Efter valet 2022 bildades en ny majoritet i Region Kalmar län. För första gången samarbetar Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet.
Liknande utfall har vi därefter sett i flera kommuner.
Drygt halvvägs in i mandatperioden samlades i början av veckan företrädare för de tre partierna för en tvådagarskonferens på Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby.
– Det är lite halvtid och vi vill titta på vart vi är på väg, hur det har gått och vad vi har varit med om. När vi gick ur pandemin tänkte vi "gud, vad skönt" och att det skulle bli en normal lunk igen. Så har det inte blivit. Vi har en utmanande ekonomi och det har funnits saker av stor dignitet att hantera hela tiden, säger regionstyrelsens ordförande Angelica Katsanidou (S).
När den här majoriteten bildades tog man sex fokusområden. Det handlar om ekonomi, tillgänglighet, nära vård, medarbetarna, den gröna omställningen och att hela länet ska leva och utvecklas.
– Det finns med i vår regionplan och vi kommer ha det som fokus till mandatperiodens slut.
Är ni nöjda med vad ni har åstadkommit?
– Nöjd kan man aldrig bli, inte klar heller. Det uppstår hela tiden nya situationer och nya utmaningar, men jag skulle säga att vi är på rätt väg. Jämför vi med andra kompisar i landet, så görs här en massa bra saker. Vi har en otrolig fördel i att vara en liten region i det fallet. Det är korta vägar mellan oss, kommuner och civilsamhälle.
– Hälso- och sjukvård och utveckling av länet är lite närmare varandra här än i en storregion. Det är en fördel. Vi vet att man inom hälso- och sjukvården tittar på hur utvecklingen på orten skulle se ut utan hälso- och sjukvården och det är en styrka i vårt län, säger regionrådet Karin Helmersson (C).
"Vill inte ha kissa i byxan-effekt"
Totalt var det ett 50-tal, mestadels politiker men även några tunga tjänstepersoner, som samlades för möten på ALV. Populär raggmunkslunch på dagen och nattsömn i ALV:s stugor därefter.
– Det är många fritidspolitiker med här och vi vill ha inspel. Det är inte bara vi som råkar sitta på funktionerna som styr politiken och riktlinjerna. Vi redovisar hur långt vi tycker att vi har kommit och vad vi behöver fortsätta med. Sedan tar vi in det här, bearbetar det och går sedan tillbaka till gruppen och säger vad vi tog ut som konkreta förslag. Någon gång i maj är vi färdiga med detta och kan säga vad det blev för riktlinjer. Det är de här riktlinjerna som ligger till grund för den sista budgeten vi tar innan valet, säger regionrådet Lena Granath (V).
Är läget lika utmanande som för ett år sedan?
– Vi gick in i 2024 med ett prognostiserat underskott på drygt 400 miljoner kronor. När vi är framme vid bokslut är underskottet 35 miljoner. Det har hänt mycket i verksamheterna, men vi har valt att göra det här långsiktigt och hållbart. Vi vill inte ha en "kissa i byxan"-effekt, där det kan verka bra nu men vara dåligt på sikt. Det är ett helt annat angreppssätt, säger Angelica Katsanidou.
Demografin ett växande problem
Den demografiska utvecklingen – och utmaningen – som länet delar med många andra är något politikerna oroar sig över.
– Vi har jobbat hårt med ekonomin och omställningen av vården, men vi ser befolkningssiffrorna. Det kommer påverka hela länet, oss på regionen och länets alla kommuner mycket. Vi måste ha stort fokus på det här och det finns beräkningar på att vi kommer minska med 4 000 invånare till 2035 enligt SCB. Det är jättemycket skattemedel och vi behöver fokusera på nya arbetssätt för att kunna upprätthålla den hälso- och sjukvård vi har i dag, säger Karin Helmersson.
Hur angriper ni befolkningstappet?
– Det som blir tydligt är att länet har så många olika behov. Vi kan inte ha en modell för Kalmar län eftersom vi har inlandet, norra länet och södra länet. Vi måste titta på förutsättningarna lokalt. Vi har projekt ihop med bland annat Östergötland vad gäller norra länet. Vi behöver se förutsättningarna mer i de olika delarna av länet och det handlar om utbildningsnivå, folkhälsa och vi behöver marknadsföra länet givetvis. Vi måste även inge hopp i att utvecklas på en liten ort och att det går att jobba hemifrån vissa dagar i vissa yrken och att man inte behöver flytta till storstan. Det behöver vi utveckla ännu mer, säger Karin Helmersson.
Angelica Katsanidou säger att politikerna har ett stort ansvar att inte trycka på kring oron.
– Många känner nog en oro för hur det ska gå framåt, om man ska skaffa barn och så vidare. Vi behöver föra ihop människor snarare än att öka klyftorna ännu mer.
Befolkningstappet påverkar även hälso- och sjukvården.
– Hur fortsätter vi arbeta för att vara en av Sveriges bästa arbetsplatser? Det handlar inte bara om att rekrytera fler eller nya medarbetare, för med den demografiska utvecklingen finns de inte. Därför har vi ett oerhört stort fokus på bättre arbetsmiljö och att vidareutveckla befintliga med karriärmodeller och utbildningsinsatser. Vi har även ett riktat arbete mot yngre invånare som sker tillsammans med kommunerna inom högstadiet. Vi vill även behålla våra äldre också som vill arbeta efter pensionsåldern, säger Lena Granath.