Det har ofta blivit ett högt tonläge när Vimmerby kommuns politik diskuterats i sociala medier de senaste åren. Skolfrågan har i flera vändor varit en het potatis som engagerat och väckt känslor. Den senaste tidens turbulens kring kommundirektören, majoriteten som sprack och en ekonomi körd i botten har om möjligt väckt ännu mer känslor, och många har vädrat sina åsikter i kommentarsfält i sociala medier. För kommunanställda, och särskilt för de tjänstemän som arbetar i Stadshuset har det gått så långt att flera menar att de nu undviker att berätta för folk var de arbetar.
– Jag trivs på mitt jobb, det är inte det. Men vi i Stadshuset ses som någon form av idioter, det uttrycket har man sett i kommentarsfälten, och så tycker man att alla här i huset borde sparkas, berättar en anställd som vår tidning har pratat med. På grund av den hätska stämningen vill personen inte gå ut med sitt namn.
– Man skyltar inte med att man jobbar här, för man vill inte hamna i jobbiga diskussioner. Vi kan ju inte heller riktigt säga vår åsikt, och man vill inte ha den hatstormen mot sig.
Är det fler som känner så här?
– Ja, vi pratar mycket om det och tycker att det har spårat ur ganska ordentligt på sociala medier. Man säger inte överallt att man jobbar här. Inte i nya sammanhang där man inte är trygg.
Har du fått ta jobbiga diskussioner?
– Jag har faktiskt inte fått det, men det är för att jag ligger ganska lågt. Många frågar ”hur har ni det i Stadshuset?” och, ja, vad ska man svara på det? Jag är lojal mot min arbetsgivare och tänker inte uttrycka några åsikter åt något håll egentligen. Vimmerby kommun är min arbetsgivare och vad jag tycker eller inte tycker kan jag hålla för mig själv. Det är inte relevant. Samtidigt förstår jag att folk har åsikter, och att allt det här väcker mycket känslor. Som kommunanställd är man lojal, men jag är även skattebetalare, och som en sådan har jag många gånger blivit upprörd när jag tycker att pengar har använts skevt.
Vad har du reagerat mest över i kommentarsfälten?
– Mest generaliserandet. När Leijonram fick gå så skrev folk ”en idiot mindre i Stadshuset” och liknande. Att alla vi som jobbar här är idioter. Och när en chef gick ut och sa vad han tyckte i en artikel så skrev folk att han också borde sparkas, att han inte fyller någon funktion och inte behöver vara kvar. Då reagerar man också på okunskapen. De som sitter och kommenterar vet inte tillräckligt mycket för att sitta och kommentera helt enkelt. Jag önskar att man kunde tänka till lite. Vad man än tycker om kommunens ekonomi, och hur pengarna används eller hur lönerna ser ut så måste man komma ihåg att det är människor med tankar, känslor och familjer som det handlar om. Man kan inte sitta och skriva precis vad som helst.
Som exempel ger personen intervjun som Dagens Vimmerby gjorde med kommunens kommunikationschef Simon Roth efter att det blivit känt att Carolina Leijonram fick gå från sin tjänst.
– Vi har ju yttrandefrihet. Intervjun med kommunikationschefen blev ju lite kontroversiell, men han har rätt att uttrycka det han gjorde. Det betyder inte att han ska få sparken. Som kollega blir man ledsen när folk skriver sådana saker som de gjorde i kommentarsfältet då. Det blir personligt för oss.
När det gäller sport och skandaler som inte har med politik eller kommunen att göra verkar det finnas en större förståelse från allmänheten, menar hen.
– När det pratas om Stadshuset och chefer så blir det direkt hätsk stämning, men när det visar sig att en hockeyspelare misstänks för att ha varit ute och tagit droger så är det fullt av hjärtan i kommentarsfältet. ”Alla kan göra fel, vi måste ge en andra chans”, skriver folk då. För oss blev det jättekonstigt. Leijonram och cheferna här är också människor, men det verkar finnas en helt annan förståelse för att någon tar droger. Det tycker jag är konstigt.
Politiker i kommentarsfälten
Att politiker ger sig in i diskussioner i kommentarsfälten är också något som personen vänder sig emot.
– Jag tycker inte det är lämpligt att man som politiker sitter och har diskussioner mot varandra i kommentarsfält. Kanske inte heller att man bemöter kritik i kommentarsfält, för personerna som skriver där är inte öppna för det. Det är inte rätt forum. Jag menar, någon kallade Carolina Leijonram för ”Leijonröv”. Vad är det för nivå?
Personen efterlyser tydligare svar från kommunen på medias frågor.
– Ibland tycker jag att kommunen kunde bemöta vissa saker bättre, och inte bara säga ”vi har inga kommentarer”, eller ”Vi kan inte gå in på enskilda ärenden”. Ofta kan man säga mycket mer generellt.
Tror du att det skulle kunna lugna ner den hätska stämningen?
– Ja, jag tror det. För det blir så många frågetecken som aldrig får några svar. Framför allt politikerna kunde tala mer klarspråk i stället för i gåtor. Folk undrar och vill ha svar. Kanske kunde man öppna någon form av väg för medborgarna att ställa frågor och få svar på dem också. Det finns så otroligt många frågor men ganska få svar. Kan man inte svara så kan man förklara att det inte finns svar i nuläget, men jag tror att man kan svara mycket mer än vad man har gjort och lugna folk på det sättet.
Personen vi pratar med är noga att påpeka att hen tycker att granskningen som media gjort av både den före detta kommundirektören och kommunen i stort varit bra, men hen tycker att det ändå funnits en ton i nyhetsartiklar som gjort att en hätsk stämning piskats upp i kommentarsfälten.
– Det har blivit väldigt, väldigt hätsk stämning, och ibland tycker jag att det har haft med tonen i själva artikeln att göra.
Tycker du att vi i media borde agerat annorlunda på något sätt?
– Jag tycker absolut att ni ska granska och skriva om det. Helt klart, det är ert jobb. Men jag tycker att det känts vinklat ibland. Kanske särskilt det som Jakob (Karlsson, ansvarig utgivare på Dagens Vimmerby, reds. anm.) skrivit om Carolina Leijonram. Det verkar som att han har något personligt emot henne, och då är frågan – skriver han för Dagens Vimmerby eller som skattebetalare? I en krönika kan man ju skriva så, men i en artikel så ska man vara objektiv. Jag tycker det har känts ganska tydligt att han har haft något emot henne och som sagt så tror jag att det spär på och sätter tonen i kommentarsfälten. Men absolut ska det granskas. Och ni får gärna granska ännu mer. Jag tror det finns mycket att gräva fram som inte kommit upp till ytan och det vill man som skattebetalare veta.
Det rådande debattklimatet kan göra det svårt att rekrytera till kommunens tjänster, menar personen.
– Man ska inte behöva må dåligt för att man engagerar sig eller jobbar med något visst. Man kan tycka vad man vill om Leijonram, men när hon går ut och säger att det hon inte kommer sakna är alla hot och allt hat är det skrämmande. Det gör ju också så att det blir svårt att få folk att engagera sig, vill man göra något så behöver man ha i åtanke att man kan komma att bli hårt ansatt.
– Jag tror att det kommer bli bra i kommunen, men det kommer ta tid. Inget görs över en natt, och jag tror att det är något man också måste tänka på innan man kommenterar. Det finns jättemånga idéer att man ska göra si eller så, men det tar tid. Det här har varit problem i flera år, och man vänder inte det bara så där.