Sommaren 2023 var senaste gången vår tidning rapporterade om tomten, mest känd som Karlbergstomten, men som egentligen heter Storken 18. Den är drygt 4 700 kvadratmeter stor och kommunen köpte tomten i slutet av 00-talet för cirka tolv miljoner kronor.
Fastigheten har sedan dess kostat kommunen ett antal miljoner per år. Redan vid förvärvet fanns planer på att bygga lägenheter i området, men i mitten av 10-talet kom mardrömsbeskedet. På området fanns flera giftiga ämnen och det rörde sig om föroreningar i form av olja, olika metaller och klorerade alifatiska kolväten.
Planen har därefter varit att sanera tomten för att därefter sälja den. Tomten måste saneras innan området kan exploateras. 2022 beställdes en ny detaljplan, men politiken har inte gett tjänstemännen någon riktning kring hur man ska gå vidare.
Eftersom det är kommunen som avser att bygga bostäder på den centrala tomten, som nu fungerar som stor parkeringsyta, måste kommunen stå för sanering av känslig markanvändning. Skobes Bil ska stå för sanering av mindre känslig markanvändning. Den fördelningen är klar sedan tidigare.
En miljökonsult har gjort en uträkning av kostnaderna, men politiken vill inte säga några summor just nu.
– Vi ska inte nämna rivningskostnaden. Det är inte upphandlat, men vi har fått en uträkning kring vad det kan kosta. Nu vill vi inte säga det. Det kan vara dumt för upphandlingen, då blir summan absolut inte lägre än den, säger oppositionsrådet Niklas Gustafsson (M).
Hetare nu igen
Frågan om Karlbergstomten är lite hetare nu än på ett tag.
– Det här är en ständigt aktuell fråga, men den har blivit lite mer aktuell igen kan man säga. Vi måste avsätta pengar för rivning och sanering och det måste vi göra först innan vi kan säga några summor, säger Lars Johansson (V).
Även om frågan fått en större hetta igen ligger det långt fram innan det kan bli bostäder där.
– Bostäder på den här tomten ligger långt fram i framtiden. Tomten är inte byggbar nu. Procentsatserna är fördelade och Skobes har ett åtagande fortfarande. Det här måste lösas långsiktigt. Kostnaden i slutändan beror på markanvändningen och vad som ska byggas, säger kommunstyrelsens ordförande Eva Kindstrand Ströberg (S).
Det här kommer belasta driftbudgeten framåt.
– Det är ingen investering, utan det handlar om en driftkostnad att riva och sanera. Ska vi bebygga tomten måste detaljplanen ändras, just nu tillåter den industri. Vi får räkna på det här, men det ligger flera år framåt i tiden innan det kan bli byggstart.
Hur långt fram ligger det?
– Det får vi titta på i detaljplanearbetet. Hur stor del ska saneras för bostadsändamål? Det kommer påverka kostnaderna. Det här är inget snabbt projekt, utan det tar flera år innan byggstart. Även om vi lägger in pengar i budgeten för 2026, så dröjer det till 2029 innan vi kan göra något. Så minst så långt fram ligger det.
Vill se ALV-liknande bostäder
Saneringsarbetet kan dock komma igång rätt fort bara man bestämmer sig helt.
– Men det är ingen investering, så eftersom det hamnar på driften måste vi hitta de här pengarna. Parallellt med detta kan vi detaljplanera också.
Oppositionsrådet Niklas Gustafsson (M) har tidigare föreslagit att ALV-liknande bostäder ska byggas på tomten.
– Jag har lämnat in en motion om det, men det har inte hänt så mycket ännu. Jag har inte fått avslag ännu i alla fall. Att bygga i gammal stil, likt ALV:s boendemiljöer, var min idé. Det är en central och bra tomt för framtiden. Det är en av de mest centrala i den storleken, så det måste bli bra, säger han.