Kommunen tittar nu på att köpa korttidsplatser i andra kommuner.
Foto: MostPhotos
Hösten 2023 pausades jätteinvesteringen på ett nytt vård- och omsorgsboende i Nybble på grund av det svåra ekonomiska läget.
Det dröjde ett och ett halvt år, men nu plockar kommunen upp frågan på bordet igen. Det beror inte på att kommunen hittat undanstoppade miljoner på hög, utan av att behovet av platser är så stort att det måste ske.
Behovet av nya platser ligger någonstans mellan 84 och 86. Antalet baseras på de prognoser SCB tagit fram för den demografiska utvecklingen. Till 2033 väntas andelen äldreäldre, alltså personer som är 85 år eller äldre, öka med 49 procent i kommunen.
I början av april var det 34 personer som stod i kö för en plats. Just nu genomförs en snabbutredning, där man tittar på två olika alternativ. Det ena handlar om att bygga ett nytt boende i Nybble precis som tidigare samtidigt som man renoverar och bygger ut Kvillgården i Storebro. Det andra alternativet är att bygga ett helt nytt boende på en ospecificerad plats.
– Vi hade förhoppningen att kunna inviga ett nytt boende i år som tanken var från början, men då hade vi direkt fått räkna på ett nytt boende, säger Eva Berglund (S) och syftar på att Nybble endast var tänkt att innehålla 54 platser.
Kommer göra ett ställningstagande
Att kommunstyrelsen nu satt ned foten är hon glad över.
– Det känns bra och det måste till. Nu räknar vi med att det kan stå färdigt 2029 kanske. Nu måste vi titta på hur vi kan lösa det för att få ett boende som täcker behovet ett tag framöver.
Hur ser du på de två olika alternativen?
– Det har inte varit så mycket diskussion kring det hos oss. Vi från nämnden är inte involverade, utan det här sköts på KS-nivå. Vi kommer att ta ett ställningstagande kring vår syn och får återkomma till det.
Att det här blir en mycket dyr historia för kommunen står klart redan nu. Bara driftskostnaden beräknas bli över 50 miljoner kronor per år, enligt den rödgröna majoriteten.
– Vi kan ju inte bara titta på byggnationskostnader, utan vi måste också se hur vi kan bemanna det och lösa driften av verksamheten sen. Det är prio ett för oss. Det måste ske på ett ekonomiskt bra sätt.
Hur ska ni lösa bristen på platser under tiden?
– Vi är just nu inne i att söka möjlighet för att placera i andra kommuner. Vi har inga beslut på det ännu, men vi söker i närliggande kommuner om det finns möjlighet att köpa platser där.
"För att avlasta"
I första hand handlar det då om platser på korttidsboende.
– Det är för att avlasta där och för att vi inte ska få betalningsdygn. Det är inte optimalt och vi kan aldrig tvinga någon, utan då blir det på frivillig basis man tar ett boende i en annan kommun. Det handlar ju om korttidsplatser och avsikten då är att människor ska kunna flytta hem igen relativt snart. Det kan ju handla om att man nyss genomfört en större operation eller åkt på ett lårbensbrott. Då har man vissa behov under en tid, men det rör sig definitivt inte om några permanentplatser.