En ny ishall i Vimmerby är långt ned på listan, menar kommunstyrelsens ordförande Eva Kindstrand Ströberg (S). Foto: Bildbyrån/Arkiv
1981 byggdes den nuvarande ishallen i Vimmerby. Under namnet VBO Arena har Vimmerby Hockey spelat i hallen i Hockeyallsvenskan. Exakt samma hall som för 44 år sedan är det kanske inte, men inte långt därifrån.
Genom åren har röster höjts om en ny ishall. Samtidigt har kommunen haft mångåriga bekymmer med sin ekonomi. Nyligen tog man beslut om att återuppta planerna på ett nytt vård- och omsorgsboende.
Men hur tänker kommunen kring en ny ishall för det hockeyallsvenska laget?
– Det är en jättedyr investering. I den bästa av världar skulle vi självklart vilja ha en ny ishall, men som läget ser ut nu finns inte pengarna. I dagsläget finns inte hundratals miljoner till en ny ishall, säger kommunstyrelsens ordförande Eva Kindstrand Ströberg (S).
Hon skulle gärna se att företag kliver in.
– På många orter där man byggt nya ishallar är det ofta stora företag som stått bakom. Oskarshamn gör en annan lösning, men det vore förstås önskvärt om någon klev in i det här.
Är det enda hoppet?
– Nej, det är väl inte enda hoppet. Jag vill också säga att när man hör folk prata om isladan i Vimmerby, så tycker många att det är lite charmigt. Man har gjort lite magi och underverk med det lilla man har haft. På något vis har det blivit vårt signum att man gjort det omöjliga möjligt med små medel. Sedan vill vi såklart ha en ny ishall, men vi ska inte skämmas för den vi har. Vi har lagt miljoner för att få den ändamålsenlig.
"Många ska ha del av kakan"
Vimmerby vände 1-3 i matcher mot Tingsryd i det negativa kvalet och kommer spela i Hockeyallsvenskan även säsongen 2025/2026.
– Man kommer kunna spela i den här hallen nästa säsong också. Det enda som jag tror är kvar att åtgärda är plexihöjden. Så den här hallen kommer vara godkänd framåt.
Gör det att en ny hall inte känns aktuell?
– Nej, det är ekonomin som påverkar. Vi har drygt 100 andra föreningar i kommunen som också vill ha en konstgräshall till, som vill ha extra ytor för dans och yoga och man vill ha utökade tider för innebandyn. Det är många som ska ha del av kakan.
Skulle ni tillsammans med VH söka externa finansiärer?
– Det förs diskussioner hela tiden, men nu handlar det mest om vad som krävs för att spela i Hockeyallsvenskan nästa säsong. Hamnar vi i ett läge där vi är tvungna att välja måste vi ta ställning till det naturligtvis.
När skulle en ny ishall kunna bli aktuell?
– Etablerar man sig i Hockeyallsvenskan och man ser att både ungdomshockeyn och tjejhockeyn peakar – då måste vi kanske ta ett beslut. Men det ligger x antal år framåt i tiden.
Kan nämnas i planen för 2030
I slutet av 2017 bildades Vimmerby Föreningsallians. Kort senare fick föreningsalliansen närmare en halv miljon kronor i stöd av Astrid Lindgrens Hembygd till en förstudie om en multiarena i Vimmerby. Våren 2019 presenterades förstudien för kommunstyrelsen, men därefter har i princip inget hänt med detta.
– Det där ligger på min lista att uppdatera mig om hur tongångarna och diskussionerna som gått. Det som togs fram då skulle kunna säkert användas i någon form, men det lär inte stämma med prislappar och så tyvärr längre.
Prislappen lär ligga på runt en kvarts miljard kronor.
– Det är vad det kostar för Tingsryd och Tingsryd har varit i Hockeyallsvenskan i tio år till. Vi skulle behöva en isyta till här, men en ny ishall är långt ned på listan just nu.
Även om det är långt ned på listan skulle det kunna finnas med någonting om det i nästa års budgetarbete. Då som en del av planåret 2030, tror Kindstrand Ströberg.
– I en plan för 2030 skulle det absolut kunna finnas med. Vi måste börja plocka upp den här diskussionen. Samtidigt ser vi att antalet barn och unga minskar medan antalet äldre ökar. Vi kommer behöva möta den äldre befolkningen med lokaler för idrott och rörelse också. Det kommer finnas pigga 80-åringar som spelar tennis, gåfotboll och discgolf.