Annons:

Sök

Annons:

V föreslår fri tandvård över 2 000 kronor:

Kaj Raving, Lars Johansson och Linda Fleetwood vill göra det mycket billigare att gå till tandläkaren. Foto: Simon Henriksson

V föreslår fri tandvård över 2 000 kronor: "Ska ge från de rika till de fattiga"

Klyftorna i Sverige syns i munnen på människor i vårt land. Det menar Vänsterpartiet som föreslår ett nytt högkostnadsskydd i tandvården.
– Det är ett bra exempel på att ge från de rika till de fattiga, säger Kaj Raving (V).

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Vänsterpartiet har i budgetförhandlingarna med regeringen fått igenom flera satsningar inom tandvården den här mandatperioden. Bland annat det blivit gratis för personer upp till 22 år i stället för till 19 års ålder. Tandvårdsbidragen har också höjts inom alla ålderskategorier.

– Vi har genomfört en rad reformer under mandatperioden och det har varit jätteviktiga satsningar. De stora ekonomiska klyftorna präglar Sverige och syns inte minst i munnen på människor. Nu är det dags att ta nästa steg, säger landstingsrådet Linda Fleetwood (V).

Vänsterpartiet föreslår ett nytt högkostnadsskydd inom tandvården, som ska göra att ingen behöver betala mer än 2 000 kronor för tandvård per år. Därmed vill V avskaffa det nuvarande systemet, där staten subventionerar 50 procent på kostnader mellan 3 000 och 15 000 kronor. Staten subventionerar 85 procent på kostnader över 15 000 kronor.

– Vi ser en sämre tandhälsa i landstinget och kopplingen mellan tandhälsa och annan hälsa är välkänd. Hundratusentals svenskar har inte råd att gå till tandläkaren och det handlar främst om sjukskrivna, arbetslösa och andra utsatta. Var fjärde pensionär med låg inkomst går inte till tandläkaren och det är ett stort bekymmer, som innebär stora konsekvenser. Därför vill vi inte att någon ska behöva betala mer än 2 000 kronor per år. Reformen ska ersätta de modeller som finns i dag, säger Kaj Raving (V).

– Vi har det högsta antalet kvinnliga fattigpensionärer i vårt län i hela Sverige. Detta skulle förbättra deras levnadsvillkor avsevärt, säger Linda Fleetwood.

"Rika ska betala mer"

Partiet vill att tandvårdsbidragen ska finnas kvar. Beräkningar visar att reformen skulle kosta 4,5 miljarder kronor.

– Inledningsvis är det möjligt att det kostar mer eftersom det finns ett uppdämt behov med människor som undvikt att gå till tandläkaren.

Hur ska det finansieras?

– Dels är Sverige väldigt rikt, vi har stora överskott i finansen. 4,5 miljarder är inga stora pengar i det avseendet. Sedan vill vi att de rikaste ska bidra mer, det här är ett bra exempel på att ge från de rika till de fattiga. Om de rika betalar mer får fattigpensionärer möjlighet att laga sina tänder. Det tror vi att en stor del av befolkningen stöder.

"Bra första steg"

Lars Johansson, förstanamn för Vänsterpartiet till kommunvalet i Vimmerby, menar att det här är ett klockrent exempel på lokal vänsterpolitik. 

– Vi är glada för satsningar på lokaler, men man måste ha råd att gå dit också. Vi satsar på människor när andra satsar på hårda frågor, högre lokalkostnader och lägre bemanning. Det ser inte vi som rätt väg att gå, säger han.

Partiet tar med förslaget i eventuella regerings- eller budgetförhandlingar efter valet.

– Det är ett bra första steg mot en fri tandvård på sikt. Det är dags att tänderna ses som en del av kroppen, säger Linda Fleetwood (V).

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: