Moderaterna Marie Nicholson, Carl-Wiktor Svensson, Harald Hjalmarsson och Jan R Andersson vill få fler nyanlända i arbete. Foto: Simon Henriksson
Moderaterna vill få fler nyanlända och invandrade personer i arbete. Det är en av Sveriges största utmaningar de kommande åren, menar dem.
– Vi ser ett jättestort engagemang hos invandrarna och det är just rätt attityd som efterfrågas av företagarna, säger riksdagskandidaten Carl-Wiktor Svensson (M).
Inom många branscher skriks det efter arbetskraft. Samtidigt har Sverige tagit emot en stor andel människor från andra länder de senaste åren.
Nu vill Moderaterna att det ska bli enklare för nyanlända att få ett jobb.
– Grunden är att den arbetsmarknadspolitik som staten bedriver är väldigt traditionell och inte inriktad på dagens bild. Många av de nyanlända är inte anställningsbara och vi kan se att sex av tio som är arbetslösa har en invandrad bakgrund. Vi tycker inte att staten tar sitt ansvar och där har Vimmerby kommun varit ett föredöme, säger riksdagsledamoten Jan R Andersson (M).
På vilket sätt?
– Man har haft en nära kontakt med arbetsmarknad och SFI och försök att få kopplingen att fungera. Dessutom har man en välfungerande arbetsmarknadsenhet. Vimmerby är också ett bra exempel, SFI fungerar inte alls lika bra på vissa andra ställen.
"Vill verkligen få ett jobb snabbt"
Under fredagen träffade kommunalrådskandidaten Marie Nicholson tillsammans med de tre riksdagskandidaterna Jan R Andersson, Harald Hjalmarsson och Carl-Wiktor Svensson Företagarnas ordförande Marcus Alsér, SFI-grupper, vård- och omsorgscollege samt Kjell Karlsson, som driver Björkbackens restaurang.
– Vi har pratat om kompetensförsöjning, arbetsmarknad och hur det ser ut för dem med att hitta arbetskraft.
Harald Hjalmarsson, som är på tvåa på Moderaternas valsedel för Kalmar län, säger att det är slående vilket engagemang och driv som finns bland de nyanlända.
– Man vill verkligen få ett jobb snabbt. Den enkla lösningen, efter att ha hört Marcus Alsér berätta att han skriker efter arbetskraft och hört de nyanlända berätta att man vill ut och jobba, är att låta kommunerna ta ansvaret. I dag ligger det på Arbetsförmedlingen, men det vore bättre att flytta det till kommunerna, som har en stor drivkraft i att de annars efter två får börja betala ekonomiskt bistånd. Det är också i kommunerna kontakten med näringslivet och individerna finns. Men tar man över ansvaret, så måste också resurserna följa efter, säger Harald Hjalmarsson (M).
"Måste bli enklare"
Även Carl-Wiktor Svensson, trea på Moderaternas lista, tycker att det är slående vilket engagemang som finns.
– Företagarna efterfrågar rätt attityd och rätt engagemang. Vi ser ett jättestort engagemang hos invandrarna. De har inte samma kvalifikationer, men kan de få handledning och kanske instegsjobb, så kommer vi lyckas med integrationen. Det kommer krävas reformer, som sänkta arbetsgivaravgifter eller sänkta ingångslöner. Av politiska skäl ska man kanske inte döpa det till det, men det är en väg att gå.
Ger inte det en uppdelning av människor?
– Har man en längre väg in så måste man matcha det och det görs antingen via skatter eller löner. Olika branscher har också olika förutsättningar. Det måste bli enklare att anställa och få dem att stanna kvar.
Vill ni styra personer mot bristyrken?
– Styra är fel ord, men man kan visa var det finns arbeten. Lärarna på SFI lägger egen tid på att hitta arbeten, de går till sitt eget nätverk om de ser att någon är duktig och engagerad. Jag tänker att det också skulle kunna vara en del av deras arbete, faktiskt. Jag tror också att de flesta som kommer hit förstår att de inte kan ha exakt samma yrke som de hade tidigare, säger Marie Nicholson.
"Via jobbet etableringen sker"
Harald Hjalmarsson menar att det är en förutsättning för att lyckas med integrationen att ge människor ett jobb.
– Det är via jobbet språket och etableringen sker. De kommande åren kommer vi få ägna åt det. Vi kan inte heller lägga allt ansvar på näringslivet, utan det måste vara en samverkan. Vi har en bra möjlighet nu, men det kommer bli svårare i en annan konjunktur.
Jan R Andersson:
– Det är en av de stora utmaningarna. Vi ser att många av de personer som kom till Sverige för två år sedan kommer gå ut i försörjningsstöd om något år. Löser vi inte det här, så kommer det att kosta pengar. Ju längre man är i försörjningsstöd desto svårare blir det att komma ut också. Klarar vi den här uppgiften, så har vi en jättestor resurs. Men gör vi inte det när konjunkturen är god, så klarar vi det aldrig.
Lokala lösningar
Marie Nicholson ser gärna att man tittar på vilka lokala behov som finns och vad som kan göras i kommunen.
– Vi har diskuterat att SFI och näringslivet kan samarbeta ännu mer. Restaurangbranschen är ett yrke, där det kan vara lättare komma in. Men även där måste man ha något med sig. Vi har en tom restaurangskola på kvällarna och det är svårt att fylla platserna på gymnasiet. Kanske kan man få till något där. Att få ut människor snabbt och ge de lokala företagarna chansen är en förutsättning för att lyckas.