Monika Johansson på Sveriges Lärare i Vimmerby vill att lärarnas för- och efterarbete bestäms i det centrala avtalet. Foto: Pressbild/Mostphotos
”Vill ni återreglera lärarnas villkor? Det är dags för er att ta ansvar!” uppmanade Sveriges Lärare i ett kort debattinlägg under tisdagen. Men någon lokal tvist handlar det inte om. Sveriges Lärare i Vimmerby vill helt enkelt att politikerna i Vimmerby ska försöka påverka SKR att möta fackets krav.
– Förhoppningen är att Vimmerbys politiker ska agera gentemot SKR, det är ett försök i alla fall. Det som händer nu lokalt är ingenting utan vi inväntar ett avtal som vi hoppas ska innehålla några regleringar på central nivå. Det är väldigt segt där. Vår motpart, SKR, vill naturligtvis inte ha några regleringar. Vi vill att politikerna ska trycka på för det behövs.
Vill ha en specifik faktor
Enligt Johansson handlar diskussionen om undervisningens för- och efterarbete. Man vill ha en faktor som är kopplad till den faktiska undervisningstiden. Så fungerar det på gymnasiet där en lärare kan multiplicera sin undervisningstid med 0,8 för att få sin undervisningsanknutna arbetstid.
– Tyvärr vill inte rektorerna på grundskolan och förskolan ha en tydlig specificering på hur mycket tid man får till planering. Lärarna får bara veta hur mycket undervisning man har och sedan är det massa andra uppgifter också förutom för- och efterarbete. Det är kompetensutveckling och annat. Risken vi ser att det är så mycket undervisning att man inte hinner med för- och efterarbetet eller att det är massa annat som läggs på. Vi vill att man tydligt ska se hur mycket tid man får till för- och efterarbete och det vill vi ha i avtalet.
"Misstänker att det är så"
Det tidigare avtalet, HÖK24, har löpt ut, men förlängs i väntan på den nya överenskommelsen.
– I grundskolan har vi lagt förslag på 0,6. Det är det på gymnasiet för de som har yrkesämnen, det är inte lika omfattande rättning där.
Vad yrkade ni på i förskolan?
– Där handlar det om planeringstid och där har vi inte kommit någonstans alls. Vi har inte ens kunnat träffas för att riktigt kunna diskutera en faktor. Det skjuts på framtiden hela tiden. I grundskolan har vi kommit en bit på väg.
Vad får ni för motivering?
– Att det ska finnas en förtroendefull dialog mellan rektor och lärare som ska säkerställa att lärare har tillräckligt med tid för sina arbetsuppgifter. Lärare ska lita och tro på rektorn när den säger att du hinner. Skulle man specificera hade man sett att alla arbetsuppgifter inte rymdes i den totala arbetstiden, vi misstänker att det är så.
"Försvårar lärarnas situation"
Förhoppningen var att ett nytt avtal skulle finnas på plats den 1 april.
– Lokalt inväntar vi att det här ska bli klart och sedan tar vi en diskussion med arbetsgivaren om det här när avtalet finns på plats.
Hur skulle du beskriva situationen för lärarna i Vimmerby just nu?
– Det är hög arbetsbelastning och det har blivit mer svårarbetat i och med att det blivit neddragningar när det häller kringtjänster, som lärarassistent och elevassistenter. Det försvårar lärarnas situation.