Annons:

Sök

Annons:

Förvärrat budgetläge för socialnämnden:

Eva Berglund tror inte att socialnämnden kan vända det underskott man ser ut att gå mot.

Förvärrat budgetläge för socialnämnden: "Kan inte vända det"

Det ser ytterligare lite värre ut för socialnämnden. Den senaste prognosen pekar mot ett underskott med 9,2 miljoner kronor jämfört med budget.
– Jag ser inte att vi ska kunna vända det, säger nämndens ordförande Eva Berglund (S).

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Efter ett mångårigt underskott gjorde socialnämnden ett historiskt överskott 2016. Men det var en engångsföreetelse. 

Redan förra året blev det underskott igen – och trots nya tillskott pekar allt mot ett nytt stort under budgetunderskott. Jämfört med den senaste prognosen har det ekonomiska läget försämrats med 300 000 kronor och ligger nu på 9,2 miljoner kronor.

– Det ser tufft ut, men tittar vi på jämförelser med andra kommuner så har vi minskat inom nästan allt och ligger på medel. Det gör att vi bör fundera, även om vi fått budgettillskott. Ser man till att vi ligger under medel, så är vi ändå fortfarande underbudgeterade, säger Eva Berglund (S), ordförande i socialnämnden. 

"Kan inte trolla med knäna"

Individ- och familjeomsorgen uppvisar ett överskott med två miljoner kronor. De stora minusposterna ligger på äldreomsorgen (-2,4 miljoner kronor) och funktionshinder (-7,3 miljoner kronor). 

– Det är de bitarna som är tuffa för oss.

Ser du att ni kommer kunna vända på det här?

– Nej, det tror jag inte. Vi har inte en aning om hur det ser ut nästa vecka. Vi kan få ett ärende som ligger på 2,5 miljoner kronor så det kan gå väldigt fort. Att vi ska kunna minska ned eller göra förändringar på nio miljoner kronor, nej, det går inte. Inom LSS:en är det krav på nattbemanning och det har vi inte fullt ut finansierat i budget.

Budgetförhandlingar inför nästa år pågår just nu.

– Vi kan trolla lika lite med knäna som kommunstyrelsen kan. Kommunen har bara en viss summa pengar och det finns inga översummor. Förhoppningsvis får vi lite i tillskott, så vi kan täcka upp för nattbemanningen i alla fall. Då skulle alla tjänster vara budgeterade.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: