Marie Nicholson (M) säger att hennes parti inte kommer stödja Sverigedemokraternas motion.
Sverigedemokraterna vill att ensamkommande vars ålder har skrivits upp ska bli polisanmälda. Det är en motion som inte kommer stöttas av Moderaterna.
– Bidragsfusk är aldrig okej, men vi behöver lägga fokus på rätt saker, säger Marie Nicholson (M).
Socialnämndens vice ordförande, Marie Nicholson, öppnade för att eventuellt polisanmäla de ensamkommande som fått sin ålder uppskriven för en tid sedan. Men partiet kommer inte att driva den linjen.
Oppositionspartiet Sverigedemokraterna har lämnat in både en interpellation och motion om att just göra det.
– Principen är densamma som förut, bidragsfuskar man ska det anmälas. Men vi kommer inte backa SD:s motion och det är för att vi vill fokusera på det vi tycker är viktigt och det är hur man får in dessa personer och alla nyanlända i riktiga arbeten, så att de kan tjäna egna pengar, betala skatt och på så sätt betala tillbaka till samhället. Då hamnar vi på plus på att människor har kommit hit. Det här lägger fokus på fel saker, så därför kommer vi inte stödja SD, säger Marie Nicholson (M).
Är ni samstämmiga i den moderata gruppen?
– Vi har tagit upp det i gruppen och jag tycker att vi är samstämmiga. Bidragsfusk är aldrig okej, men vi måste lägga fokus på rätt saker.
"Då kommer människor att fuska"
Marie Nicholson är inte förvånad över att det är 21 ensamkommande som fått sin ålder uppskriven.
– Vi visste att det var motsvarande som i resten av Sverige och då är det så många. Vi vet också att det är många som har lämnat våra boenden, så jag är inte förvånad.
Eva Berglund säger att hon kan ha förståelse för att man uppger en lägre ålder, hur ser du på det?
– Problemet är att när ett system är byggt så att det är lätt att fuska, då kommer människor att fuska. Men jag skulle inte kunna göra det för jag anser mig vara en moralisk människa och det tror jag att Eva är också. Men det ligger annat i den här frågan, det är många som faktiskt inte är medvetna om hur gamla de är och jag tror inte att det alltid handlar om medvetet fusk. Dock har Sverige som nation varit naiva, men vi har blivit bättre och vi var tvungna att bli bättre. Ålderbestämningen är en del i det. Vi kan inte vara så generösa som vi har varit.
Hur ser du på att ålderbedömningen får kritik från flera håll?
– Det finns röster åt båda håll. Som jag förstått det blir det en åldersbestämning först vid misstanke och det är inte något som bara kommer. Det kan handla om att man blev lämnat olika uppgifter eller fysiskt ser äldre ut till exempel. Sedan så kan det slå, visst, det kan det göra.
Säg att ditt barn var 19 år, att det inte fanns någon framtid i Sverige och du visste att hen kunde få skydd i Afghanistan – hade inte du försökt få iväg ditt barn dit och fått det att säga att det var under 18 år om det gjorde det enklare att undkomma avvisning?
– Jag skulle vilja säga nej, men det är omöjligt att säga. Jag tror inte man kan sätta sig in i det och jag hoppas att jag aldrig behöver befinna mig i den situationen.