Camilla Stridh, ordförande i BUN, anser att Peter Karlsson borde vara mer ärlig med sina åsikter. Foto: Simon Henriksson
Peter Karlsson (C) tycker att majoriteten i barn- och utbildningsnämnden borde ha en striktare styrning av förvaltningen. Uttalandet får ordföranden Camilla Stridh (S) att reagera. – Jag skulle vara tacksam om han lyfte sitt missnöje i nämnden istället, säger hon.
Det var i en artikel på Dagens Vimmerby i fredags som Peter Karlsson (C) ifrågasatte förslaget för en ny organisation och kraftigt kritiserade majoritetens arbete i nämnden. Karlsson sa bland annat så här:
– Politiken har makt, men majoriteten har inte tagit den. Jag tycker att de ska vara mer ifrågasättande. Förra ordföranden Magnus Gustafsson var duktig på det och jag saknar honom där.
BUN:s ordförande Camilla Stridh (S) säger att hon inte är förvånad över Karlssons utspel:
– Jag börjar vänja mig vid hur han är. Han lyfter inte saker i nämnden, utan tar det i media istället. Jag skulle vara tacksam om han lyfter sitt missnöje i nämnden och jag är besviken på att Peter inte är ärlig nog att berätta vad han tycker när vi träffas. Som ledamot i en nämnd har man ett initiativansvar och Peter Karlsson borde vara mer ärlig med vad han tycker.
Knapp miljon billigare
Karlssons kritik gäller det förlag till ny ledningsorganisation som förvaltningschefen Birgitha Sahlin lagt fram.
– Det är förvaltningschefen som sätter sin organisation. Vi kan tycka och tänka, men organisationen är förvaltningschefens uppgift, förklarar Stridh.
Förslaget innebär att områdescheferna tas bort och ersätts av intendenter. Tidigare uppgifter i media har gjort gällande att organisationsförändringen inte kommer att sänka utgifterna nämnvärt, men enligt Stridh räknar nämnden med en knapp miljon i lägre kostnader.
– Det är beräknat att bli mellan 700 000 och en miljon billigare. Vi plockar bort chefsnivåer och intendenttjänsterna blir billigare.
Vad ska en intendent göra?
– Det finns i dag ingen exakt beskrivning för vad en intendent ska göra, men det kommer att finnas klara arbetsuppgifter för varje intendent. Tjänsterna kommer bestå av olika arbetsuppgifter eller uppdrag som kommer se olika ut, beroende på var han eller hon jobbar.
Inte hört någon kritik
Sahlins organisationsförslag skulle gå upp till beslut i nämnden förra veckan, men eftersom Sahlin var frånvarande skickades ärendet på återremiss.
– Det var i första hand för att inte Birgitha var där. Hon var på ett annat ärende och vi ville diskutera det mer. Vi får ta det nästa gång så alla är med på banan.
Hur ser du på förslaget?
– Birgitha har de fackliga parterna med sig och det blir en tydligare styrning med förslaget.
Hade du förväntat dig en tajtare organisation?
– Nej.
Har förslaget fått kritik av majoriteten internt?
– Inte vad jag har hört.
Tror du förslaget kommer att revideras?
– Nej, allt är gjort. Det är förhandlat i samarbete med de berörda, men vi får se var diskussionen slutar på nämnden. Det mesta talar för att det blir den här organisationen.
Anser du att en billigare förvaltningsorganisation varit ett argument för majoriteten i diskussionen om att lägga ned skolor?
– Huvuddelen i det här är att få en tydligare styrning. Den nya organisationen har legat utanför budgetarbete, men blev en effekt av det. Besparingar inom ledningsorganisationen på förvaltningsnivå har inte varit huvuddelen för oss i skoldebatten. För oss handlar det om färre rektorer och färre lokaler.
Har ni jämfört organisationsförslaget med Hultsfred?
– Jag vet att förvaltningen har tittat på det och vi ska reda ut det på nästa nämndssammanträde. Vi ska diskutera frågan.