Annons:

Sök
Kommunalrådet:

Kommunstyrelsens ordförande Eva Kindstrand Ströberg (S). Foto: Simon Henriksson

Kommunalrådet: "Ser ut som att vi är på väg åt rätt håll"

Vid senaste fullmäktige gav nämnderna en återrapportering till kommunfullmäktige. En något mer positiv bild än tidigare redovisades.
– Det ser ut som att vi är på väg åt rätt håll, säger kommunstyrelsens ordförande Eva Kindstrand Ströberg (S).

De tre tunga nämnderna – kommunstyrelsen, barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden – gav vid fullmäktiges senaste möte en återrapportering kring sina detaljbudgetar inför fullmäktige.

Kommunfullmäktiges ordförande Leif Larsson poängterade att detta var en rapportering och inte meningen att leda till någon ny budgetdebatt. 

Kommunstyrelsens ordförande Eva Kindstrand Ströberg (S) inledde med att redogöra för kommunstyrelsens detaljbudget. Kommunen budgerar med att tappa ytterligare invånare under det här året. Vid utgången av 2021 hade kommunen 15 578 invånare. Nu budgeterar man med en folkmängd på 15 386 personer. 

Verksamheten väntas kosta cirka 1,2 miljarder och ungefär lika mycket får kommunen in i skatter och statsbidrag. Ett resultat på tolv miljoner kronor ska det bli i år. 

– Det är ett blygsamt resultat men det är ändå ett plus. Det är inte bara en känsla, utan framåt ser det ut som att vi är på rätt väg. Vi är försiktigt optimistiska inför framtiden, säger hon.

Investeringar på 56 miljoner

Kommunstyrelsens fick 9,9 miljoner i prioriteringsutrymme. 4,1 miljoner har lagts på central förvaltning, 3,5 miljoner kronor till samhällsbyggnadsavdelningen, 2,1 miljoner till finansen och 115 000 kronor på utvecklingsavdelningen. 

– 1,5 miljoner läggs på oförutsedda medel och det handlar om att flytta ekonomisystem till ny server, 400 000 kronor till nytt bibliotekssystem och kvar i potten just nu finns 700 000 kronor. 

Investeringsbudgeten ligger på 56 miljoner kronor. 

– Dessa ska vara egenfinansierade hela vägen. 

32,6 miljoner ska gå till verksamhetslokaler, 10,6 till inventarier och cirka tio miljoner på investeringar som rör infrastruktur.

– Nästan 54 av de här 56 miljonerna ligger på samhällsbyggnad. 

Nedlagd skola ger pengar

Barn- och utbildningsnämnden har en budgetram på drygt 400 miljoner kronor och fick drygt 18 miljoner till prioriteringar. Av dessa placerades knappt tolv miljoner kronor på gymnasiet och 5,7 miljoner kronor på Vuxenutbildningen. 

– Vi har lagt budgeten efter hur verkligheten ser ut. Där vi haft de största svårigheterna har vi lagt merparten av pengarna. Där vi har klarat budget med råge har vi kunnat plocka bort, säger Lars Sandberg (C), ordförande i nämnden. 

Prognosen inför året var att nämnden skulle gå 2,3 miljoner kronor över budget.

– Men det är under förusättning att vi inte gör någonting. Vi har redan beslutat om en del åtgärder och det gör ett litet plus. 

Bland annat väntas avvecklingen av Brännebro skola ge mellan 2,0 och 2,8 miljoner kronor. Tre tjänster har man tagit bort inom Vuxenutbildningen och Campus vilket ger 1,5 miljoner kronor. 

– Vi har en liten passus om att många elever behöver stöd och i sådana fall kommer det öka på kostnaden. Vi ser också att LIU-satsningen kan påverka de interkommunala ersättningarna i positiv bemärkelse. Vi vet att 50 visat intresse för LIU-hockey. 

Pensionskostnaderna sjunker

Eva Berglund (S) gav också en redogörelse för socialnämnden, där hon är ordförande. 

– Vi blev lite skrämda när vi fick summan enligt prislappsmodellen och undrade hur det här skulle kunna funka. 

Under fjolåret lyckades individ- och familjeomsorgen jobba bort cirka elva miljoner i kostnader.

– Man har kunnat låta barn och ungdomar gå tillbaka till sin familj. 

Pensionskostnaderna ser ut att sjunka med 13,5 miljoner kronor det här året. 

– Vi har också gjort en del förändringar. Vi har tagit bort en chef och en handläggare på AMI (enheten för arbete och integration) och det är dels på grund av statliga direktiv. Det är privata som ska ha ansvaret och vi har inte någon invandring i kommunen. Vi har tagit bort en anhörigkonsulent och det renderar 2,6 miljoner kronor i besparing. 

"Andra siffror"

En ekonomtjänst har också tagits bort, vilket ger 670 000 kronor.

– Vi har även minskat bemanning inom vård- och omsorgsboende på grund av den förändrade mathanteringen. Det ger 2,1 miljoner och det har varit extra förstärkning på avdelningarna just för maten. 

Satsningar på digitaliseringar ligger på 670 000 kronor.

– Vi kommer behöva betydligt mer digitalt framöver om vi ska klara verksamheten. Vi kommer inte att få tag på personal för att klara verksamheten i framtiden. 

875 000 kronor läggs som en förstärkning på barnplaceringar och 100 000 kronor läggs på våld i nära relation.

– Det här ger oss en nollbudget, inget överskott och inget underskott. Men jag kan väl säga att när vi kommer till bokslut så kommer jag med andra siffror. 

Ingen av fullmäktigeledamöterna hade några frågor. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: