Annons:

Sök

Annons:

BUN efter rektorns uttalande:

Peter Karlsson (C) tycker att det är olyckligt att Pernilla Begu, rektor på Vimarskolan, pratar om tjänster.

BUN efter rektorns uttalande: "Olyckligt att hon säger tjänster"

Enligt Vimarskolans rektor, Pernilla Begu, kommer minst 5,46 tjänster behöva skäras bort från högstadiet på skolan. BUN:s oppositionssamordnare, Peter Karlsson (C), tycker att det är olyckligt att hon pratar om tjänster.
– Vi måste titta på annat, säger han.

Annons:

Barn- och utbildningsnämnden har äskat mer pengar för budgetåret 2018. Frågan avgörs av kommunfullmäktige i afton – men allt talar för avslag. 

Pernilla Begu, rektor på Vimarskolan, menar att var fjärde tjänst på högstadiet kommer försvinna. 

– Det här kommer bli väldigt väldigt tufft. Jag ser det som omöjligt att jag ska kunna följa skollagen. De elever som har rätt till särskilt stöd kommer jag inte kunna tillgodose med de här siffrorna, sa hon till Dagens Vimmerby tidigare.

Peter Karlsson (C) tycker att det är olyckligt att hon "valt att fokusera på antalet tjänster", som han uttrycker det.

– Vi har inte gått ut med det besparingskravet från nämndens sida. Det är olyckligt att hon säger tjänster, vi måste titta på annat. Exempelvis IT-kostnader och få kontroll över Itsam igen. Men för att klara budget behöver vi göra neddragningar, säger han.

Vad säger du om hennes analys?

– Hon har ju krav att hålla budget och ser hur många hon har. Hon måste hålla sig inom budgeten och det är den analysen hon har gjort, men några konsekvenser går inte att prata om i det här läget. Det jag tycker är olyckligt är att hon valt att fokusera på antalet tjänster. Vi har vår budget från oktober, men vi väntar på måndagsbeskedet i fullmäktige. Får vi inget tillskott måste vi rätta oss efter vår förra budget. Vi har ett stort behov av att få det här tillskottet.

Har ni haft en diskussion om tjänster?

– Nej.

För att statsbidraget ska få behållas, så kan man inte göra några förändringar på låg- och mellanstadiet.

– Nej, i sådana fall skulle vi missa dessa miljoner.

"Självklart bekymmersamt"

Dagens Vimmerby har ställt en mängd frågor till barn- och utbildningsnämndens ordförande Lis Astrid Andersson (S). Både om den utredning som har gjorts av barn- och utbildningsnämnden och om Pernilla Begus uttalanden. Men hon väljer att inte svara på nästan någon av dem.

"Utredningen är beställd av KS (Kommunstyrelsen) och det är alltså dom som kan svara på vissa av dina frågor. BUN har ett underskott som vi måste komma tillrätta med för att få en budget i balans. Att det medför vissa neddragningar är självklart bekymmersamt. Ledningsgruppen på förvaltningen arbetar nu med en handlingsplan och vi kommer att ha täta återkopplingar med KS. Man arbetar hela tiden med effektiviseringar men kraven ökar också. Vi har utmaningar framöver både vad det gäller bland annat digitaliseringen, Prao och lovskola", skriver Lis Astrid Andersson i ett mejlsvar. 

När vi ber om mer utförliga svar skriver hon så här:

"Jag vill invänta den handlingsplan som förvaltningen håller på att ta fram och också invänta konsekvensanalyser från våra rektorer. Jag går inte in och uttalar mig på detaljnivå. Det tillskott vi behöver för att ligga på samma nivå som förra året är 2,5 miljoner. Som jag skrev tidigare är det självklart bekymmersamt när man anser att inte resurserna räcker till och jag ser ingen möjlighet att minska verksamhetskostnaderna med närmare 18 miljoner".

"Måste tänka till"

Kommunalrådet Helen Nilsson (S) har förklarat att kommunstyrelsen inte vill skjuta till mer pengar i det här läget.

– Jag tycker att man från BUN:s sida behöver tänka till lite grann, sa hon i förra veckan. 

Dagens Vimmerby återkommer förstås efter beslutet i fullmäktige.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: