfalk och Ingela Nilsson Nachtweij och de var mer överens än under hela sin politiska tid. Båda vill se en kriskommission.
– Vi behöver ta fram det vita papperet, säger Ingela Nilsson Nachtweij.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Efter den senaste tidens turbulens i Vimmerby kommun höll Företagarna i Vimmerby under onsdagen ett panelsamtal under rubriken "Krisen i stadshuset". 

I panelen satt fyra rutinerade personer med stark koppling till stadshuset. De två ex-kommunalråden Micael Glennfalk och Ingela Nilsson Nachtweij samt de två aktiva politikerna Lars Johansson (V) och Ola Hammarbäck (KD) satt i panelen. 

De var inte helt ense med temat för dagen.

– Vilken av kriserna pratar vi om? Vi klumpar gärna ihop många kriser till en helhet. Min första tanke är inte att det inte finns någon kris, men det är inte en och samma. Om vi tittar på den politiska turbulensen så har den sina förklaringar och sin historia. Jag är inte säker på allt har en gemensam orsak, säger Lars Johansson (V).

Han inledde med att efterfråga en "gråare och tråkigare" kommunledning. 

– Det handlar om administration, förvaltning och ekonomi. Det bör skötas på ett mer grått sätt, men för den sakens skull behöver det inte betyda att man inte ska ha någon utveckling. Struktur och kultur ändrar man inte genom att säga en sak, det är en längre process och där många människor är inblandade.

Ola Hammarbäck (KD) hade samma bild. 

– Ställer du frågan till fem personer om vad det är för kris, så får du antagligen fem olika svar. Det kan vara de senaste veckorna eller de senaste åren och definitionen måste man vara tydlig med. Allt är kanske inte en kris, men det finns det som kan bedömas som en kris. Strukturer rubbar man inte så lätt, men det som görs nu blir en jordbävning. Förhoppningsvis blir det bra sen, men det är en smärtsam period nu. 

Ville fokusera framåt

Vänsterpartisten Lars Johansson tryckte även på att det pågår en tillitskris, men att man delar den med många andra såväl nationellt som internationellt. Micael Glennfalk menade att turbulensen pågått en längre tid.

– Både jag och Carolina (Leijonram) hade ambitioner att förändra organisationen strukturellt och organisatioriskt när vi båda var nya. Mycket var djupt eftersatt då och det fanns exempelvis ingen industrimark, vilket Företagarna då krävde. Det har viss betydelse att majoriteterna har växlat samtidigt som SD vuxit på sig. Det har blivit en faktor. Carolina har varit i 14 år och försökt ändra detta. 

De fyra diskuterade även en del kring hur mycket som är ideologi i kommunpolitiken. 

– Generellt sett, om man har en svag politisk ledning, då måste man ha en stark tjänstemannaorganisation och vice versa. Befinner sig man ideologiskt på samma sida, som det var före 2010, så kan politiken styra. Mitt samarbete med Carolina fungerade utmärkt och jag skulle vilja betrakta både henne och vi i majoriteten då som en stark ledning, säger Micael Glennfalk.

Ingela Nilsson Nachtweij ville inte kommentera särskilt mycket från backspegeln, utan ville fokusera på att vara framåtsyftande.

– Tonläget är högt här. Vi har bra media som förmedlar vad som händer, men det förbättrar inte alltid kommunen med det höga tonläget. Vi behöver mindre käbbel och mer samarbete framåt.

"Dräneras på energi"

Moderatorn Anders Axklo frågade de fyra vad som är viktigast under de närmaste två åren.

– Både tjänstemannaorganisationen och politiken dräneras på energi som det är nu. Det kommer bli jobbigt att rekrytera till båda. Media har ett ansvar där i att väga vad och hur man ska skriva. Jag är företagare och vet att man jobbar med affärsplaner i företag, med verksamhetsplaner i föreningslivet och med budgetar politiskt. Det jag kan sakna är en verksamhetsplan i politiken. Det här vill vi ska ske ungefär och då inte bara klyschor om att alla ska må bra. Vi har också en överadministration, inte minst inom skolan. Där måste man ha tillit till tjänstemannen vid stora tag, säger Micael Glennfalk och kommer in på folkomröstningen skolorna från 2015.

– Vi kanske inte skulle ha följt folkomröstningen. Då tyckte jag att det var tvunget att respektera, men den kanske inte borde ha respekterats. Man måste vara beredd att satsa sitt eget skinn. 

Det tidigare moderata kommunalrådet tycker det är bra att man nu ska satsa på ett förordnande för en ny kommundirektör.

– Majoriteten är på rätt väg. Jag skulle också vilja se att man tillsätter ekonomer som kan lägga till de ekonomiska aspekterna på alla beslut. 

Nilsson Nachtweij menar att man behöver göra som Örebro gjort, alltså "Glo och sno", framåt.

– Man behöver definiera problemen, genomföra och lösa saker. Man behöver titta sig omkring. Ibland är det som att vi är i en bubbla i Vimmerby. I början av ett år har man massa med pengar, så det är organisation och styrning som är problemet. Man behöver titta på vad vi gör som vi inte behöver göra. Vad är onödigt? Tillsätt en kriskommission med den kompetensen och det är akut med en ledare som kan lösa det. 

"Släppt handlingsförlamningen"

Lars Johansson fick sedan lägga ut texten kring både kort- och långsiktiga åtgärder. 

– Det är inget att hymla med att vi inte var överens i majoriteten. Nu är vi det och det är positivt. Vi har en samsyn kring strukturen och det kommer bli mycket tydligare. Vi vill börja bygga på en ny förvaltning, struktur och kultur inte minst. Det har varit mycket så i kommunen att man vaktar på sina egna intressen och det problemet kvarstår. Nu vill bygga de här strukturerna och jag är emot stora, kraftiga förändringar snabbt. Vi försöker förändra stegvis och i dialog. 

Ola Hammarbäck menade att budgetföljsamheten är ett bekymmer. 

– Det kan jag förstå om företagare ifrågasätter, men samtidigt kan man inte säga till ett barn som far illa och ska omhändertas att pengarna är slut. Vi har vissa lagstadgade saker vi inte kan komma ifrån. Jag tror vi behöver lyssna på de kommuner som lyckats bäst inom varje område. 

Att sparka kommundirektören gjordes för att det behövs ett tydligare politiskt ledarskap, säger Lars Johansson. 

– Den senaste månaden har vi släppt handlingsförlamningen och nu gäller det att fortsätta.

Ny budgetmodell

Micael Glennfalk tror inte att man kommer lösa det här under 2025. 

– Förhoppningsvis har vi stabilitet till nästa val. Jag tror vi måste, som Ingela säger, ta in folk utifrån, hantera det här från ett vitt papper och börja om. Vad måste vi göra och vad måste vi inte göra? 

Lars Johansson betonade då att man har en ny budgetmodell.

– Det är ingen expertgrupp, men det grundas från SKR (Sveriges kommuner och regioner) och utgår från standardkostnaderna. Där har vi alla jämförelser och det är ett rejält underlag. Men det har också lett till krisen vi sitter i nu. Kommunstyrelseförvaltningen är inte med i prislappsmodellen, fick lycka mycket pengar som tidigare men ändå haft önskningar.

Situationen på samhällsbyggnadsavdelningen, där ett flertal chefer sagt upp sig och det riktats hård kritik mot chefen Klas Svensson, lyftes också upp. Moderatorn Anders Axklo kallade det för "fullständigt kaos". 

– Det är uppenbarligen inte välfungerande när så många slutar. Det är en prioriterad fråga, men det är inte helt lättlöst. Det handlar om det jag sa från början, man måste ha roller och inte personer som sköter sina uppdrag. Nu har det blivit konflikter i stället, säger Lars Johansson (V).

Micael Glennfalk tror däremot att det hela är överdrivet.

– Jag har positiv erfarenhet av både kommundirektören och samhällsbyggnadschefen och mindre positiva erfarenheter av några som köpts ut, säger Glennfalk och hänvisar till att han bygger mycket i sina privata verksamheter. 

– Mex-ingenjören ville följa med Horste (Andreas) till Västervik och jag tror inte på mediabilden. Samhällsbyggnad har fungerat bra och jag har inga som helst klagomål. 

Vill se över antalet anställda

Politikerna, och ex-politikerna, fick också blicka framåt. Ingela Nilsson Nachtweij sa bland annat att hon hade velat se en samlingsregering.

– Ju fler som bidrar och förbättrar kommunen desto bättre blir det i slutändan. Nu vilar ett tungt ansvar på Lars (Johansson) och Peter (Karlsson) att bädda ordentligt för en ny KSO som väljs av S och som får hjälp i att klara sitt uppdrag. Sedan måste den politiska ledningen vara stark och jobba nära en interim kommundirektör. Jag hoppas på mer samarbete och även med företagare som hjälper till. 

Lars Johansson var inte för ett samstyre.

– Det kan låta bra, men ska sex partier hålla sams? Det blir svårt för alla att vara överens och vem ska man då rösta på? Det måste finnas alternativ för väljarna på valdagen. 

Micael Glennfalk tryckte på att man måste titta närmare på de två stora nämnderna. 

– Det är rektorer, assistenter och intendenter. Vi har en stor skolorganisation och där måste man gå in och hamna i balans med övriga kommuner. Att rekrytera nytt folk blir svårt eftersom politiken är så hårt åtgången i media och av svansen på sociala medier. Jag tror vi behöver fler heltidsanställda politiker på nämndsnivå och oppositionen. Vi måste bort från tankesättet att tjänstemannasidan får kosta men inte politiken. 

Ingela Nilsson Nachtweij ville också att man ska se över antalet anställda i kommunen mer grundligt.

– Det har skenat och vi har strateger, administratörer, samordnare och kommunikatörer. Det är obegripligt utifrån. Man behöver ta fram det vita papperet och få till högsta möjliga kvalitet till minsta möjliga kostnad. Där behövs samarbete och politik som hjälps åt. Vi befinner oss också i en situation, där många anställda går till sitt jobb varje dag i stadshuset och är skitduktiga på det man gör. Dessa behöver mer arbetsglädje och uppskattning. 

Inga frågor från publiken

Moderatorn Anders Axklo öppnade sedan upp för frågor från publiken, men det var ingen som ville ställa någon. Han frågade då om kommunen har en kommunikationschef anställd. 

– Har den haft tjänstledigt i höst? Så ser det ut. Arbetet har varit under all kritik. En av de ledande tidningarna på orten får inga kommentarer och inga svar. Tala om vad ni håller på med – då hade ni inte haft någon kris, dundrade moderatorn och sa att han höll med den ledare Vimmerby Tidning publicerade i förra veckan.

Lars Johansson ville bemöta detta. 

– Vimmerby Tidning var inte nöjda med att vi hänvisade till att politikerna skulle svara. Men många anställda var chockade och visste inte vad de skulle svara. Vi hade också en presskonferens för sent enligt dem, men beslutet fattades först på tisdagseftermiddagen och att ge några kommentarer eller svar innan beslutet är inte rimligt. Jag håller med om att det inte är bra att kommunikationschefen inte varit tillgänglig.

Vill du läsa mer om vad som sades under panelsamtalet? HÄR hittar du i princip varje ord som sades. Noterades från moderatorn Anders Axklo gjordes att ex-kommundirektören Carolina Leijonram bjudits in men avböjt medverkan.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: