Centerpartiet vill bli ett majoritetsparti igen i Vimmerby kommun. Men partiets förstanamn kandiderar till riksdagen – och vad som händer om hon väljs in där vill de inte avslöja.
– Vi har en plan för det, säger Peter Karlsson (C).
Ingela Nilsson Nachtweij har varit Centerpartiets ledande politiker under flera år. I vintras kom beskedet att hon kandiderar till riksdagen – och mycket har talat för att partiets chanser att två mandat i Kalmar län är stora.
Ändå står Nilsson Nachtweij högst på C-listan till valet i Vimmerby kommun.
– Vårt mål är att öka antalet röster, vinna valet och få de viktigaste posterna. Skulle det fantastiska hända att vi får en riksdagskandidat, så har vi en plan för det, säger Leif Larsson (C) och Peter Karlsson (C) om att placera Nilsson Nachtweij högst på listan.
Vad är planen?
– Det får ni se då, det håller vi hemligt. Men ingen är oersättlig.
Karlsson tvåa
Tvåa på listan är rutinerade Peter Karlsson, men att han skulle vara partiets kommunalrådkandidat om Nilsson Nachtweij når riksdagen dementerar de.
– Vi har en arsenal av positioner som ska besättas, det är valberedningen som avgör vem som får vilka positioner efter valet. Det vi kan säga är att det är roligt att det är mycket folk på vår lista, vi vill skapa en folkrörelse och många ska hjälpa till. Det är väldigt roligt att nomineringskommittén jobbat hårt och fått fram en stor lista med bra folk. Det är vi tacksamma för, det är många som vill ställa upp och kandidera.
Om Ingela Nilsson Nachtweij tar sig in i riksdagen är hennes avsikt att fortsätta i kommunpolitiken.
– Absolut, det tänker jag, säger hon.
Leif Larsson:
– Det vore en jättefördel att Ingela Nilsson Nachtweij kommer in och att också ha kvar här henne här. Det vore bra ur båda synvinklarna.
"Fokus på laget"
Partiets stora fokus i samband med att de kommenterade den digra listan till valet med 43 namn är att det handlar om ett lagbygge.
– Det vi fokuserar på är laget och lagbygget, för det behövs ett nytt ledarskap i Vimmerby kommun. Vi vill ha en framträdande roll i det ledarskapet nästa mandatperiod. Vi har ett bra program med en bra politik som kan göra Vimmerby mycket bättre. Vi vill vi bli den bästa landsbygdskommunen, det behöver förändras och stärkas upp. Det är inte bara utifrån skolnedläggningsdebatten, det är inte bara skolorna, det handlar om hela kommunens utveckling.
Inte på många val har Centerpartiet haft en så välfylld lista till kommunfullmäktige.
– Det är jätteroligt, vi var 27 förra valet. Det är ett bra lagbygge, med bra blandning på personer. Det viktiga för oss är att det inte en person som ska sköta kommunen, utan ett helt lag. På vår lista finns olika intressen och kompetenser, säger Peter Karlsson.
Enligt Erik Paulsson behöver dialogen med medborgarna öka.
– Det viktiga är att skapa ett lag som har och kan ha förmågan att styra kommunen med medborgarvänligt. Det behövs färre konflikter och bättre medborgardialog. Det andra har präglat Vimmerby de två senaste mandatperioderna.
Magnus Danlid, som precis som Leif Larsson är tillbaka i kommunpolitiken efter en tids frånvaro, har inte känt igen sig i kommunpolitiken.
– Jag inte varit med i fullmäktige under två perioder och jag känner inte igen mig. Vi var en allians med fyra partier, visst ibland tog det tid, men vi diskuterade och kom fram till lösningar. Man måste se helheten och få till ett annat klimat. Dit vill vi komma tillbaka.
Partiets företrädare trycker mycket på att det krävs ett förändrat ledarskap i kommunen och att dialogen med medborgarna måste öka.
– Ledarskapet behöver präglas av stora öron och en liten mun i stället för stor mun och små öron, säger Leif Larsson.
Majoritet av män
På listan finns ett 20-tal nya namn. En övervägande majoritet av dem är män. Inte ens var tionde är född i ett annat land än Sverige. Medelåldern är under 50 år.
– Det går inte att förneka att vi velat ha fler kvinnor högre upp. Vi välkomnar alla kvinnor, politik är roligt, säger Nilsson Nachtweij.
Jobbar ni aktivt med att få in fler kvinnor?
– Det gör vi – på att få in fler människor. Vi har 43 namn och det är väldigt bra, men det är klart att vi vill se mer mångfald.
Vad tror ni att det beror på att ni fått in så många nya?
– Jag ser flera skäl. Folkomröstningen har gjort nytta, vi har en bra partiledning centralt och en bra politik. Vi hade resan med idéprogrammet, om månggifte och det där, men det fick många att engagera sig igen. Idéprogrammet blev tidigt väl genomarbetat och det idéprogrammet bygger vi vidare på.
Jacob Käll är en av de som valt att engagera sig under den innevarande mandatperioden.
– Många har sett att det är viktigt att engagera sig. Ibland är det som att åsikten är att väljarna ska vara hemma, gå ut när det är val men i övrigt tiga still. Så kan det inte vara och det tror jag har sporrat många, vi måste engagera oss. Det här kan vara vägen.
Leif Larsson, som tidigare var kommunalråd men de senaste åren ägnat all sin tid åt regional politik, säger så här om comebacken:
– Man känner ett ansvar som medborgare, därför väljer jag att engagera mig igen. Jag vill bidra och ha bättre förankring lokalt i mitt regionala arbete. Vimmerby tar inte tillvara på sina förutsättningar, politiken är ett sänke för Vimmerby.
Ska jobba med ungdomsfrågor
Att försöka göra Vimmerby till Sveriges bästa landsbygdskommun blir en valfråga.
– Vi måste ta det på allvar, att vi är en landsbygdskommun. Vi präglas enormt av den urbana normen, att det är storstäderna som gäller. Vi behöver inse att nästan alla kommuner är landsbygdskommuner utom storstäderna. Rapporter visar att unga känner sig mindre delaktiga på landsbygden än i storstäder och det är jätteallvarligt. Att unga känner sig mycket mer delaktiga här, det vore bra att få till det och om vi kunde bli ett föredöme för det, säger Jacob Käll.
Att jobba med ungdomsfrågor kan bli avgörande, tror han.
– Vi kan sticka ut genom att jobba helt annorlunda med ungdomsfrågor, då kan vi närma oss det. Vi måste få de unga att känna att de kan vara delaktiga och att de har lust att vara delaktiga.
Att satsa på landsbygdsfrågor blir inte helt oväntat viktigt för partiet.
– Det går inte att tala om centralisering hela tiden, man måste ha service även för de som inte bor i tätorten, man måste ha skolor och kommunikationer. Vi behöver ta det steget och då behöver vi varandra.
Ingela Nilsson Nachtweij:
– Landet ska inte klyvas mellan stad och land, mellan de som har jobb och inte har jobb. Vi behöver jobba tillsammans. Trygghet i hela landet är en fråga som är väldigt viktig. Nära vård är också en stor fråga, även om det i huvudsak är landstinget, men det är också vår fråga. Hållbar tillväxt, ansvarsfull miljö- och klimatpolitik och är också viktigt.
"Vill se breda överenskommelser"
Vilka Centerpartiet skulle kunna tänka sig att samarbeta med vid en eventuell allians vill de inte kommentera ännu.
– Ingen kan styra en kommun själv, så ödmjuka måste vi vara. Vi vill se breda överenskommelser.
I slutet av februari tar partiet sitt valmanifest och valprogram i samband med årsstämman i Frödinge.
– Vi jobbar givetvis fokuserat med vårt manifest och program och gör det gör vi utifrån det vi satte på stämman i Malmö. Det behövs ett starkt centerparti och det läget vi har nu är jättekul.