Annons:

Sök

Annons:

”Lagstiftningen är anpassad till situationen i Stockholm”

Ingela Nilsson Nachtweij, Joacim Johansson och Anders Åkesson diskuterade en rad olika frågor. Foto: Jakob Karlsson

”Lagstiftningen är anpassad till situationen i Stockholm”

Infrastruktur, bostäder och anställningsformer. Det var tre områden som lyftes fram när Centerpartiet för en tid sedan höll en presskonferens tillsammans med ALV:s vd Joacim Johansson.

Annons:

Dagens Vimmerby har tidigare berättat om Johanssons syn på bostadsbehovet i Vimmerby och sagoparkens plan på att själva bygga bostäder till sina medarbetare.

Ett skäl till bostadsbristen i Vimmerby är de nya regler som infördes för allmännyttiga företag i början av 2010-talet som innebär betydligt hårdare nedskrivningskrav. Vimmerbypolitikern Lars Sandberg (C) har tidigare drivit frågan om lindrigare nedskrivningskrav.

– Vi har för lite rörlighet på bostadsmarknaden. Bekymret är att allmännyttan haft ett vansinnigt ekonomiskt krav på sig som innebär att man måste skriva ned nybyggen till marknadsvärde. Det gör det väldigt svårt för mindre orter att bygga eftersom nybyggen ger en stor förlust under de första åren. Ser man till kommunernas utveckling och till företagen som drabbas av bostadsbristen blir det som att gå in i en vägg, det är för mycket uppförsbacke, säger riksdagsledamoten Anders Åkesson. 

Förstod man inte det när reglerna ändrades?

– Uppenbarligen inte och det är inte första gången man inför något som man inte insåg konsekvensen av och jag hoppas att man ändrar på det här nu. Banklagstiftningen är anpassad efter situationen i Stockholm.

 "En fullständig succé"

Infrastrukturen är förstås viktig för ALV.

– Som näringsidkare blir man orolig när man inte vill prioritera den järnväg som finns. Nu blir det förbättringar på 34:an, men jag tycker att riksväg 40 också kan bli mycket bättre. Vi har många gäster från västra Sverige och de kommer med riksväg 40. Den är god härifrån och till Västervik och bra mellan Göteborg och Nässjö, men sedan är den grumlig sista biten till oss. Bättre kommunikationer är också viktigt när det gäller vår möjlighet att rekrytera kompetent personal, säger ALV:s vd Joacim Johansson.  

Anders Åkesson:

– Vi måste vara på det här igen och vi ser också att kommuner i den södra delen av banan vill knyta järnvägen till mindre orter. En linje mellan Örsjö och Kalmar med riktigt gamla tåg har blivit en fullständig succé och något liknande skulle kunna fungera i den norra delen av länet. Man tänker annorlunda kring banan idag, men det har inte nått ända upp till regeringen än. Infrastrukturen är jätteviktig för länet som har stor besöksnäring.

"Följer frågan oerhört noga" 

Den sista punkten som var uppe var arbetsmarknaden och olika anställningsformer. Socialdemokraterna har gått ut med ett vallöfte om att avskaffa allmän visstidsanställning.

Anders Åkesson är orolig för att Socialdemokraterna vill ta bort möjligheten att säsongsanställa, vilket förstås är helt nödvändigt för en verksamhet som ALV.

– Det här utspelet som Socialdemokraterna gjorde är väldigt snarlikt det man sa 2006. Då sa man att säsongsanställningar är att misshushålla med människor. Det skulle innebära att man sätter locket på för branscher som är i behov säsongsanställda och där behovet varierar mycket. Dessutom är säsongsjobb instegsjobb till andra jobb.

Men det är ju visstidsanställningar som Socialdemokraterna vill få bort?  

– Jag är inte säker. För tolv år sedan var man väldigt explicit om att det gällde säsongsanställda. I min tankevärld är en säsongsanställd en visstidsanställning. Om det är medvetet att man håller det lite disigt vet jag inte, men vi har radarn på frågan och undersöker om man vill lägga locket på för de branscher som växer fram. Vi följer frågan oerhört noga.

Ser du problem med att man staplar visstidsanställningar efter varandra?

– Misshushåller man med människor kan man fundera på det, men i vissa branscher måste man vara flexibel. Det gäller att ha en väldig musikalitet när man går in i det här.

"Finns en misstro"

Joacim Johansson ser ett stort värde i möjligheten att visstidsanställda.

– Det är viktigt att ha en hög flexibilitet för de olika arbetsformerna. Det är inte lätt för någon näring att satsa på en projektanställning om det finns krav på att det måste bli en tillsvidareanställning. Här kan man känna att det finns en misstro mot näringslivet om att man ska utnyttja systemet. Det är inte det som avgör, utan att affären varierar under året och att vi behöver anställa för vissa projekt.

– Mycket utvecklingsarbete görs i projektanställningar. Har man inte möjlighet att anställa visstid blir det en tillbakagång, menar Ingela Nilsson Nachtweij (C). 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: