Malin Torstensson och Mia Karlsson föreslår kortad arbetstid inom hemtjänsten med bibehållen lön. Bilden är ett montage. Foto: Privat/Mostphotos
Malin Torstensson lämnade nyligen in ett medborgarförslag till kommunen. Det är hon som har signerat det, men hela hemtjänstgruppen i Tuna står bakom det.
Framför allt är det hon som driver förslaget tillsammans med Mia Karlsson. Det är ingen helt ny föreetelse, utan det handlar om att hemtjänstgruppen vill att Vimmerby kommun ska erbjuda sina anställda att jobba 80 procent med bibehållen lön.
Syftet med förändringen är att förbättra arbetsmiljön, öka produktiviteten och stärka engagemanget i arbetet. Det skulle gynna båda parter, skriver man i medborgarförslaget.
– Det här handlar om att vi vill värna om vår arbetsmiljö. Efter det här med elvatimmarsdygnsvila känner vi oss mer trötta och mer slitna, säger Malin Torstensson.
– Vi jobbar varannan helg och det finns ingen ork kvar. Det är stor skillnad mot tidigare när vi jobbade två av fem helger, säger Mia Karlsson.
Ingen tid för återhämtning
Hemtjänstgruppen i Tuna menar att man kommer se positiva resultat av en större flexibilitet i arbetstider och kunna få en bättre balans mellan arbete och privatliv, vilket i sin tur leder till ökad arbetsglädje och högre effektivitet.
– Att då bättre livsbalans och mer tid för återhämtning skulle minska risken för stress och utbrändhet, vilket är särskilt viktigt inom hemtjänsten. Med mer tid för återhämtning kommer vi helt enkelt kunna göra ett bättre jobb och våra pensionärer får en tryggare tillvaro, säger Malin.
Som det är nu finns det absolut ingen balans mellan det privata och jobbet.
– Vi har inte någon balans och det finns ingen tid för återhämtning. Det blir inget bra arbete när man aldrig känner sig utvilad. Risken för att göra misstag på jobbet blir större, man är trött och grinig.
Tror sjukfrånvaron skulle minska
Båda tror också att sjukfrånvaron skulle kunna minska betydligt av att förkorta arbetstiden samtidigt som lönen ligger fast.
– Kommunen skulle kunna göra en besparing i slutändan och vi tror att personalnöjdheten skulle öka och att omsättningen på personal blir lägre. Det minskar rekryterings- och utbildningskostnader. Så det skulle vara en fördel för både medarbetarna och arbetsgivaren i stort. Det skulle ge långsiktiga vinster för kommunen.
Attraktiviteten för att söka sig till hemtjänsten skulle också öka.
– Vi vill lyfta det här jobbet. Vi trivs så bra och skulle gärna se att fler vill stanna och fler söker sig hit, men för det krävs en bättre arbetsmiljö.
Vill att politiken tar till sig
Nu hoppas man att politiken tar till sig av deras förslag.
– Vi är jättepositiva och tänker inte ge oss. Att folk inte orkar och säger upp sig blir ju bara en ännu större kostnad. Det här hoppas vi kan få dem att få upp ögonen för detta. Vi behöver ju vår lediga tid och att jobba varannan helg är jättetuft. Sedan blir det ofta inbeordringar och det orkar man inte.
Totalt är man 18 personer i hemtjänstgruppen, varav 14 som jobbar heltid.
– Vi värnar om alla undersköterskor i kommunen och försöker göra något bra för oss alla. Vi får höra hela tiden att alla är så trötta och inte orkar mer än att jobba. Vi älskar vårt jobb och vill förbättra det här yrket.
HÄR kan du läsa hur socialnämndens ordförande Eva Berglund (S) ser på förslaget.