Annons:

Sök

Annons:

Här är Centerpartiets viktigaste frågor i höstens val

Karin Helmersson, Anders Åkesson och Ingela Nilsson Nachtweij presenterade Centerpartiets valmanifest inför det kommande valet i Hultsfred under fredagen. Foto: Ossian Mathiasson

Här är Centerpartiets viktigaste frågor i höstens val

Centerpartiet i Kalmar län har presenterat partiets viktigaste frågor i valet 2018. De har utgått från tre huvudspår i valmanifestet som handlar om trygghet, klyvning och hållbarhet.
– När vi har gjort vår opinionsundersökning säger 90 procent att Kalmar läns röst hörs för lite i riksdagen, säger Anders Åkesson (C).

Annons:

Under fredagsförmiddagen kom Anders Åkesson, Ingela Nilsson Nachtweij och Karin Helmersson, tre av Centerpartiets toppkandidater till riksdagen, till Hultsfred för att berätta mer om vad de specifikt tänker driva för frågor, vilka frågor de anser extra viktiga och vilka frågorna som väljarna ser som hetast. 

De har gjort en opinionsundersökning med totalt 807 länsbor som har fått säga sitt i en rad olika frågor. 

Tre huvudspår i valmanifestet

De vill att Kalmar län ska vara grönt och hållbart där man enklare kan välja att leva miljömedvetet och ta ett stort ansvar för kommande generationer. Länsborna ska känna trygghet vilket betyder synlig polis och tillgänglig vård, skola och omsorg. 

Lika viktigt är det för politikerna att kommunikationerna med övriga landet blir bättre och att det är möjligt att resa med olika transportslag. 

De har tre huvudspår i sitt valmanifest – klyvning, hållbarhet och trygghet. Karin Helmersson berättade att Kalmar län ska vara den bästa regionen att starta och driva företag i. 

– Vi i Kalmar län ska hänga med och ha samma förutsättningar som övriga delar av landet. Vi lyfter jobb och småföretagsamhet som viktiga frågor och vi vill skapa förutsättningar för livskraftiga gröna näringar i samarbete med andra företag, skolor och universitet, säger Karin Helmersson. 

Många vill ha lokalproducerad mat

Integrationen är en utmaning och där vill de satsa på många vägar in i arbete.

– Genom instegsjobb, validering av kunskap och snabbare process i mottagandet ska man öka integrationen. Många tycker att det är positivt att vi ökar vår befolkning med nya svenskar, säger hon. 

Ingela Nilsson Nachtweij hade särskilt ansvar för avsnittet med den gröna näringen och tillväxt. 

– Vi är ett län med mycket gröna näringar och mycket jord- och skogsbruk. Jag blev väldigt glad när vi ställde frågan i opinionsundersökningen om hur de ser på lokalproducerad mat i skolor och äldreomsorg. 80 procent ville ha det, vi fick ett starkt stöd för att man vill ha det och det är väldigt viktigt. Vill värna och stötta så de gröna näringarna kan växa i vårt län, säger Ingela Nilsson Nachtweij. 

Hon fortsätter:

– Vi vill ha ett län med en fossilbränslefri fordonspark där vi jagar utsläppen och inte fordonen. Det är viktigt att få in mycket biobränsle där och sen är både Stångådalsbanan och Tjustbanan väldigt viktiga för oss. Vi vill ha ett mötesspår i Gullringen för att kunna öka pendlingen med tåg. Vi behöver också se till att människor som bor här kan leva mer miljövänligt och då ska det vara möjligt, säger hon. 

Fokus på polis och vård

Tryggheten i Kalmar län är också något som man lägger fokus på. Alla länets kommuner ska ha närvarande polis och sjukvården ska vara tillgänglig och likvärdig var man än bor. 

– Man vill kanske inte ha polis i varenda hörna men man vill veta att det finns ett närvarande rättsväsende när det behövs. Avsaknaden av polis och en rättskedja leder till osäkerhet, säger Anders Åkesson. 

De vill också att det finns flera olika vårdalternativ så att man som patient får välja och att man skapar valfrihet i såväl äldreomsorg som vård och omsorg.

– Går man ut och frågar folk rent allmänt så är nog vården den viktigaste frågan. Vi vill öka valfriheten och förekomsten av många utförare av vård och omsorg. Det är bra för kvalitén och det pressar priserna. Vård och polis kopplat till trygghet är något som vi kommer jobba hårt för, säger Anders Åkesson. 

Siktar på två mandat i riksdagen

Anders Åkesson berättar att man siktar på två mandat från Centerpartiet i Kalmar län till riksdagen. 

– Förutsättningarna finns för Centerpartiet i Kalmar län att ha två ledamöter i riksdagen. Det kommer krävas hårt jobb av oss och blir vi invalda så har vi ett tydligt mandat och vet vad vi ska göra, säger Anders Åkesson. 

Ingela Nilsson Nachtweij lägger till:

– Det vi kan konstatera är att det behövs mer närodlad politik i riksdagen och i regionerna, säger hon. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: