Lars Johansson (V) delar inte fackförbundens oro.
Foto: Arkivbild
Den planerade organisationsförändringen vållade stor debatt under senhösten i Vimmerby kommun. Majoriteten sprack bland annat utifrån det och när den nygamla majoriteten ombildades var det första beskedet att organisationsförändringen skrotades.
I början av december fick sedan kommundirektören Carolina Leijonram sparken av de ledande politikerna.
I mitten av december lämnade Vision, Kommunal och Sveriges lärare in en gemensam skrivelse angående en oro som de tre fackförbunden känner. Synpunkten gällde den avbrutna organisationsförändringen inom kommunstyrelseförvaltningen.
Det handlade främst om den sjätte punkten av de tolv punkter som togs i samband med budgetbeslutet inför 2025. Punkten handlar om centralisering av administrativa funktioner och var en punkt som en tilltänkt biträdande kommundirektör skulle ansvara för.
Fackförbundens gemensamma oro handlar om vad det här kommer innebära samt hur och vem som ska utföra dessa uppgifter. De ville också veta hur förutsättningarna för att planen ska lyckas utifrån att organisationsförändringen är borttagen och hur medarbetarna i kommunen kommer påverkas.
"Inte tidssatt"
Kommunstyrelsen lämnade ett svar till fackförbunden på sitt senaste sammanträde, men det var endast den rödgröna majoriteten som ställde sig bakom svaret.
I det skriver man bland annat att budgetbeslutet inte var avhängigt några organisatoriska förändringar och att det inte var något som diskuterades i samband med beslutet.
Ansvaret för genomförandet av punkt sex hamnar i stället direkt på kommundirektören och i övrigt påverkar inte den uteblivna förändringen av organisationen alls hur man ska gå vidare med punkterna, menar majoriteten.
"Vi vill betona att uppdrag sex, centralisering av administrativa funktioner, inte är tidssatt och att det i diskussionerna om detta under 2024 alltid varit uttalat att det är ett långsiktigt inriktningsuppdrag. Det ska ske med förnuft och successivt. Det är en fråga för hela organisationen, där vi måste ha tid att hitta samsyn. Varken att inriktningsuppdraget ges eller dess framgång hänger på en enskild person eller post, utan är en fråga om hur vi över tid formar organisationen", svarar kommunstyrelsen.
"Delar inte oron"
Majoriteten menar att ett byte av kommundirektör påverkar genom att vissa av uppdragen kortsiktigt hamnar på paus, men att den långsiktiga inriktningen ligger fast.
"Vår absoluta målsättning är att våra medarbetare kommer att påverkas positivt av de förändringar som de tolv uppdragen pekar ut", skriver man i svaret.
Oppositionen valde som sagt att inte delta i svaret från kommunstyrelsen.
– Kortfatatt kan man säga att vi inte delar den här oron riktigt. Vi fattade tolv punkter och budget med den nuvarande organisationen. Då såg organisationen ut så här och det är inga förändringar. Ansvaret hamnar på kommundirektör och i det här fallet nu blir det på ställföreträdande kommundirektör, säger Lars Johansson (V).
Efter att Leijonram tvingades bort står kommunen utan kommundirektör. En tillförordnad ska tillträda, men det har skett viss försening. Under tiden hamnar frågorna hos HR-chefen Marie Halldén, som är ställföreträdande kommundirektör.
– Vi ser ingen dramatik i det här. Det är ett långsiktigt inriktningsbeslut, punkterna ändras inte och vi fortsätter jobba med det, säger Johansson.
De tolv punkterna från i höstas.
* Kommunstyrelsen har det yttersta ansvaret och uppföljningen kommer att intensifieras. Stor vikt kommer att läggas på budgetdisciplin.
* Minskning av kommunens lokalytor. Utför översyn av alla kommunens lokaler, inklusive förskola, grundskola, gymnasiet och kulturskolan, för att identifiera möjligheter till minskad lokalyta och kostnadsbesparingar. Undersök om annan verksamhet kan flyttas in i befintliga lokaler för att maximera användningen.
* Uppdatera översynen av antalet förskolor och skolor i kommunen baserat på befolkningsprognosen från SCB. Detta utifrån kriterier för att långsiktigt optimera användningen av resurser och lokaler.
* Effektivisering av socialnämndens bemanning. Utför tillsammans med personalen en analys av bemanningen inom socialnämndens verksamhetsområde. Målet är att minska sjuktalen, förbättra schemaläggningen och bättre resursanvändning.
* Minska kostnader för individ- och familjeomsorg. Utvärdera nuvarande kostnader för placeringar inom individ- och familjeomsorgen och öka användningen av mindre kostsamma stödformer, såsom öppenvård och familjehem.
* Centralisering av administrativa funktioner. Genomför en samlad översyn och centralisering av kommunens administrativa funktioner inklusive HR, ekonomi, och kommunikation, för att öka effektiviteten och minska den gemensamma kostnaden. Inklusive kommunala bolag.
* Inför och främja "Digitalt först" som en ledande strategi i hela kommunen. Säkerställ att alla digitala verktyg och processer som implementeras är testade och fungerar effektivt i samarbete med Itsam.
* Effektivisering av kost, lokalvård och fastighetsförvaltning. Samverka över förvaltnings- och bolagsgränser för att effektivisera kost, lokalvård och fastighetsfrågor med fokus på ett helhetsperspektiv och kostnadsbesparingar. Här riktar vi uppdrag om att avveckla öppna matsalar. Inriktningen ska vara sammanhållen hantering av varm mat i samtliga verksamheter.
* Revidering av "riv- och säljlistan" för lokaler. Ge kommunstyrelseförvaltningen i uppdrag att uppdatera och presentera en ny "riv- och säljlista" för kommunens fastigheter och lokaler, med fokus på att avyttra onödiga tillgångar och minska driftkostnader.
* Utöka samverkansområden med andra kommuner. Utforska och utöka möjligheter för samverkan med närliggande kommuner i syfte att dela resurser och minska kostnader inom olika verksamhetsområden.
* Följa upp och rapportera omställningsarbetet. Etablera en tydlig process för uppföljning och rapportering av omställningsarbetet till kommunstyrelsen, inklusive tydliga mål och tidsramar för varje uppdrag. Kommunstyrelsen har det yttersta ansvaret och uppföljning kommer att intensifieras. Stor vikt kommer att läggas på budgetdisciplin. Vi måste se över vår personalorganisation, rätt kompetens på rätt plats. Samtliga anställningar och frisktal ska regelbundet rapporteras till respektive nämnd.
* Stärk samverkan och dialog. Främja en ökad samverkan och dialog mellan kommunens bolag, politisk ledning och förvaltningar för att säkerställa att alla aktörer arbetar mot gemensamma mål och bidrar till omställningsarbetet.