Nedkortade ambulanstider, större satsning på att motverka kvinnosjukdomar och en fortsatt utveckling av en regional digital hälsocentral. Det är bara några av de 54 förslag till riktlinjer landstingsmajoriteten presenterade på måndagen.
– Det här pekar mot vilket håll vi vill åt, säger Peter Högberg (S).
Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet, det som sedan lång tid tillbaka fungerar som landstingsmajoritet i Kalmar läns landsting, presenterade på måndagen sina riktlinjer inför höstens budgetarbete.
Det är en omfattande punktlista med hela 54 punkter som är uppdelade på fem områden: "Jämlik hälsa", "Så nära dig som möjligt", "Din vård ska vara modern, säker och tillgänglig", "Tillsammans med våra medarbetare" samt "Region att växa i".
– Det är tolfte gången vi presenterar våra riktlinjer och vi kan aldrig slå oss till ro, även om vi har ett av de bästa landstingen i Sverige. Inom de flesta undersökningar har vi pallplatser, alla våra tre sjukhus ligger högt. Det är lätt att vara landstingspolitiker, säger Peter Högberg (S).
I de nya riktlinjerna för 2019 till 2021 vill majoriteten lägga stor vikt vid jämlikhet i vården, utvecklingsmöjligheter för medarbetare, förebyggande arbete ring psykisk hälsa för barn och unga och deras närstående.
– Jämlik hälsa för alla är jätteviktigt för oss. Vi har verkligen fokuserat på de grupper som har stora behov, vi ser till deras bästa. Det handlar om funktionsnedsatta, HBTQ-personers situation. Kvinnosjukdomar och kvinnors hälsa hamnar också högt, det behövs mer forskning på ämnen som endometrios och livmoderhalscancer, säger Caroline Axelsson (MP).
Det blir också en tydligare satsning på socioekonomiskt utsatta.
– Ojämlikheten i samhället ökar. Det gör att socioekonomiskt utsatta får, och har, det svårt.
Högst dödlighet är det bland unga, lågutbildade män.
– Kan vi satsa där så ger det färre sjuka människor, som orkar jobba mer, säger Jens Stenman (V).
Majoriteten vill också få en helhetssyn kring barn och ungas hälsa.
– Kommunen är huvudman för elevhälsa och det är viktigt att hitta vägar över för våra unga, så att man i ett tidigt stadie kan få hjälp, säger Peter Högberg (S).
Vill motverka ovald ensamhet
Majoritetspolitikerna vill fortsätta att stärka upp och utveckla vårdguiden 1177.
– Vi vill att det även ska kunna inrymma läkare. Där vill vi ha ett starkt offentligt alternativ till de här som ploppar upp på nätet. Vi vill fortsätta utveckla den regionala digitala hälsocentralen.
Samtidigt ska det bli en ökad tillgänglighet till ambulanssjukvård och kortare insatstider. Dessutom vill man fortsätta arbetet med köfri vård, cancervård och patientkontrakt, som påbörjades här och nu har blivit en nationell fråga.
Man vill även motverka den ovalda ensamheten bland äldre.
– Det leder till försämrad hälsa och där är det viktigt att hitta ett sätt att bryta det. Föreningslivet kan spela en viktig roll där och vi vill att föreningar ska kunna söka pengar för att ordna aktiviteter. Det är viktigt att bryta den påtvingade isoleringen, säger Caroline Axelsson (MP).
Mer satsning på kultur
Satsningen på medarbetare inom landstinget fortsätter också, enligt majoritetstrion.
– Medarbetarna är det viktigaste vi har och vi har gjort ett antal satsningar, som vi vill fortsätta med. Det kan handla om karriärvägar, nya yrkesgrupper och utveckling. Sjuksköterskor ska fortsätta att utbildas och vi ska bara utannonsera heltidstjänster inom landstinget.
Från och med 1 januari 2019 bildas även Region Kalmar län, en sammanslagning av landstinget och Regionförbundet. Det gör att landstinget får ansvar även för kulturen.
– Vi ska kunna nå fler länsbor med folkhögskolorna. De ska ta en tydligare roll i den regionala utvecklingen, men samtidigt ha en stor frihet. Vi ser hur folkbildningen mötte upp hösten 2015 med alla nyanlända. Då tog folkbildningen hand om 90 000 av de 160 000 som kom.
Det ska satsas ännu mer på kultur, vill politikerna.
– Vi tror att kulturen stärker individen och möjliggör för densamma. Astrid Lindgrens Värld tar sin start i ett författarskap och vi ser vilken betydelse det har för allt i dag i Vimmerby.
Man vill gärna se ett e-hälsokluster i länet.
– Vi ser att e-hälsoinstitutet anställer fler och fler och det kommer säkert innebära att fler företag vill etablera sig. Vi ska vara öppna för digitala lösningar, som är till gagn för utveckling, personal och för dem som tar del av tjänsterna.
"Ska bli mer tillgängligt"
Att satsa ännu mer på kollektivtrafiken är förstås något partierna vill se.
– Det ska bli mer tillgängligt och vi behöver blicka mot universitetsstäderna och satsa på kollektivtrafiken. Det ska gå att pendla till och från sitt arbete med tåg och buss. Med en väl fungerande kollektivtrafik kan man bo var som helst och därmed bryta den urbana normen, säger Caroline Axelsson.
De 54 förslagen har nu lämnats in till landstingets tjänstemän, som ska arbeta fram konkreta förslag inför höstens landstingsplan.
– Vi pekar inte med hela handen, utan mer mot den fortsatta färdriktningen. Vi vill ge utrymme åt tjänstemännen.
Partierna säger att deras samarbete fungerar mycket väl.
– Det är bra stämning mellan oss och vi är väldigt överens om hur landstinget ska fortsätta att utvecklas. Vi ser att vårt landsting är ett framgångskoncept. Vi ligger i topp i mycket.
Hur ser ni på kritiken från alliansen, bland annat Gudrun Brunegård (KD) pekade på ett antal punkter där det inte är lika bra?
– Mycket pekar vi på här. Vi har såklart massa saker vi kan förbättra, vi slår oss inte till ro. Vi har 54 områden vi vill förbättra, det visar att vi inte är nöjda. Samtidigt är det svårt att vara i opposition i landstinget här, man söker ingångar. Det har jag full respekt för, säger Peter Högberg (S).