Annons:

Sök

Annons:

Vågen av ensamkommande barn över – ”Löst det jätteväl”

Socialnämnden är nöjd med sitt mottagande av ensamkommande barn. Här en bild från när boendet i Locknevi arrangerade öppet hus. Foto:

Vågen av ensamkommande barn över – ”Löst det jätteväl”

Precis som många andra kommuner tvingades Vimmerby till en rad panikåtgärder när mängder ensamkommande barn placerades i kommunen. Nu har Vimmerby stängt boende efter boende – och från och med mitten av mars har man bara ett kvar.
– Vad vi kan se och så som världen ser ut så är vågen av ensamkommande barn över, säger Marie Nicholson (M), vice ordförande i socialnämnden.

Annons:

När trycket var som hårdast öppnade Vimmerby kommun en avdelning på äldreboendet Vimarhaga för ensamkommande flyktingbarn. Tre barn bodde i de små lägenheterna som byggts för en person.

I går, tre år senare, tog socialnämnden beslut om att avveckla ytterligare ett av kommunens boenden. Södra Villan i Södra Vi stängs i mitten av mars.

Skälet är förstås att landets mottagande av ensamkommande barn minskat drastiskt under den senaste tiden.

För kommunen har anpassningen efter de nya förutsättningarna varit lyckosam, åtminstone logistiskt.

– Eftersom vi haft all verksamhet inom våra egna lokaler så har vi kunnat göra omställningen rätt snabbt. För personalen har vi hittat andra tjänster eftersom det finns behov i andra verksamheter. Ingen medarbetare påverkas av stängningen i Södra Vi, säger Eva Berglund (S), ordförande i nämnden. 

 "Haft fantastiska medarbetare"

Socialnämnden är belåten över kommunens mottagande av de ensamkommande.

– Vi har haft fantastiska medarbetare som lyckats balansera verksamheten. Många av barnen är traumatiserade när de kommer och har mycket bekymmer, men vi har lyckats klara av det på det bästa sättet, menar Nicholson. 

Berglund: 

– Vimarhem och vi själva har skött det snyggt och professionellt och ungdomarna har ställt upp och det har fungerat bra. När vi öppnade Vimarhaga kände vi att vi behandlade dem som stapelvaror, men det löste sig tack vare personalen. Det hade kunnat gå åt skogen.

 Tjänat många miljoner

Ekonomiskt har kommunen tjänat många miljoner på statens mottagande av ensamkommande. Intäkterna från Migrationsverket har varit betydligt högre än utgifterna för verksamheten.

– För socialnämnden har det varit mycket bra ekonomiskt, och vi har kunnat finansiera en del underskott med överskottet från den här verksamheten. Det försvinner nu och exakt hur det påverkar kommer synas nästa år, säger Marie Nicholson. 

Preliminärt gick socialnämnden 2,5 miljoner back ifjol. Redan nu flaggar man för nytt underskott 2018.

– Jag kan inte tänka mig annat. Vi får dessutom fler brukare och kommer behöva mer pengar, konstaterar Marie Nicholson.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: